Μήπως η αλλεργική ρινίτιδα που σε ταλαιπωρεί έχει σχέση με το άσθμα;

Το ήξερες ότι η αλλεργική ρινίτιδα συνδέεται και με νοσήματα του αναπνευστικού όπως το άσθμα;

03.05.2019

εχεις διαβασει

ρινίτιδα αλλεργία αλλεργική ρινίτιδα γυναίκα άνοιξη

Συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Χυτήρογλου, πνευμονολόγος φυματιολόγος

Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα είναι δύο συστηματικές φλεγμονώδεις νόσοι που συχνά έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.

Ρινίτιδα και άσθμα

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα; Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αντίδραση στην έκθεση σε κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα εξαιτίας της φλεγμονής των μεμβρανών στο εσωτερικό της μύτης. Οι αντιδράσεις στην αλλεργία συνήθως είναι το φτέρνισμα, η ρινική απόφραξη και η έκκριση βλέννας.

Μάλιστα, τα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια και σε κάποιες χώρες πάνω από το 50% των ενηλίκων αναφέρουν συμπτώματα της νόσου. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, από αλλεργική ρινίτιδα πάσχουν σήμερα πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Διάβασε επίσης: Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Πώς θα την ξεχωρίσεις από το κρυολόγημα;

Διάβασε επίσης: Τρως τα νύχια σου; Η κακή συνήθεια μπορεί να μειώνει τις αλλεργίες!

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα, ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά φάρμακα και αποφρακτικά μύτης. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει αγωγή με κορτικοστεροειδή. Σε γενικές γραμμές η θεραπεία αντιμετωπίζει τα συμπτώματα, ενώ η αλλεργία δε θεραπεύεται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Τελικά σχετίζονται μεταξύ τους;

Όπως αποκαλύπτεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology, το 75% των ασθματικών ενηλίκων ηλικίας 20 με 40 πάσχουν από τουλάχιστον μία μορφή αλλεργίας. Εάν εκτός από τη φαγούρα στη μύτη και το φτάρνισμα νιώθεις κάποια δυσκολία στην αναπνοή ή έχεις ξερόβηχα, τότε καλό είναι να το αναφέρεις στο γιατρό που σε παρακολουθεί.

[related id="426938"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece