Κορονοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση;

Κορονοϊός και πολλαπλή σκλήρυνση: Τι πρέπει να γνωρίζετε.

πολλαπλή σκλήρυνση art4stock

Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα ανησυχούν εάν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η πρώτη απάντηση, είναι πως αυτό μπορεί να σου το πει μόνο ο γιατρός σου, ο οποίος έχει όλα τα δεδομένα. Υπάρχουν όμως ορισμένα νοσήματα, ανάμεσά τους η πολλαπλή σκλήρυνση, που αυξάνουν τον κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευση της Πρότυπης Ομάδας Κλινικής Παθολογίας, οι ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον ιό, ιδιαίτερα αν λαμβάνουν ανοσορυθμιστική θεραπεία.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την πολλαπλή σκλήρυνση και τον κορονοϊό

Στην πολλαπλή σκλήρυνση το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στοχεύει τη μυελίνη, δηλαδή την προστατευτική επικάλυψη των νευρικών ινών. Πρώιμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορονοϊοί, οι οποίοι χωρίζονται σε αρκετά διαφορετικά είδη, μπορεί να επιδεινώσουν τη συμπτωματολογία της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ορισμένους ασθενείς.

Μία πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος των κορονοϊών που επηρεάζουν τον άνθρωπο (HCoV), το οποίο προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές με άγνωστα αίτια, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η εγκεφαλίτιδα, η νόσος του Parkinson και η νόσος Alzheimer.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19;

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι συνήθως ήπια, ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς η νόσος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και σοβαρές επιπλοκές.

Κινδυνεύω περισσότερο από τον κορονοϊό αν πάσχω από πολλαπλή σκλήρυνση;

Αν ακολουθείς μια θεραπεία που δρα τροποποιητικά τη νόσο, όπως για παράδειγμα αν παίρνεις ανοσορυθμιστικά φάρμακα, διατρέχεις αυξημένο κίνδυνο πιο σοβαρής λοίμωξης από τον κορονοϊό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι θεραπείες αυτές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ευαισθησία στις λοιμώξεις. Ο νέος κορονοϊός, ωστόσο, δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς και επομένως δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως επηρεάζει τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Πάσχω από πολλαπλή σκλήρυνση: Πότε πρέπει να κάνω εξετάσεις για τον κορονοϊό;

Ο βασικός λόγος για να κάνεις εξετάσεις για τον κορονοϊό είναι εάν παρουσιάσεις οποιοδήποτε σύμπτωμα από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το ίδιο ισχύει εάν έχεις έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που πλήττονται από την πανδημία.

Χρειάζεται να διακόψω τα φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα, κανένα ανοσοτροποποιητικό φάρμακο δεν πρέπει να διακόπτεται προληπτικά. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στις συστάσεις της ιστοσελίδας της Πρότυπης Ομάδας Κλινικής Παθολογίας:

  • Η οξεϊκή γλατιραμέρη, η τεριφλουνομίδη, ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας και ο β-ιντερφερόνες δεν πρέπει να διακόπτονται καθώς δεν θεωρούνται φάρμακα γενικής ανοσοκαταστολής.
  • Η ναταλιζουμάμπη πρέπει επίσης να συνεχίζεται, αλλά ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται κατά την εξέλιξη της νόσου.
  • Η ατεμτουζουμάμπη, η κλαδριβίνη και η οκρελιζουμάμπη θα πρέπει ίσως να διακόπτονται, πάντοτε με την έγκριση του γιατρού.
  • Η φινγκολιμόδη αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης , ωστόσο η διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της νόσου, επομένως ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα διακόπτεται προσωρινά.
  • Η οφατουμουμάμπη και η ριτουξιμάμπη μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσησης, επομένως η διακοπή τους πρέπει να εξετάζεται κατά περίσταση.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Μόνο ο γιατρός που σε παρακολουθεί μπορεί να σου δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και πληροφορίες.

Διάβασε επίσης: Εμμηνόπαυση και κορονοϊός: 5 tips για να θωρακίσεις την υγεία σου

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με ρευματικά νοσήματα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i