Παγκόσμια ημέρα διαβήτη 2018: Η πρόληψη του διαβήτη ξεκινά μέσα από την οικογένεια

Στην οικογένεια είναι αφιερωμένη η φετινή παγκόσμια ημέρα διαβήτη. Τι θα κρατήσουμε στο μυαλό μας; Η πρόληψη του διαβήτη είναι εφικτή και ξεκινά μέσα από την οικογένεια!

παιδιά φρούτα φράουλες υγιεινή διατροφή οικογένεια evgenyatamanenko

Οι καλές συνήθειες στην οικογένεια είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη του διαβήτη. Περίπου το 80% των περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν εάν η οικογένεια υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ακόμη πιο σημαντικό, το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων, προκαλούνται από συνήθειες, οι οποίες υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018 η οποία επικεντρώνεται στην οικογένεια, την ενημέρωση και την πρόληψη.

Οι δύο καλές συνήθειες της οικογένειας που προλαμβάνουν το διαβήτη

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση ως τρόπος ζωής είναι τα δύο βασικά στοιχεία για την πρόληψη του διαβήτη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές που συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, έχει πια αποδειχθεί σε συνθήκες κλινικών μελετών αλλά και σε κλινικές μελέτες της καθημερινής ζωής, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί κατά 40-60% με την εφαρμογή προγραμμάτων υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Τα άγνωστα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 που πρέπει να γνωρίζεις

Σακχαρώδης διαβήτης και άσκηση: Πώς η γυμναστική μπορεί να σε βοηθήσει

«Ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια»

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης για το σακχαρώδη διαβήτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη (IDF), για τα έτη 2018 και 2019. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση για την επίπτωση του διαβήτη στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, διαχείριση, φροντίδα, και εκπαίδευση, αναφορικά με το νόσημα.

Ο διαβήτης σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη (IDF)

1 στους 11 ανθρώπους στον κόσμο, 425 εκατομμύρια ενήλικες, ζουν με διαβήτη ενώ μέχρι το 2030 οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατομμύρια.

1 στους 2 ανθρώπους με διαβήτη, 212 εκατομμύρια, παραμένουν αδιάγνωστοι.

Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.

Τα 2/3 των ανθρώπων, 327 εκατομμύρια, με διαβήτη βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.

Το 2017 ο διαβήτης προκάλεσε 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ενώ οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό το οποίο υπερβαίνει αθροιστικά τους προϋπολογισμούς ΗΠΑ και Κίνας για την άμυνα!

Ο διαβήτης αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i