Διάβασε σε 6' τα SOS για την πολλαπλή σκλήρυνση: Ενημερώσου περισσότερο από τη νέα καμπάνια #akoutaminimata της Roche Hellas

SOS πληροφορία: Η πολλαπλή σκλήρυνση προτιμά τις γυναίκες και τα συμπτώματα ξεκινούν κατά μέσο όρο στα 30.

πολλαπλή σκλήρυνση art4stock

Πες το και «σκονάκι» με όλες τις βασικές πληροφορίες γι' αυτή την πολλαπλή σκλήρυνση. Υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος να ενημερωθείς για τη νόσο και τα συμπτώματά της και θα το διαπιστώσεις μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά.

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και προσβάλλει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα.

#akoutaminimata - Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Μην τα αγνοείς!

H εκστρατεία «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!» αποτελεί μία πρωτοβουλία της Roche Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η ενθάρρυνση για την έγκαιρη αναζήτηση διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας.

Είναι τόσο συχνή;

Ναι. Η ΠΣ είναι μία από τις πιο συχνές νευρολογικές νόσους σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας στους νεαρούς ενήλικες.

Νεαρές γυναίκες

Η νόσος εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Επίσης, όσο παράλογο κι αν μας ακούγεται -όπως «παράλογα» είναι όλα τα αυτοάνοσα- η μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων είναι τα 30 έτη.

2,3 εκατομμύρια

Τόσοι άνθρωποι νοσούν παγκοσμίως, δηλαδή σε όλο τον κόσμο 1 στους 3.000 πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα πρώτα συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως παροδικά και ήπια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να καθυστερεί στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ενώ η πορεία της ασθένειας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η ΠΣ μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου.

6 σημαντικά νούμερα

Έως 90% των ασθενών εμφανίζουν κόπωση ακόμα και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

Μέσα σε 15 χρόνια από την έναρξη της νόσου, πάνω από το 50% των ασθενών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη βάδιση.

Τα προβλήματα όρασης (πόνος, διπλωπία, απώλεια όρασης) είναι ένα από τα πρώτα και πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε 15-20% των ασθενών.

Τουλάχιστον 80% των ασθενών αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη.

Η κατάθλιψη και οι διαταραχές ύπνου είναι 2 φορές πιο συχνές στους ασθενείς με ΠΣ.

Περίπου το 50% των σθενών με ΠΣ θα αναπτύξουν προβλήματα στη γνωστική λειτουργία (π.χ., δυσκολία στην επεξεργασία πληροφοριών, τη μνήμη, την προσοχή και τη συγκέντρωση, εκτελεστικές λειτουργίες κ.ά.)

Τα αίτια

Όπως συμβαίνει συχνά στα αυτοάνοσα, η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη. Πιθανοί παράγοντες εμφάνισης είναι: γενετική προδιάθεση (π.χ. φύλο, εθνικότητα, οικογενειακό ιστορικό), περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, κάπνισμα, στρες, γεωγραφικό πλάτος) και μολυσματικοί παράγοντες (π.χ. ιός Epstein-Barr, ερπητοϊός).

2 μορφές της νόσου

Ανεξάρτητα από την πορεία της νόσου που έχει ένας ασθενής με ΠΣ, οι υποτροπιάζουσες ή οι προοδευτικές μορφές της είναι εφικτό να είναι ενεργές ή ανενεργές σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Η νόσος μπορεί να εκδηλώνεται με νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα. Ακόμα κι όταν τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή, οι βλάβες ανιχνεύονται με ειδικές εξετάσεις όπως είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Υπάρχει θεραπεία;

Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι ιάσιμη. Ωστόσο οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Γι’ αυτό και η πρώιμη διάγνωση, καθώς και η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ασθενείς που διαγνώστηκαν πριν το 2000 είναι πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει αναπηρία στην ηλικία των 50 ετών σε αντίθεση με ασθενείς που διαγνώστηκαν μετά το 2000 όπου υπήρχαν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Οι πιο αισιόδοξοι αριθμοί

13 θεραπείες έχουν εγκριθεί από τον Αμερικάνικο και τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων για τις υποτροπιάζουσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΥΔΠΣ).

1 θεραπεία έχει εγκριθεί για την πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΠΠΣ).

Δράσεις ευαισθητοποίησης

Η Roche Hellas καλεί το κοινό να ενημερωθεί μέσα από βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα έξω από 2 καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Αυτό το Σάββατο 8 Ιουνίου, από τις 11:00 – 17:00 στα καταστήματα στη Νέα Χαλκηδόνα: Λεωφ. Αχαρνών 467 και το Χαλάνδρι: Αγίας Παρασκευής 111Β μπορείς να ενημερωθείς και να «βιώσεις» πώς είναι να ζεις με πολλαπλή σκλήρυνση, όπως οι περίπου 13.000 ασθενείς στην Ελλάδα.

Η εκστρατεία τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί και σε άλλες εταιρείες εκτός φαρμακευτικού κλάδου όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Roche Hellas ενώνοντας τις φωνές τους θα ενημερώσουν για τη νόσο τονίζοντας ότι «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!».

Πώς βιώνουν οι ασθενείς στην Ελλάδα την πολλαπλή σκλήρυνση;

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Το ταξίδι των ασθενών με ΠΣ στην Ελλάδα» που διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Μάιος 2019), η νόσος αυτή προκαλεί μια ανατροπή στη ζωή του ατόμου και δημιουργεί διάφορους φόβους. Ωστόσο, οι ασθενείς κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση και να διαχειριστούν την νόσο.

Στη διαδικασία αυτή πηγές υποστήριξης είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι Σύλλογοι ατόμων με ΠΣ, άλλοι πάσχοντες από ΠΣ, ο γιατρός τους με τον οποίο αναπτύσσουν στενή σχέση.

Κάθε ασθενής με ΠΣ είναι μοναδικός. Κάποιοι ασθενείς μιλούν ανοιχτά για την ΠΣ στο οικογενειακό ή και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ενώ άλλοι δεν αποκαλύπτουν την ύπαρξή της, φοβούμενοι επιπτώσεις στην εργασία τους και πιθανό στιγματισμό.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν πως απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ανάγκη για ιδιωτικές πληρωμές. Επιπρόσθετα, επιθυμούν να αλλάξουν την εικόνα που έχει η κοινωνία για την ΠΣ και την αναπηρία και αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i