Η λειτουργική ρινοπλαστική σε τίτλους: Ο απόλυτος οδηγός για τη δική σου επέμβαση!

Τι είναι η λειτουργική ρινοπλαστική και όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.

γυναίκα ομορφιά δέρμα υγεία έρπητα ζωστήρα 1098177018

Γράφει η Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, Χειρουργός ΩΡΛ – Ειδική Ρινοχειρουργός, Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής Κλινικής ΙΑΣΩ & Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου.

Η φράση που θα μπορούσε να περιγράψει με 5 μόνο λέξεις τον στόχο της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι η εξής: «Όμορφη μύτη και ελεύθερη αναπνοή». Πιο αναλυτικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η λειτουργική ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση διττού χαρακτήρα, με στόχο αφενός την ελεύθερη και ποιοτική ρινική αναπνοή και αφετέρου την αναβάθμιση της εξωτερικής εμφάνισης, μέσω της απόκτησης αρμονίας μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Αισθητική επέμβαση

Όσοι υποβάλλονται σε ρινοπλαστική, συχνά την αποκαλούν και «πλαστική επέμβαση μύτης», θέλοντας να υπερτονίσουν τον αισθητικό χαρακτήρα της επέμβασης. Η μύτη, ως κεντρικό σημείο του προσώπου μας, συμβάλει όσο κανένα άλλο χαρακτηριστικό στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας εμφάνισης.

Μερικά από τα συνηθέστερα αισθητικά προβλήματα που διορθώνονται με ρινοπλαστική είναι:

  • Ο ύβος ή αλλιώς καμπούρα (αποτελεί το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα που οδηγεί τους Έλληνες στην πόρτα του ρινοχειρουργού).
  • Πλατιά κορυφή.
  • Πεσμένη προς το στόμα κορυφή.
  • Υπερ-προβολή της κορυφής.
  • Λοξή (στραβή) μύτη.
  • Παραμορφώσεις από προηγούμενες αισθητικές επεμβάσεις (επανορθωτική ρινοπλαστική).

Λειτουργική επέμβαση

Εκτός όμως από τη συμβολή της στην εξωτερική μας εμφάνιση, η μύτη έχει ως πρωταρχικό ρόλο την αναπνοή. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ρόλος, αφού ζωή χωρίς αναπνοή δεν υφίσταται.

Στο πλαίσιο της λειτουργικής βελτίωσης της μύτης, η λειτουργική ρινοπλαστική διορθώνει τα εξής προβλήματα:

Tips για μια επιτυχημένη ρινοπλαστική

-Η αγάπη του χειρουργού για τη λεπτομέρεια είναι στοιχείο ανεκτίμητο για την επέμβαση αυτή, καθώς απαιτείται ακρίβεια χιλιοστών.

ειλικρίνεια μεταξύ ασθενούς και ρινοχειρουργού, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην επιτυχία της επέμβασης. Αυτή είναι και η αξία της επίσκεψης στον ιατρό της επιλογής μας πριν την τελική απόφαση.

-Ο ρινοχειρουργός κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο θέτει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τα συμπτώματα, τα κίνητρα και τους στόχους του ασθενούς σε σχέση με την επέμβαση. Στη συνέχεια εξηγεί κατά περίπτωση τι είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και πώς θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, με βάση την κλινική εικόνα του ασθενή και την ποιότητα των ιστών του.

-Η πλήρης ενημέρωση για την επόμενη ημέρα. Οι μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και το οίδημα γύρω από τα μάτια έχουν περιορισθεί -έως εξαλειφθεί πλήρως- με την χρήση των νέων χειρουργικών τεχνικών. Παρόλα αυτά υπάρχει μια σειρά μετεγχειρητικών οδηγιών, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ασφαλή και επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

-Η σωστή επιλογή ρινοχειρουργού – ΩΡΛ. Θα πρέπει ο ασθενής να είναι βέβαιος ότι ο Χειρουργός – ΩΡΛ, που έχει επιλέξει κατέχει ειδίκευση στον τομέα της ρινοπλαστικής. Μόνο ένας ειδικά εκπαιδευμένος και έμπειρος ρινοχειρουργός έχει την ικανότητα να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει σωστά το κάθε περιστατικό, σε κάθε στάδιο της χειρουργικής και μετεγχειρητικής διαδικασίας.

Διάβασε επίσης: Μήπως η αλλεργική ρινίτιδα που σε ταλαιπωρεί έχει σχέση με το άσθμα;

Διάβασε επίσης: Αλλεργία ή κορονοϊός; Πώς θα καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στη λοίμωξη COVID-19 και το αλλεργικό άσθμα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i