Έχεις πιο συχνά περίοδο; Το ξέρεις ότι μπορεί να φταίει η περιεμμηνόπαυση;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις εάν έχεις πιο συχνά περίοδο.

BeFunky-collage (4)

Η περιεμμηνόπαυση είναι ένα μεταβατικό στάδιο στην αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας. Συνήθως αρχίζει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 40, αν και μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Αν και η "αλλαγή" συνδέεται συνήθως με εξάψεις, μπορεί να προκαλέσει τα πάντα, από πονοκεφάλους και ευαισθησία στους μαστούς έως αλλαγές στην εμμηνορροϊκή περίοδο. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν περίπου τέσσερα χρόνια πριν σταματήσει εντελώς η περίοδος. Το σώμα θα μεταβεί από την περιεμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση μετά από 12 μήνες χωρίς περίοδο ή κηλίδες αίματος.

Πώς μπορεί να αλλάξει η περίοδος

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να κάνει τις κάποτε κανονικές περιόδους να είναι ξαφνικά ακανόνιστες. Πριν από την περιεμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνονται και πέφτουν σε ένα σταθερό μοτίβο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Κατά την περιεμμηνόπαυση, οι ορμονικές αλλαγές γίνονται πιο ακανόνιστες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, η περίοδος μπορεί να είναι:

Ακανόνιστη. Αντί για μία φορά κάθε 28 ημέρες, μπορεί να έρχεται περισσότερο ή λιγότερο συχνά. Πιο κοντά ή πιο μακριά. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των περιόδων μπορεί να διαφέρει από μήνα σε μήνα. Μερικούς μήνες μπορεί η μία περίοδος να είναι πολύ κοντά χρονικά με την επόμενη, ενώ σε άλλους να περνούν περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες χωρίς περίοδο. Απούσα. Είναι πιθανό μια γυναίκα κατά την περιεμμηνόπαυση να μην έχει καθόλου περίοδο. Μπορεί να νομίζει ότι είναι στην εμμηνόπαυση, αλλά δεν είναι επίσημο μέχρι να είναι χωρίς περίοδο για 12 μήνες. Βαριά. Μια γυναίκα κατά την περιεμμηνόπαυση μπορεί να αιμορραγεί πολύ. Ελαφριά. Από την άλλη, μπορεί η ροή να είναι τόσο ελαφριά που μετά βίας να χρειάζεται η χρήση σερβιέτας. Μερικές φορές είναι τόσο αμυδρή που δεν μοιάζει καν με περίοδο. Μικρή ή μεγάλη σε διάρκεια. Η διάρκεια των περιόδων μπορεί επίσης να αλλάξει. Μπορεί να διαρκεί μόνο για μια-δυο μέρες ή για περισσότερο από μια εβδομάδα κάθε φορά.

Γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές

Στα έτη που οδηγούν στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν την τακτική ωογένεση. Καθώς η ωορρηξία γίνεται σπάνια, οι ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες - οιστρογόνα και προγεστερόνη - αρχίζουν επίσης να αλλάζουν και να μειώνονται. Αυτές οι ορμόνες είναι συνήθως υπεύθυνες για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Καθώς συμβαίνουν αυτές οι ορμονικές αλλαγές, μπορεί να έχουν επίδραση σε κάτι περισσότερο από την περίοδο. Ενδέχεται δηλαδή μια γυναίκα να αντιμετωπίσει:

  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Αύξηση βάρους
  • Πονοκεφάλους
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Απώλεια μνήμης
  • Μυϊκούς πόνους
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Μειωμένη σεξουαλική ορμή

Ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα συμπτώματα αυτά, υπάρχει περίπτωση να συνεχιστούν και κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε διάστημα διάρκειας από μερικούς μήνες έως και δώδεκα χρόνια από την πρώτη έναρξη των συμπτωμάτων.

Επίσκεψη στον γιατρό

Κατά την περιεμμηνόπαυση, είναι φυσιολογικό οι περίοδοι να είναι ακανόνιστες, αλλά μερικές φορές αυτά τα ανώμαλα μοτίβα μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα υποκείμενο πρόβλημα. Μια γυναίκα είναι απαραίτητο να δει τον γιατρό της εάν:

  • Η αιμορραγία της είναι ασυνήθιστα βαριά για εκείνη
  • Έχει περίοδο πιο συχνά από κάθε τρεις εβδομάδες
  • Οι περίοδοι διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Αιμορραγεί κατά τη διάρκεια του σεξ ή μεταξύ των περιόδων

