Το ήξερες; Η παχυσαρκία είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα!

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας, μάθε τα ανησυχητικά δεδομένα και γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη θεωρεί «νόσο».

beautiful-young-woman-grocery-shopping-bag-with-vegetables-at-home-picture-id964373342

Η παχυσαρκία είναι νόσος και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όπως ακριβώς και το κάπνισμα. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας ανακάλυψε τα ανησυχητικά δεδομένα.

Νόσος η παχυσαρκία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ως νόσο την παχυσαρκία και την έχει συμπεριλάβει στις νοσολογικές οντότητες, εδώ και 20 χρόνια.

Τι είναι η παχυσαρκία

Παχυσαρκία ορίζεται ως η νόσος του ενεργειακού μεταβολισμού, στην οποία υπάρχει παθολογικά αυξημένη συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, σε σημείο ώστε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Εμφανίζεται όταν η ενέργεια που προσλαμβάνουμε από τις τροφές είναι σταθερά μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώνεται με την κίνηση και άσκηση.

ΔΜΣ

Σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (για να τον βρεις διαιρείς το βάρος σου δια του ύψους και το αποτέλεσμα ξανά δια του ύψους) φυσιολογικό βάρος θεωρείται το αποτέλεσμα έως το 25. Υπέρβαρος θεωρείται κάποιος με ΔΜΣ 25-30 και παχύσαρκος με ΔΜΣ >30.

1/3

Σήμερα, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της γης (συμπεριλαμβανομένων των φτωχών κρατών της Αφρικής, της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας κλπ) έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Και στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αντίστοιχα δύσκολα. Στην πανελλήνια μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, βρέθηκε ότι φυσιολογικό βάρος έχουν μόνο 3 στους 10 άνδρες και 5 στις 10 γυναίκες, ενώ παχυσαρκία έχει το 26% των ανδρών και το 18% των γυναικών.

Διάβασε επίσης: Οστεοπόρωση: Έτσι θα την κατανοήσεις και θα την προλάβεις

Διάβασε επίσης: Γιατί παχαίνουμε στην εμμηνόπαυση – οι ορμόνες και 2 συμβουλές για να μην πάρεις βάρος

Παιδική παχυσαρκία

Ακόμη πιο απελπιστική είναι η συχνότητα παχυσαρκίας στα παιδιά, αφού σε πρόσφατη μελέτη της ίδιας Επιστημονικής Εταιρείας βρέθηκε ότι 50% των Ελληνόπουλων ηλικίας 6-10 ετών, έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται το σωματικό βάρος.

Παχυσαρκία και υγεία

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της στην υγεία είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλοί τύποι καρκίνου, όπως μαστού, ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου, οισοφάγου, παγκρέατος, νεφρών, προστάτη κλπ.

Μικρότερο προσδόκιμο ζωής

Γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών που είναι παχύσαρκες θα ζήσουν κατά μέσο όρο 7,1 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ενώ η αντίστοιχη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης για τους άνδρες είναι 5,8 χρόνια. Μάλιστα φαίνεται ότι όσο νωρίτερα ξεκινά η παχυσαρκία τόσο περισσότερα είναι τα χρόνια μείωσης του προσδόκιμου επιβίωσης και στους άνδρες και στις γυναίκες.

18 Μαΐου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας (European Obesity Day - EOD) 2019 έχει οριστεί για το Σάββατο 18 Μαΐου. Στο πλαίσιό της ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από το χώρο της υγείας, ενώσεις ασθενών και πολιτικές οντότητες που ενδιαφέρονται να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν για την παχυσαρκία και πλήθος άλλων ασθενειών τις οποίες αυτή επηρεάζει. Το θέμα της φετινής EOD είναι «Αντιμετωπίζοντας Μαζί την Παχυσαρκία».

Τα παραπάνω στοιχεία και δεδομένα προέρχονται από συνέντευξη τύπου από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ). Στόχος, η ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από την παχυσαρκία η οποία εξελίσσεται ως η πιο απειλητική από τις μη μεταδιδόμενες νόσους, τόσο για την υγεία σε ατομικό, όσο και για την υγεία σε πληθυσμιακό επίπεδο με τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i