Πώς κολλάει ο έρπης, πώς θεραπεύεται και τι είναι απλά γιατροσόφι που δεν θα σε βοηθήσει;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τον ιό για τον έρπη στον οργανισμό μας.

έρπης στα χείλη επιχείλιος έρπης simarik

Συνεργάστηκε η Ζωή Βεηκώντη, δερματολόγος- αφροδισιολόγος, ειδικευμένη στην αισθητική δερματολογία και δερματοχειρουργική (allforskin.gr)

Σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένα με τον ιό του απλού έρπη τύπου 1 (HSV-1), σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι ερευνητές του οργανισμού εκτιμούν πως 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 50 ετών είναι μολυσμένοι με HSV-1, ιός που είναι πιο γνωστός ως επιχείλιος έρπης. Άλλα 417 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ηλικίας από 15 έως 49 ετών, έχουν HSV-2, τον τύπο του ιού που συνήθως θεωρούμε ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Μάθε εδώ μερικές βασικές και χρήσιμες πληροφορίες για τον έρπη.

Έρπης γεννητικών οργάνων: Πώς κολλάει

Καθώς τα εξανθήματα δεν είναι πάντα εμφανή, δεν είναι πάντα σαφές πότε μπορείς να μεταδώσεις τον ιό. «Υπάρχουν μερικές ημέρες το χρόνο όπου ο έρπης είναι ενεργός και πιθανώς μεταδιδόμενος χωρίς να συνυπάρχουν συμπτώματα» εξηγεί η δερματολόγος και προσθέτει: «Αυτό δε συμβαίνει συχνά, είναι όμως περίπλοκο, επειδή δεν υπάρχει τρόπος για να το γνωρίζεις». Ωστόσο, παρότι ο κίνδυνος μετάδοσης δε θα είναι ποτέ μηδενικός, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε εσύ και ο σύντροφός σου για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο της μετάδοσης: αποφύγετε την ερωτική επαφή όταν υπάρχει εξάνθημα, χρησιμοποιείτε προφυλακτικά και κάνετε θεραπεία καταστολής (αντιικά φάρμακα). Το προφυλακτικό είναι ο καλύτερος φίλος σου για κάθε είδους σεξ. «Οι άνθρωποι με κοιτάζουν σαν να έχω δύο κεφάλια όταν προτείνω προφυλακτικά για το στοματικό σεξ» λέει η Ζωή Βεηκώντη. «Αν όμως υπάρχει οποιαδήποτε απορία, τότε χρησιμοποίησέ τα».

Μπορεί να μεταφερθεί ο έρπης από το στόμα στα γεννητικά μου όργανα με το άγγιγμα;

Από τη στιγμή που έχεις εμφανίσει έρπη σε ένα σημείο του σώματός σου, είναι σπάνιο να μεταφέρεις τον ίδιο τύπο σε άλλη περιοχή του. Ο λόγος είναι πως το σώμα σου αναπτύσσει αντισώματα που εμποδίζουν αυτή τη μετάδοση.

Αν βάλω αμέσως αντιική αλοιφή, ο έρπης θα ολοκληρώσει πιο γρήγορα τον κύκλο του;

Εάν βγάζεις τακτικά επιχείλιο έρπη, θα μάθεις να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα (αίσθηση καύσου, πόνος και φαγούρα) προτού εμφανιστούν οι πρώτες δερματικές βλάβες. Αν απλώσεις τοπικά αλοιφή, μπορεί ακόμη και να αποτρέψεις εντελώς την εμφάνισή του ή έστω να ολοκληρωθεί σε λιγότερες ημέρες ο κύκλος του.

Συστατικά όπως η καμφορά, η μενθόλη και η φαινόλη μπορεί να θεραπεύσουν τον επιχείλιο έρπη είναι είναι απλά γιατροσόφια;

Παρότι οι ουσίες αυτές περιέχονται σε lip balms και αλοιφές και μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του έρπη, δεν έχουν αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση. Το ίδιο ισχύει για το οινόπνευμα, τον πάγο, το ξίδι και την οδοντόκρεμα, που πολλοί συστήνουν ως αντιμετώπιση για τον ενοχλητικό έρπη.

Διάβασε επίσης: Εμμηνόπαυση και δέρμα: Πλάνο φροντίδας της επιδερμίδας κατά τη μεταβατική περίοδο

Διάβασε επίσης: Οι πιο περίεργες συμβουλές για όμορφο πρόσωπο από τους δερματολόγους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i