Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα φλεβικά αυτά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους.

womens-legs-picture-id181855018 (1) Credit:zeremski

Ευχαριστούμε τον Αθανάσιο Σιαφάκα, αγγειοχειρουργό, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter (www.veincenter.gr).

Τι είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες και τι πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτά.

Οι κιρσοί

Η μεταφορά του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά με τις φλέβες των κάτω μελών επιτυγχάνεται με μια σειρά βαλβίδων που υπάρχουν στο εσωτερικό τους και οι οποίες ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους. Έτσι, δεν μπορούν να εμποδίσουν την παλινδρόμηση του αίματος προς τα πίσω, με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες.

Διάβασε επίσης: Υγιείς φλέβες στην εγκυμοσύνη: Τι να γνωρίζεις, τι να προσέχεις

Διάβασε επίσης: Κατακράτηση υγρών: Το βάρος σου είναι λίπος ή υγρά;

Oι ευρυαγγείες

Στην ουσία οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία. Συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ή και μεγαλύτερες. Εδώ το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό, αφού σπάνια προκαλούν ενοχλήσεις. Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται με αιτιολογία παρόμοια με αυτήν των κιρσών, αν και αρκετές φορές οι ορμόνες στις γυναίκες, διάφορες παθήσεις ή ακόμα και φυσικά αίτια, όπως μικροτραυματισμοί ή χειρουργικές τομές, μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή τους.

H διάγνωση είναι σημαντική

Η σωστή αρχική διάγνωση προβλέπει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, με προσεκτική καταγραφή των συμπτωμάτων και ολοκληρωμένη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει επισκόπηση και ψηλάφηση. Σε κάθε περίπτωση φλεβικών παθήσεων στα κάτω άκρα η διάγνωση περιλαμβάνει απαραίτητα και τη διενέργεια εξειδικευμένου triplex φλεβών και αιμοδυναμική μελέτη. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η διάγνωση αλλά και υπάρχουν δεδομένα για το επόμενο στάδιο.

Η ενδεδειγμένη θεραπεία

Η θεραπεία τους πλέον γίνεται με εντελώς νέες προσεγγίσεις που βάζουν τέλος στην κλασική χειρουργική αντιμετώπιση. Λόγω της αυξημένης εμφάνισης των κιρσών, οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Πολλές νέες τεχνικές έχουν έρθει στο προσκήνιο και παλαιότερες, όπως η σκληροθεραπεία, έχουν εξελιχθεί θεαματικά. Πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση των κιρσών σήμερα έχουν οι ενδοφλεβικές τεχνικές, όπως laser, που έχουν άριστα αισθητικά και θεραπευτικά αποτελέσματα και επιτρέπουν την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Μετά την αντιμετώπιση

Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε φλεβικής πάθησης καλό είναι να ενημερώνεται κανείς για όσα πρέπει να προσέχει, ανάλογα με το ιστορικό του. Συμβουλές για αποφυγή δραστηριοτήτων, ένα πλάνο με ασκήσεις και οδηγίες διατροφής πρέπει να δίνονται και να καθορίζεται ένα σχήμα περιοδικών εξετάσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i