Λεπτό και παχύ έντερο: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η σωστή λειτουργία τους είναι το παν.

BeFunky-collage (1)

Το λεπτό και παχύ έντερο είναι ένα ζωτικό όργανο του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Το μήκος του λεπτού εντέρου είναι περίπου 2,7-5 μέτρα, ενώ το παχύ έντερο είναι μικρότερο, μέτρησης περίπου 1,5 μέτρων μήκους.

Τα έντερα βρίσκονται στην κοιλιά και απορροφούν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και νερό. Αποτελούν μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα και το τελευταίο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Μαζί, τα έντερα καλύπτουν την περιοχή από το τέλος του στομάχου μέχρι τον πρωκτό.

Ενώ τα έντερα μπορούν να χωρέσουν μέσα στην κοιλιά, είναι πολύ μακρύτερα από ό, τι πολλοί άνθρωποι μπορούν να συνειδητοποιήσουν. Το ακριβές μήκος τους ωστόσο μπορεί επίσης να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Τι είναι το λεπτό έντερο;

Το λεπτό έντερο είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από το παχύ έντερο, αλλά το όνομά του οφείλεται στη μικρότερη διάμετρο του. Βρίσκεται προς το κάτω μέρος της κοιλιάς και συνδέει το στομάχι με το παχύ έντερο. Το λεπτό έντερο παράγει τον γαστρικό χυμό για να ολοκληρωθεί η κατανομή των τροφίμων. Απορροφά επίσης το νερό και τα θρεπτικά συστατικά. Εάν το λεπτό έντερο απορροφήσει αρκετό νερό, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει διάρροια.

Το λεπτό έντερο αποτελείται από τρία ξεχωριστά μέρη:

Δωδεκαδάκτυλος: Ο δωδεκαδάκτυλος είναι το πρώτο και συντομότερο τμήμα του λεπτού εντέρου. Ολοκληρώνει το πρώτο μέρος της πέψης με την ανάμειξη ενζύμων από το στομάχι και το πάγκρεας για να διασπάσει τα τρόφιμα.

Νήστιδα: Οι τοίχοι της βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές τρίχες. Οι τοίχοι περιλαμβάνουν επίσης κυκλικές πτυχές και όλα αυτά αυξάνουν τη συνολική επιφάνεια αυτού του τμήματος του λεπτού εντέρου, βοηθώντας το να απορροφήσει αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά.

Ειλεός: Ο ειλεός βοηθά στην απορρόφηση τυχόν υπολειπόμενων θρεπτικών συστατικών πριν από τη μετακίνηση των τροφίμων στο παχύ έντερο. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και των χολικών οξέων. Είναι επίσης το μεγαλύτερο τμήμα του λεπτού εντέρου.

Πόσο μήκος έχει το λεπτό έντερο;

Είναι δύσκολο να μετρηθεί το μήκος του λεπτού εντέρου σε ένα υγιές άτομο, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι κυμαίνεται από περίπου 2,9 έως 5 μέτρα.

Τα τρία τμήματα του λεπτού εντέρου διαφέρουν σημαντικά ως προς το μήκος:

  • Ο δωδεκαδάκτυλος είναι περίπου 0,2006-0,24 μέτρα.
  • Η νήστιδα είναι περίπου 2,49 μέτρα.
  • Ο ειλεός είναι περίπου 2,9 μέτρα.

Παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι το συνολικό μήκος των εντέρων συσχετίζεται με το βάρος, οπότε άνθρωποι που ζυγίζουν περισσότερο έχουν πιο μακρύ έντερο. Οι νεότεροι άνθρωποι και οι άντρες έχουν επίσης, κατά μέσο όρο, μακρύτερο έντερο.

Το λεπτό έντερο είναι αρκετά μεγάλο ώστε ένα άτομο να μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εκτομής του λεπτού εντέρου για να αφαιρέσει ένα μέρος του, εάν μια υποκείμενη ασθένεια ή κατάσταση το κάνει να σταματήσει να λειτουργεί.

Τι είναι το παχύ έντερο;

Το παχύ έντερο έχει μεγαλύτερη διάμετρο από το λεπτό έντερο. Η κύρια λειτουργία του παχέος εντέρου είναι να απορροφά εκ νέου υγρά, ηλεκτρολύτες και βιταμίνες και στη συνέχεια να σχηματίζει και να ωθεί τα περιττώματα προς τον ορθό για αποβολή.

Περιέχει τέσσερα ξεχωριστά μέρη:

Τυφλό έντερο: Αυτό το τμήμα ενώνει τα έντερα και βοηθά στην απορρόφηση του νερού και τυχόν υπολειπόμενων αλάτων.

Μεγάλο έντερο: Είναι το μεγαλύτερο μέρος του παχέος εντέρου, και πρόκειται για το τμήμα που απορροφά περισσότερο νερό και ηλεκτρολύτες.

Ορθόν: Το ορθόν αποθηκεύει περιττώματα μετά την πέψη.

Πρωκτικό κανάλι: Είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου και βοηθά ένα άτομο να έχει κινητικότητα εντέρου.

Πόσο μήκος έχει το παχύ έντερο;

Όπως και με το λεπτό έντερο, το συνολικό μήκος του παχέος εντέρου ποικίλει από άτομο σε άτομο. Τα πιο βαριά και τα πιο νέα άτομα και οι άντρες έχουν γενικά πιο μακρύ έντερο. Στους περισσότερους ανθρώπους είναι περίπου 1,5 μέτρο μήκους.

Το μεγάλο έντερο/άνω και κάτω τελεία είναι το μεγαλύτερο μέρος του παχέος εντέρου, ενώ το τυφλό μετρά περίπου 0,06 μέτρα. Το ορθό είναι περίπου 0,19 μέτρα, και το πρωκτικό κανάλι, το μικρότερο μέρος του παχέος εντέρου, είναι περίπου 0,02 μέτρα.

Μερικοί άνθρωποι με ορισμένες συνθήκες υγείας μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε εκτομή του παχέος εντέρου ή κολεκτομή, για να αφαιρέσουν μέρος ή ολόκληρο το παχύ έντερο.

Συγκρίσεις

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να απεικονίσουν το μήκος των εντέρων τους μπορεί να βρουν αυτές τις συγκρίσεις χρήσιμες:

  • Το παχύ έντερο, όταν τεντώνεται, είναι παρόμοιο με το ύψος ενός μικρού ενήλικα. Τα μικρότερα τμήματα του παχέος εντέρου είναι περίπου στο μήκος ενός αντίχειρα.
  • Το λεπτό έντερο, κατά μέσο όρο, είναι πιο μακρύ από ένα βαν και περίπου στο μήκος ενός μεσαίου μεγέθους pickup. Η έρευνα δείχνει ότι η συνολική επιφάνεια των εντέρων είναι περίπου το ήμισυ του μεγέθους ενΗ σωσός γηπέδου μπάντμιντον.

Συμπερασματικά

Το μήκος των εντέρων μπορεί να ποικίλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Η έρευνα δείχνει ότι το συνδυασμένο μήκος του λεπτού και μεγάλου εντέρου είναι τουλάχιστον 4,5 μέτρα. Τα έντερα έχουν τον σημαντικό ρόλο να βοηθήσουν στη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα και τα ποτά. Γενικά, το μήκος των εντέρων δεν πρέπει να επηρεάζει τη ζωή ενός ατόμου.

Διάβασε ακόμα: Πώς να ενεργηθώ άμεσα; Αυτές είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν Plus: Το outsider!

Διάβασε ακόμα: Μήπως πάσχεις από σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου; Να τα συμπτώματά του

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i