Της Φίλιας Μητρομάρα. Συνεργάστηκε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, ογκολόγος χειρουργός, διευθυντής κλινικής Μαστού Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών, "Ο 'Αγιος Σάββας", Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.
Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζονται ετησίως 510.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου. Στην Ευρώπη περίπου 50 χιλιάδες γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ 25
χιλιάδες πεθαίνουν από αυτή τη νόσο. Μάθε τα πάντα για τον ιό HPV και το εμβόλιο που μπορεί να σώσει τη ζωή σου.
«Τι είναι ο ιός HPV;»
«Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή γνωστός από το αγγλικό ακρωνύμιο HPV (Human Papilloma Virus)», απαντά ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, ογκολόγος χειρουργός, «είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός που περιέχει έλικα του DNA και –όπως όλοι οι ιοί– μπορεί να ζήσει και να πολλαπλασιαστεί μέσα σε άλλα κύτταρα. Προτιμά
τα κύτταρα του δέρματος ή αυτά που καλύπτουν βλεννογόνους του ανθρώπου, αλλά και ζώων. Υπάρχουν πολλοί τύποι αυτού του ιού, περίπου 120, που μολύνουν τον άνθρωπο και τους χαρακτηρίζουμε με την
προσθήκη ενός αριθμού, εκ των οποίων το 1/3 μεταδίδεται με την ερωτική συνεύρεση».
«Τι προκαλεί;»
Τις περισσότερες φορές η μόλυνση δεν προκαλεί καμία διαταραχή και ενόχληση. Ο οργανισμός καταφέρνει να τον αποκρούσει και να τον διώξει, χωρίς συνέπειες. Ορισμένοι τύποι ιών μπορούν να ευδοκιμήσουν και να δημιουργήσουν είτε κονδυλώματα είτε προκαρκινικές αλλοιώσεις που, αν δεν υποστραφούν από τον οργανι-
σμό ή από ιατρική παρέμβαση, μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία καρκίνου. Πιο γνωστή είναι η σχέση διαφόρων καρκινογόνων τύπων με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι;»
Τα στελέχη 6 και 11 είναι τα πιο συχνά καλοήθη στελέχη, ενώ από τα καρκινογόνα οι 16 και 18 είναι υπεύθυνοι για λίγο περισσότερο από το 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι που έχουν καρκινογόνο δράση είναι οι :16, 18, 31, 33,35, 39, 45, 51, 52, 53, 56,58, 59, 66, 68, 70, 73 και 82.
Πώς μεταδίδεται και πώς μπορείς να προστατευθείς;
«Πώς μεταδίδεται;»
Θεωρείται ο συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενος λοιμογόνος παράγοντας. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί και τη δερματική επαφή.
«Σε πόσο χρόνο από τη λοίμωξη από τον ιό θα νοσήσω;»
Πρώτον, η μόλυνση καταλήγει σε κατανίκηση του ιού από τονοργανισμό και έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των μολυσμένων ατόμων δε νοσούν. Δεύτερον, η ταχύτητα ανάπτυξης καρκίνου εξαρτάται από τη λοιμογόνο
δύναμη του τύπου του ιού, την άμυνα του οργανισμού και την έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων.
«To ΠΑΠ-τεστ τον ανιχνεύει;»
Μπορεί να διαγνώσει τις επιδράσεις του ιού στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (τις προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις), αλλά δεν μπορεί να δει τον ιό.
«Υπάρχουν άλλες εξετάσεις ανίχνευσης της λοίμωξης από τον ιό;»
Ναι, με μοριακή διερεύνηση, αλλά αυτές έχουν νόημα μόνο αν υπάρχουν ευρήματα στο ΠΑΠ-τεστ που να εγείρουν την υποψία ότι προκύπτουν από μόλυνση. Η δυνατότητα διαπίστωσης ότι μία γυναίκα δεν έχει μολυνθεί από κάποιον από τους πιο συνήθεις καρκινογόνους ιούς δίνει τη δυνατότητα να γίνει εμβολιασμός, σε νεαρή ηλικία, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ζωηρό.
Τι είναι το εμβόλιο HPV και μέχρι ποια ηλικία μπορώ να το κάνω;
«Τι είναι και τι περιέχει το HPV εμβόλιο στη σύνθεσή του;»
Στην αγορά κυκλοφορούν δύο εμβόλια που περιέχουν μία πρωτεΐνη των πιο συνηθισμένων καρκινογόνων τύπων του ιού, που έχει φτιαχτεί εργαστηριακά (δεν περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς και δεν υπάρχει πιθανότητα να μολυνθεί η γυναίκα από αυτούς). Το ένα από τα δύο προσφέρει και προστασία έναντι στελεχών
των ιών που προκαλούν τα κονδυλώματα.
«Πώς χορηγείται;»
Ο εμβολιασμός γίνεται δωρεάν σε νεαρά κορίτσια 12-15 ετών (ηλικία που η πιθανότητα να έχει αρχίσει η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μικρή και το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό μηδενικό). Επίσης, ο εμβολιασμός των εφήβων και νεαρών γυναικών, έως 26 ετών, καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε ηλικία μεγαλύτερη των 26 ετών δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμος. Γίνεται με ενδομυϊκή ένεση σε 3 δόσεις.
«Γιατί πρέπει να εμβολιαστώ;»
Γιατί προσφέρεται κάλυψη που αγγίζει το 70% απέναντι στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτραςΑκόμη μεγαλύτερη προφύλαξη προσφέρει ο συνδυασμός εμβολίου και τακτικού ελέγχου με ΠΑΠ-τεστ.
«Σε τι βαθμό προστατεύομαι;»
Έως 70%, όσο είναι και η ποσόστωση της καρκινογόνου δράσης των συγκεκριμένων τύπων του ιού που περιλαμβάνονται στα εμβόλια. Για το υπόλοιπο 30% είναι απαραίτητο το ΠΑΠ-τεστ ως η μόνη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr