Γονιδιακός έλεγχος του καρκίνου: Τι εξελίξεις υπάρχουν;

Ο γονιδιακός έλεγχος του καρκίνου αναμένεται να αλλάξει πολλά στη διάγνωση και τη θεραπεία του.

καρκίνος υγεία mzamur

Από τον δρα Νίκο Τσούλο, βιοχημικό, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Genekor Ιατρικής ΑΕ

Κατά το παρελθόν ο προσδιορισμός του τύπου του καρκίνου και ορισμένα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου αρκούσαν για το σχεδιασμό ενός θεραπευτικού πλάνου από τον θεράποντα ιατρό, το οποίο παραδοσιακά αποτελούνταν συνήθως από έναν αριθμό χημειοθεραπειών στις οποίες υποβαλλόταν ο ασθενής. Πλέον, τα αποτελέσματα των τελευταίων επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν την ανάγκη πραγματοποίησης γονιδιακού ελέγχου για όλες τις ομάδες ασθενών που πάσχουν από καρκίνο ως εργαλείο για την επιλογή της καταλληλότερης εξατομικευμένης θεραπείας.

Η γονιδιακή μας ταυτότητα

Η συλλογή και επεξεργασία των γονιδιακών χαρακτηριστικών κάθε ατόμου αποτελεί τη νέα εποχή της σύγχρονης «έξυπνης» ιατρικής, η οποία χαρακτηρίζεται απόλυτα από το στοιχείο της εξατομίκευσης για τη «μάχη» ενάντια σε διάφορες νόσους. Με απλά λόγια, οι γιατροί, με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας και τις εφαρμογές της βιοπληροφορικής, είναι σε θέση να προσφέρουν τις καταλληλότερες θεραπευτικές λύσεις σε κάθε καρκινοπαθή με βάση τις εξατομικευμένες τους ανάγκες. Οι πιθανές μεταλλαγές στο γονιδίωμα των ασθενών αποτελούν στοιχεία-κλειδιά τα οποία συνθέτουν το παζλ των πληροφοριών που απαιτούνται για την επιλογή μιας εξατομικευμένης θεραπείας, σχεδιασμένης αποκλειστικά για κάθε ασθενή με βάση τις μοναδικές γονιδιακές του ιδιαιτερότητες.

Γενωμική ανάλυση και γονιδιακός έλεγχος του καρκίνου

Οι ειδικοί διαθέτουν, επίσης, στη φαρέτρα τους «όπλα» τα οποία δίνουν τη δυνατότητα κατάταξης των ασθενών σε υποομάδες, γνωρίζοντας πια με σιγουριά αν οι ασθενείς αυτοί θα ωφεληθούν από τη λήψη κάποιου συγκεκριμένου μοντέλου θεραπείας ή όχι. Ένα ισχυρό παράδειγμα αποτελεί η γενωμική ανάλυση Oncotype DX® Breast Cancer Assay για τον καρκίνο του μαστού, η οποία διανέμεται στην ελληνική αγορά από την Genekor Ιατρική ΑΕ και δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν μια ασθενής με πρώιμο καρκίνο μαστού θα έχει όφελος από χημειοθεραπεία ή όχι. Τα αποτελέσματα της TAILORx, της μεγαλύτερης κλινικής μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί για τον καρκίνο του μαστού, ανέδειξαν ότι το 70% των ασθενών αυτών έχουν μηδενικό όφελος από τη λήψη χημειοθεραπείας, με αποτέλεσμα να υπερ-θεραπεύονται και να υποβάλλονται σε όλες τις παρενέργειες της θεραπείας αυτής, χωρίς κανένα απολύτως όφελος. Για την ορθή επιλογή της θεραπείας για κάθε ασθενή, λοιπόν, κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση γονιδιακού ελέγχου, με σκοπό την ίαση των ασθενών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και την εξάλειψη πολλαπλών ασθενειών.

Διάβασε επίσης: HPV και καρκίνος του τραχήλου: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i