Μήπως η αλλεργική ρινίτιδα που σε ταλαιπωρεί έχει σχέση με το άσθμα;

Το ήξερες ότι η αλλεργική ρινίτιδα συνδέεται και με νοσήματα του αναπνευστικού όπως το άσθμα;

03.05.2019

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

ρινίτιδα αλλεργία αλλεργική ρινίτιδα γυναίκα άνοιξη

Συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Χυτήρογλου, πνευμονολόγος φυματιολόγος

Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα είναι δύο συστηματικές φλεγμονώδεις νόσοι που συχνά έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.

Ρινίτιδα και άσθμα

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα; Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αντίδραση στην έκθεση σε κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα εξαιτίας της φλεγμονής των μεμβρανών στο εσωτερικό της μύτης. Οι αντιδράσεις στην αλλεργία συνήθως είναι το φτέρνισμα, η ρινική απόφραξη και η έκκριση βλέννας.

Μάλιστα, τα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια και σε κάποιες χώρες πάνω από το 50% των ενηλίκων αναφέρουν συμπτώματα της νόσου. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, από αλλεργική ρινίτιδα πάσχουν σήμερα πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Διάβασε επίσης: Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Πώς θα την ξεχωρίσεις από το κρυολόγημα;

Διάβασε επίσης: Τρως τα νύχια σου; Η κακή συνήθεια μπορεί να μειώνει τις αλλεργίες!

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα, ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά φάρμακα και αποφρακτικά μύτης. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει αγωγή με κορτικοστεροειδή. Σε γενικές γραμμές η θεραπεία αντιμετωπίζει τα συμπτώματα, ενώ η αλλεργία δε θεραπεύεται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Τελικά σχετίζονται μεταξύ τους;

Όπως αποκαλύπτεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology, το 75% των ασθματικών ενηλίκων ηλικίας 20 με 40 πάσχουν από τουλάχιστον μία μορφή αλλεργίας. Εάν εκτός από τη φαγούρα στη μύτη και το φτάρνισμα νιώθεις κάποια δυσκολία στην αναπνοή ή έχεις ξερόβηχα, τότε καλό είναι να το αναφέρεις στο γιατρό που σε παρακολουθεί.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.