Τι θα συμβεί στο στομάχι σου αν καταπιείς την τσίχλα σου;

Πόσο μύθος και πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτή την προειδοποίηση της μαμάς; Τι θα πάθεις αν καταπιείς την τσίχλα σου;

τσίχλα γυναίκα υγεία JANIFEST

Η μαμά σου φώναζε να προσέχεις μην καταπιείς την τσίχλα σου γιατί θα κολλήσει για πάντα στο στομάχι σου! Πόσο μύθος και πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτή την προειδοποίηση της μαμάς;

Τι θα συμβεί αν καταπιείς την τσίχλα;

Η τσίχλα δεν είναι καινούργια εφεύρεση. Χιλιάδες χρόνια πριν, στη νεολιθική περίοδο, οι άνθρωποι μασούσαν «πίσσα» από φλοιό σημύδας (γιαμ!), ο οποίος στην πραγματικότητα διατηρούσε τα ούλα τους υγιή. Η τσίχλα στη μορφή που τη γνωρίζουμε δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1860, φτιαγμένη από κόμμι, μια φυτική ουσία που προέρχεται από συγκεκριμένα είδη δέντρων.

Όταν οι κατασκευαστές της συνειδητοποίησαν πως ο αριθμός των δέντρων που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ήταν περιορισμένος, άρχισαν να φτιάχνουν τσίχλα από συνθετικό υλικό. Ναι, σωστά. Η τσίχλα που μασάμε σήμερα είναι εντελώς συνθετική οπότε δεν είναι περίεργο που το σώμα μας δυσκολεύεται στην πέψη της.

«Το πεπτικό μας μπορεί να διαχειριστεί τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, επειδή διαθέτει ειδικά ένζυμα που τα διασπούν σε μόρια» εξηγεί ο Mark Larson, M.D., γαστρεντερολόγος στην Κλινική Mayo. «Τα πεπτικά ένζυμα στο στομάχι σου όμως δεν μπορούν να διασπάσουν τη συνθετική ουσία που υπάρχει στις τσίχλες».

Έτσι, το σώμα σου διασπά τη ζάχαρη και τα αρωματικά της τσίχλας, η συνθετική ουσία όμως που κυρίως την απαρτίζει περνά χωρίς επεξεργασία από το πεπτικό σου. Με άλλα λόγια, βγαίνει από το σώμα σου μέσω των κοπράνων.

Διάβασε επίσης: Λαρυγγίτιδα ή φαρυγγίτιδα; Μάθε πώς θα τις ξεχωρίζεις

Διάβασε επίσης: Είναι ασφαλές το αντισυλληπτικό χάπι; Μάθε την απάντηση και άλλα 3 μυστικά σεξουαλικής υγείας

Άρα, η μαμά δεν είχε δίκιο!

Η τσίχλα που κατάπιες δε θα μείνει για χρόνια στον πεπτικό σου σωλήνα, σχολιάζει η Anish Sheth, M.D., γαστρεντερολόγος και συγγραφέας του What’s Your Poo Telling You? Το διάστημα μέχρι να αποβληθεί διαφέρει για τον καθένα, θεωρητικά όμως η τσίχλα περνά από τον πεπτικό σωλήνα μέσα σε τρεις μέρες, όπως κάθε άλλη αδιάλυτη φυτική ίνα (όπως οι κόκκοι του καλαμποκιού).

Θα υπάρχει όμως κάποιος λόγος που οι γονείς λένε στα παιδιά τους να μην καταπίνουν την τσίχλα, σωστά; «Το θέμα με τα παιδιά είναι πως μπορεί να αναπτύξουν μία μάζα μέσα στο στομάχι τους που μπορεί να μπλοκάρει τον πεπτικό σωλήνα» εξηγεί η Sheth.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο πεπτικός σωλήνας των παιδιών είναι μικρότερος από εκείνον των ενηλίκων. Τα παιδιά ωστόσο θα πρέπει να καταπιούν πολλές τσίχλες (όλο το πακέτο, π.χ.) για να συμβεί αυτό, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι προτιμότερο να είμαστε πιο προσεκτικοί, ειδικά αφού η τσίχλα μπορεί να ευθύνεται και για πνιγμό στα μικρότερα παιδιά.

Εκτός από τα παιδιά, η κατάποση της τσίχλας είναι επίσης επικίνδυνη για ανθρώπους που έχουν ήδη στομαχικά προβλήματα. «Εάν το στομάχι κάποιου δεν λειτουργεί σωστά, δεν έχει καλή πέψη ή είχε παρουσιάσει εντερική απόφραξη στο παρελθόν, η κατάποση τσίχλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα» προειδοποιεί η Sheth.

Το συμπέρασμα

Όταν μιλάμε για τσίχλες και αν είναι επικίνδυνο να τις καταπίνουμε, η Sheth επισημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε δύο πράγματα: την ποσότητα και το μέγεθος. Για τους περισσότερους ενήλικους, το να καταπιούμε μια τσίχλα τη μέρα δεν είναι θέμα. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείς το μέγεθος του πεπτικού σωλήνα. Εάν έχεις παιδιά, προτιμήστε την ασφάλεια και εξηγήστε τους ότι είναι κάτι που δεν θα πρέπει να κάνουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i