Τι είναι η κορτιζόνη, ποιες χρήσεις και ποιες παρενέργειες έχει;

Παρ’ ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο, η κορτιζόνη διατηρεί ένα αμφιλεγόμενο προφίλ. Να τι πρέπει να γνωρίζεις.

chemical-formula-of-cortisol-with-black-pen-picture-id860939774 (1) Ekaterina79

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, κλινικός διαιτολόγος.

Τι είναι η κορτιζόνη;

Η φαρμακευτική κορτιζόνη είναι η συνθετική μορφή της κορτιζόλης που παράγεται στον οργανισμό μας, η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μά­λιστα, σε σοβαρές παθήσεις των επινεφριδίων, η κορτιζόνη αποτελεί απαραίτητη θεραπεία υποκατάστασης. Συνιστάται για πολλές παθήσεις και χορηγείται σε διαφορετικές μορφές: αλοιφή, εισπνεόμε­νη, ενέσιμη, χάπι. Είναι ένα multitasking φάρμακο που καταστέλλει τις φλεγμονές, έχει αναλγητική, αντιαλλεργική και ανοσοκατασταλτική δράση.

Χάπι, ένεση, αλοιφή ή κολλύριο;

Η κορτιζόνη σε αλοιφή ή σε κολλύριο θεωρείται πιο "ελα­φριά" αναφορικά με τις πιθα­νές παρενέργειες απ’ ό,τι σε χάπι ή ενέσιμη. Παρότι, όμως, κυκλοφορούν κορτιζονούχα μη συνταγογραφούμενα σκευ­άσματα, είναι σημαντικό να παίρνεις κορτιζόνη μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου και ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Πότε συνιστάται η λήψη της;

Καθώς δρα σε πολλά συστήματα του οργανι­σμού, συνιστάται σε πολλές παθήσεις, όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και το έκζεμα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, για την καταπολέμηση πόνων των αρθρώσεων.

Διάβασε επίσης: Τι μπορείς να τρως όταν παίρνεις κορτιζόνη

Όσα πρέπει να γνωρίζεις αν χρειαστεί να πάρεις κορτιζόνη

 • Ανήκει στην ομάδα των στεροειδών φαρμάκων, τα οποία μπορεί να αποδυ­ναμώσουν το ανοσοποιη­τικό και να σε κάνουν πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις, ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει μια πρόσφατη λοίμωξη που έχεις περάσει.
 • Δε θα πρέπει να παίρ­νεις κορτιζόνη εάν έχεις λοίμωξη από μύκητες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σου.
 • Ο γιατρός σου θα πρέπει να ενημερωθεί για άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνεις και τυχόν παθήσεις –ακόμα και για μια "βαριά" ίωση που σε ταλαιπώρησε πριν από μερικές εβδο­μάδες–, καθώς μπορεί να υπάρχει αλληλεπίδραση με τα στεροειδή.
 • Εάν παίρνεις για μεγάλο διά­στημα κορτιζόνη, απόφυγε την επαφή με ανθρώπους που έχουν κάποια λοίμωξη. Εάν κάποιος στο περιβάλ­λον σου έχει κολλήσει ιλαρά ή ανεμοβλογιά, ενημέρωσε αμέσως το γιατρό σου.
 • Δεν επιτρέπεται να κάνεις εμβόλιο που να περιέχει "ζωντανά" στελέχη του ιού όταν είσαι σε θεραπεία με κορτιζόνη. Στα εμβόλια αυτά περιλαμβάνονται εκείνα της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της γρίπης κ.ά. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό.
 • Μη σταματήσεις απότομα τη χρήση της, ακόμα κι αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει εντελώς. Όταν παίρνεις κορτιζόνη, τα επινεφρίδια μειώνουν πολύ την παραγωγή της κορτι­ζόλης. Η σταδιακή διακοπή της θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από τη μία κατάσταση στην επόμενη.

Έχει παρενέργειες;

Είναι ένα πολύ αποτελεσμα­τικό φάρμακο το οποίο όμως έχει, όπως όλα, πιθανές παρενέργειες. Για να την παίρνεις με ασφάλεια, είναι σημαντικό να θυμάσαι δύο πράγματα. Το πρώτο, να ακολουθείς με ακρίβεια τις οδηγίες του για­τρού και, το δεύτερο, πως οι παρενέργειες αυτές συνήθως σχετίζονται με μακροχρόνια χορήγηση μεγάλων δόσεων κορτιζόνης. Στις πιο πιθανές παρενέργειες από τη χρήση της συμπεριλαμβάνονται η αϋπνία, οι αλλαγές στη διάθεση, η ακμή, η ξηροδερμία και η λέπτυνση του δέρματος, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ναυτία, στομαχικός πόνος και αύξηση του βάρους. Η συνεχής και σε υψηλή δοσολογία χορήγησή της μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως οστεοπόρωση, απώλεια μυϊκού τόνου, προβλήματα όρασης, οίδημα, απότομη αύξηση βάρους, δύσπνοια, σπασμοί, πτώση του καλίου και ταχυκαρδίες, υψηλή αρτηριακή πίεση. "Γιατί η κορ­τιζόνη θεωρείται τόσο καλό φάρμακο όταν έχει όλες τις παραπάνω πιθανές παρενέρ­γειες;" θα ρωτήσεις. Με δυο λόγια, πρόκειται για φάρμακο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής ανθρώπων με παθήσεις όπως άσθμα, αλλεργίες ή ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και λιγότερο σοβαρές ασθένειες, ενώ όταν την παίρνεις ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σου, πιθανότατα τα παραπάνω συμπτώματα δε θα σε απασχολήσουν.

Πότε δε συνιστάται η λήψη της;

Εάν υποφέρεις από κάποια από τις παρακάτω παθήσεις, ενημέρωσε το γιατρό σου πριν συζητήσετε για λήψη κορτιζόνης:

 • Ηπατίτιδα
 • Παθήσεις των νεφρών
 • Διαταραχή του θυρεοειδούς
 • Διαβήτη
 • Οστεοπόρωση
 • Γλαύκωμα ή καταρράκτη
 • Μόλυνση από έρπητα στο μάτι
 • Στομαχικό έλκος, ελκώδη κολίτιδα ή εκκολ­πωματίτιδα
 • Καρδιακή ανεπάρκεια ή υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Επίσης, δε συνιστάται κατά την περίοδο της εγκυμοσύ­νης, ενώ είναι γνωστό πως περνά στο μητρικό γάλα, οπότε αντενδείκνυται αν θηλάζεις.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i