Οι ψηλοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Νέα έρευνα υποστηρίζει αυτό ακριβώς

Μία σουηδική έρευνα 5 εκατομμυρίων ανθρώπων φαίνεται να υποστηρίζει τη θεωρία ότι το ύψος και ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου συνδέονται.

ipsos-karkinos

Σουηδική έρευνα 5 εκατομμυρίων ανθρώπων φαίνεται να υποστηρίζει τη θεωρία ότι το ύψος και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου συνδέονται.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν ένα ελαφρώς πιο υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους και του δέρματος, μεταξύ των άλλων ειδών.

Τα αποτελέσματά της διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον 10 εκατοστά ύψους, όταν κάποιος έχει αναπτυχθεί πλήρως, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άνδρες.

Αλλά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της πολλούς παράγοντες κινδύνου και οι ψηλοί άνθρωποι δε θα πρέπει να ανησυχούν.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει μία σύνδεση ανάμεσα στον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο και το ύψος, αν και ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος.

Σε μια προκαταρκτική έκθεση της μελέτης, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης περιγράφουν τον τρόπο που παρακολούθησαν μια μεγάλη ομάδα Σουηδών ενηλίκων για περισσότερα από 50 χρόνια.

Οι ψηλότερες γυναίκες εμφάνιζαν ένα ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξημένο κατά 20%, ενώ οι ψηλότεροι άνδρες και γυναίκες είχαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος κατά 30%.

Η Dr Emelie Benyi, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών. Αλλά πρόσθεσε:

«Δεδομένου ότι η αιτία του καρκίνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις που έχουν τα αποτελέσματά μας για τον κίνδυνο καρκίνου σε ατομικό επίπεδο».

Αν και είναι σαφές ότι το ύψος των ενηλίκων δεν αποτελεί αιτία του καρκίνου, πιστεύεται ότι είναι ένας δείκτης για άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δε θα πιστέψεις για ποιο λόγο παθαίνουν καρκίνο οι περισσότεροι άνθρωποι

Οι επιστήμονες λένε ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερους παράγοντες ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους λόγω του μεγέθους τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ένα από αυτά να γίνει καρκινικό και μια υψηλότερη πρόσληψη τροφής, που τους καθιστά επίσης περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου.

Για παράδειγμα, η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος μπορεί να είναι μεγαλύτερη, καθώς αυξάνεται και η επιφάνεια που περιέχει το δέρμα, πράγμα που συνδέεται με το ύψος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σήκω από την καρέκλα!

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι στην έρευνα δεν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και το αν οι γυναίκες είχαν κάνει εξετάσεις μαστού.

Ό,τι ύψος και να έχεις, για να μειώσεις τον κίνδυνο ο καρκίνος να σου χτυπήσει κάποια στιγμή την πόρτα, τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι αυτά που ακολουθούν:

  • Να σταματήσεις το κάπνισμα
  • Να μειώσεις το αλκοόλ
  • Να υιοθετήσεις μία υγιεινή διατροφή και γενικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει σωματική άσκηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i