Παίρνεις αντιβιοτικό όταν χρειάζεται ή μήπως το παρακάνεις; Και τι άλλα λάθη κάνουμε με τα φάρμακα;

Μήπως παίρνεις αντιβιοτικό χωρίς να χρειάζεται; Μάθε γιατί αυτό είναι κακό για τον οργανισμό σου και τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όλοι μας.

φάρμακα αντιβιοτικά χάπια nensuria

Συνεργάστηκε η Ιωάννα Μυξάκη, ειδικός παθολόγος με ειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, επιστημονικός υπεύθυνος Ασκληπιός-Διάγνωσις (asklipios-diagnosis.gr)

Όταν παίρνεις αντιβιοτικό χωρίς να είναι απαραίτητο βλάπτεις την υγεία σου αλλά και τη συλλογική μας υγεία. Γιατί; Η λάθος χρήση φαρμάκων αυξάνει τη μικροβιακή αντοχή. Δες εδώ γιατί χρειάζεται προσοχή στη λήψη φαρμάκων και τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε.

Τα ανησυχητικά δεδομένα

‣ Οι μικροβιολογικές λοιμώξεις από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για το θάνατο 33.000 ανθρώπων το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός τους αυξάνεται στα 700.000 άτομα ετησίως, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.

‣ Οι επιπτώσεις «είναι συγκρίσιμες με το συσσωρευμένο αποτέλεσμα της γρίπης, της φυματίωσης και του ιού του AIDS» κατά την ίδια περίοδο, επισημαίνουν οι ερευνητές.

‣ Υπολογίζεται ότι έως το 2050 θα πεθάνουν 10.000.000 άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με περισσότερα περιστατικά απ’ όσα προκαλούν ο καρκίνος και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα.

‣ Οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούν μωρά μικρότερα των 12 μηνών και τους άνω των 65 ετών. Οι επιπτώσεις σε όρους θνησιμότητας είναι πιο αυξημένες στην Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1/5 των λοιμώξεων.

Διάβασε επίσης: Μήπως η αλλεργική ρινίτιδα που σε ταλαιπωρεί έχει σχέση με το άσθμα;

Διάβασε επίσης: Πώς να διατηρείς σωστά τα φάρμακα του σπιτιού

Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δε χρειάζονται αντιβιοτικά

▶ Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.

▶ Ο πόνος και ο πυρετός αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα παυσίπονα.

▶ Η κατανάλωση άφθονων υγρών και η ξεκούραση μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα των εποχικών ιώσεων.

▶ Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ειδικά σε εποχές που οι ιώσεις είναι σε έξαρση, μπορεί να κρατήσει μακριά τα μικρόβια και τους ιούς.

▶ Εάν ο γιατρός σου συνταγογραφήσει αντιβίωση, θα πρέπει να ακολουθήσεις με ακρίβεια τις οδηγίες του για την ποσότητα των δόσεων, τη συχνότητα και τη

διάρκεια της αγωγής.

Stop στη λάθος χρήση των αντιβιοτικών

Οι ειδικοί μιλούν για «υπεύθυνη χρήση» των αντιβιοτικών, ενώ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά ένα «αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που θα αποτρέπει την κατάχρησή τους». Σύμφωνος φαίνεται πως είναι και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, αναδεικνύοντας με ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή. Πέρα από αυτό όμως, η λύση είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια μας. Πολλοί από εμάς πιέζουμε το γιατρό να μας χορηγήσει αντιβιοτικό ή, ακόμα χειρότερα, αγοράζουμε μόνοι μας αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού, για ιώσεις, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο. Στις περιπτώσεις αυτές όχι μόνο τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα όφελος, αλλά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε στο νου μας τις επισημάνσεις των ειδικών για την ασφάλεια όλων.

‣ Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να περιορίσει την αντοχή των μικροβίων σε αυτά. Όσο γρηγορότερα κινητοποιηθούμε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα της αντοχής έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά.

‣ Η αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον πάσχοντα, αλλά και για το περιβάλλον του, καθώς οι οικείοι του αποικίζονται από το ίδιο παθογόνο και έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας αυτού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i