Εμμηνόπαυση και κορονοϊός: 5 tips για να θωρακίσουμε την υγεία μας

Με βάση όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον κορονοϊό οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο.

εμμηνόπαυση γυναίκα kupicoo

Τα δεδομένα για τον κορονοϊό αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ένα φαίνεται πως παραμένει σταθερό: Όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσουμε πιο σοβαρά. Είναι μόνο θέμα ενός αριθμού στην ταυτότητα; Πιθανότατα όχι, αφού ο πιο βασικός παράγοντας κινδύνου για τον κορονοϊό είναι η κατάσταση της υγείας του ανθρώπου που έχει νοσήσει. Εάν ο οργανισμός του είναι επιβαρυμένος με χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα διαβήτη ή καρδιαγγειακά, τότε είναι σαφώς πιο επικίνδυνη η νόσηση. Στις γυναίκες η εμμηνόπαυση από μόνη της δεν καθιστά παράγοντα κινδύνου. Επειδή όμως συνδέεται με μεγαλύτερες ηλικίες και πιθανώς με χρόνια νοσήματα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Εμμηνόπαυση και κορονοϊός: Γιατί κινδυνεύουμε περισσότερο μεγαλώνοντας

«Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι πιο «εκτεθειμένες» σε πιθανές επιπλοκές από τον κορονοϊό καθώς μεγαλώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη κι αν δεν είναι σημαντικά καταβεβλημένο, απλά δεν έχει την ίδια ικανότητα να καταπολεμά ιούς και βακτήρια» σχολιάζει ο Dr. Steven Gambert, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής Γηριατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστήμιου του Maryland στις ΗΠΑ.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Αν δεν είναι απαραίτητο, φρόντισε να αναβάλεις προγραμματισμένες επισκέψεις σε νοσοκομείο για εξετάσεις ή ακόμη και για κάποια επέμβαση που μπορεί να μετατεθεί χρονικά.
  • Ακόμη και για την ετήσια εξέτασή σου στον οφθαλμίατρο ή το γυναικολόγο εάν δεν υπάρχει λόγος μπορεί να περιμένει μερικές εβδομάδες. Ο λόγος; Επειδή στα ιατρεία συνήθως περιμένουν αρκετοί ασθενείς και ο συγχρωτισμός είναι κάτι που όταν είναι εφικτό καλό είναι να το αποφεύγουμε.
  • Εάν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή, φρόντισε να είσαι 100% συνεπής και συζήτησε με το γιατρό σου αν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι.
  • Κάνε τα εμβόλια που σου συστήνει ο γιατρός σου – τώρα ή όταν έρθει η εποχή τους, αφού ο κορονοϊός πιθανότατα ήρθε για να μείνει. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και της γρίπης είναι δύο πολύ βασικά εμβόλια.
  • Τέλος, ενίσχυσε τη διατροφή σου με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που αποδεδειγμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος.

Ανήκουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό;

Ο όρος «γυναίκες στην εμμηνόπαυση» μπορεί να σημαίνει μια υγιή γυναίκα 45 ετών και μια γυναίκα 75 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης. Άρα, η εμμηνόπαυση από μόνη της δεν αποτελεί δείκτη. Σίγουρα όμως η ηλικία και τα προϋπάρχοντα νοσήματα παίζουν μεγάλο ρόλο, γι' αυτό αν δεν είσαι σίγουρη εάν χρειάζεται να υιοθετήσεις πιο αυστηρά μέτρα προστασίας -π.χ. να αποφεύγεις όσο το δυνατό τις συναναστροφές- θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Πληροφορίες για τον κοροναϊό: Ο 4ψήφιος αριθμός και τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Διάβασε επίσης: Κοροναϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με ρευματικά νοσήματα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i