Αν και η μη φυσιολογική αιμορραγία στην περιεμμηνόπαυση οφείλεται συνήθως σε διακυμάνσεις των ορμονών, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι για: Πολύποδες. Είναι εξογκώματα που διαμορφώνονται στην εσωτερική επένδυση της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας. Είναι συνήθως μη καρκινικά, αλλά μερικές φορές μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο. Ινομυώματα. Πρόκειται επίσης για εξογκώματα στη μήτρα. Ποικίλλουν σε μέγεθος από μικροσκοπικές έως μεγάλες μάζες, ικανές να τεντώσουν τη μήτρα εκτός του σχήματός της. Τα ινομυώματα συνήθως δεν είναι καρκινικά. Ατροφία ενδομητρίου. Πρόκειται για αραίωση του ενδομητρίου (επένδυση της μήτρας). Αυτή η αραίωση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει αιμορραγία. Υπερπλασία ενδομητρίου. Πρόκειται για πάχυνση της μητρικής επένδυσης. Καρκίνο της μήτρας. Αυτός είναι ο καρκίνος που ξεκινά στη μήτρα. Ο γιατρός θα κάνει μια εξέταση για να ελέγξει για αιτίες μη φυσιολογικής περιεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας. Μπορεί να χρειαστούν μία ή περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις:

  • Πυελικός υπέρηχος
  • Βιοψία ενδομητρίου
  • Υστεροσκόπηση

Επιλογές θεραπείας

Το ποια θεραπεία θα προτείνει στην ασθενή ο γιατρός εξαρτάται από την αιτία των μη φυσιολογικών περιόδων και από το πόσο επηρεάζει την ποιότητα της ζωής της. Εάν η μη φυσιολογική αιμορραγία οφείλεται σε ορμόνες και δεν παρεμβαίνει στην καθημερινή της ζωή, μια πιο παχιά σερβιέτα ή ταμπόν και ένα επιπλέον ζευγάρι εσώρουχα στην τσάντα της, μπορεί να είναι αρκετά για να περάσει μια γυναίκα αυτή την περιεμμηνοπαυσιακή της φάση. Οι ορμονικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών χαπιών ή μιας ενδομήτριας συσκευής μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Κάνουν λιγότερο βαριές τις περιόδους και τις κρατούν τακτικές παρεμποδίζοντας την υπερβολική πάχυνση της μητρικής επένδυσης. Τα ινομυώματα ή οι πολύποδες μπορεί να χρειαστούν θεραπεία εάν προκαλούν συμπτώματα. Οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν με υστεροσκόπηση, ενώ υπάρχουν μερικές μέθοδοι με τις οποίες μπορούν να αφαιρεθούν τα ινομυώματα: Εμβολισμός της αρτηρίας της μήτρας. Ο γιατρός εγχέει ένα ειδικό φάρμακο στις αρτηρίες που παρέχει αίμα στη μήτρα. Το φάρμακο αυτό διακόπτει τη ροή του αίματος προς τα ινομυώματα, προκαλώντας συρρίκνωση. Μυεκτομή. Με αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός αφαιρεί τα ινομυώματα αλλά αφήνει τη μήτρα άθικτη. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με μικρές τομές (λαπαροσκοπική χειρουργική) ή με ρομποτική χειρουργική επέμβαση. Υστερεκτομή. Με αυτή τη μέθοδο, ο γιατρός αφαιρεί ολόκληρη τη μήτρα. Είναι η πιο επεμβατική διαδικασία για τα ινομυώματα και αν μια γυναίκα την κάνει, δεν θα μπορεί να μείνει έγκυος. Η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο της μήτρας είναι η υστερεκτομή. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.

Τι να περιμένει μια γυναίκα

Καθώς προχωρά στο περιεμμηνοπαυσιακό της στάδιο και στην εμμηνόπαυση, οι περίοδοί της θα πρέπει να εμφανίζονται όλο και λιγότερο συχνά. Μόλις αρχίσει η εμμηνόπαυση, δεν θα υπάρχει καθόλου αιμορραγία. Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει οποιαδήποτε απροσδόκητη αιμορραγία ή άλλες εμμηνορροϊκές αλλαγές, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτές οι αλλαγές συνδέονται με την περιεμμηνόπαυση ή αν αποτελούν ένδειξη άλλης υποκείμενης κατάστασης. Σημαντικό είναι να τον ενημερώσει και για οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης μπορεί να αντιμετωπίζει, καθώς όσο περισσότερα γνωρίζει ο γιατρός, τόσο πιο επωφελές θα είναι το σχέδιο θεραπείας για την ίδια. Διάβασε ακόμα: Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις Διάβασε ακόμα:  3 τροφές που πρέπει να μειώσεις για την υγεία του εντέρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i