Νέος όρος: Παχυσαρκία φυσιολογικού βάρους

Τι είναι η παχυσαρκία φυσιολογικού βάρους και όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτό το φαινόμενο.

ζυγαριά βάρος παχυσαρκία δίαιτα iStock

Από τη Σταυρούλα Κρίκη, διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, stavroulacooking.com

Ένας νέος όρος, η Παχυσαρκία Φυσιολογικού Βάρους (ΠΦΒ) μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών. Και είναι μια σημαντική νέα διαπίστωση καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μας.

Δείκτης Μάζας Σώματος

Ένας συνηθισμένος τρόπος για να ελέγχουμε εάν το βάρος μας είναι φυσιολογικό, είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). (Μπορείς να τσεκάρεις το δικό σου με τη βοήθεια των Shape Toolsl). Ο ΔΜΣ είναι το αποτέλεσμα του βάρους δια το τετράγωνο του ύψους και χρησιμοποιείται ευρέως από ιατρούς και επαγγελματίες υγείας ώστε να κατατάξουν κάποιον στις κατηγορίες βάρους. Συγκεκριμένα, κάποιος με ΔΜΣ 20-25 θεωρείται φυσιολογικός, κάποιος με ΔΜΣ 25-30 υπέρβαρος και πάνω από 30 αρχίζουν οι κατηγορίες παχυσαρκίας.

Κι αν τα φαινόμενα απατούν;

Μπορεί όμως κάποιος να ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ στην πραγματικότητα να συμβαίνει κάτι άλλο στο εσωτερικό του σώματός του. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό στον χώρο της άθλησης, όπου μπορεί κάποιος να χαρακτηρίζεται από υψηλό βάρος, και κατά συνέπεια υψηλό ΔΜΣ, αλλά το βάρος αυτό να αποτελείται από μυς και όχι από λίπος. Έρευνες όμως έχουν δείξει και ένα άλλο παράδοξο φαινόμενο. Το φαινόμενο της Παχυσαρκίας Φυσιολογικού Βάρους (ΠΦΒ).

Διάβασε επίσης: Το ήξερες; Η παχυσαρκία είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα!

Διάβασε επίσης: 9 χρόνια: Τόσο πιο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος με το junk food, το κάπνισμα και την παχυσαρκία!

Οι κίνδυνοι υγείας από την παχυσαρκία φυσιολογικού βάρους

Σε αυτήν την περίπτωση τα άτομα αυτά έχουν φυσιολογικό βάρος, και κατά συνέπεια φυσιολογικό ΔΜΣ, άλλα έχουν υπερβάλλον λίπος στο σώμα τους. Η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και χρόνιων νοσημάτων, όπως ινσουλινοαντίσταση, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία. Το κακό είναι ότι επειδή αυτό το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος, δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση και ιατρική παρακολούθηση.

Όταν παρατηρηθεί το φαινόμενο της ΠΦΒ, σημαίνει πως παράλληλα με το αυξημένο λίπος, κάτι άλλο είναι μειωμένο στο σώμα. Αυτό συνήθως είναι ο μυϊκός ιστός, τα αποθέματα νερού ή/και το βάρος των οστών. Έτσι, ηλικιωμένοι άνθρωποι που λόγω ηλικίας έχουν μικρότερη μυϊκή μάζα και ελαφρύτερα οστά, είναι πιθανό να ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Μέτρηση σωματικού λίπους

Ένας τρόπος για να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει παραπάνω λίπος είναι μέσω μίας λιπομέτρησης. Δεν είναι ανάγκη όλοι να κάνουν λιπομέτρηση. Εάν κάποιος είναι πολύ αδύνατος (ΔΜΣ κάτω από 18,5) κατά πάσα πιθανότητα έχει χαμηλό λίπος. Εάν κάποιος είναι παχύσαρκος με ΔΜΣ πάνω από 35 και δεν αθλείται, ξέρει ήδη ότι έχει υψηλό λίπος. Όσοι όμως ανήκουν στην φυσιολογική ή υπέρβαρη κατηγορία ΔΜΣ, καλό θα ήταν να διαπιστώσουν τα επίπεδα λίπους του σώματος.

Οι παρακάτω δύο μέθοδοι είναι αξιόπιστοι και πρακτικοί τρόποι μέτρησης του σωματικού λίπους:

Βιοηλεκτρική εμπέδηση: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα και είναι δημοφιλής σε κλινικές και γυμναστήρια λόγω της ευκολίας χρήσης και του σχετικά χαμηλού κόστους. Οι οικιακές εκδοχές πολύ πιθανό να μην είναι ακριβείας.

BOD POD ή Αεριοπυκνομετρία: Το BOD POD, ένα μηχάνημα που μοιάζει με διαστημική κάψουλα, συνδυάζει την αρχή της υδροστατικής ζύγισης, αλλά χωρίς το νερό. Αντί για νερό χρησιμοποιείται αέρας για να αξιολογήσει τη σύνθεση του σώματος, είναι απλό στη χρήση και θεωρείται αξιόπιστο.

Τι πρέπει να γίνει εάν διαπιστωθεί παχυσαρκία φυσιολογικού βάρους

Εάν διαπιστωθεί ΠΦΣ το άτομο αυτό θα πρέπει να εστιάσει ναι μεν στη βελτίωση της διατροφής του, αλλά κυρίως η κατάσταση αυτή βελτιώνεται με την άσκηση. Θα πρέπει παράλληλα με την απώλεια του λίπους να μην επιτυγχάνεται απώλεια βάρους, ώστε τελικά να ισορροπήσουν βάρος και λίπος. Ο στόχος δηλαδή είναι η αλλαγή της σύστασης του σώματος και όχι η αλλαγή του βάρους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i