Πότε ξεκινά η εποχή της γρίπης στην Ελλάδα;

Η εποχή της γρίπης στην Ελλάδα κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

γρίπη ίωση κρυολόγημα PredragImages

Από την Αναστασία Μαργούτα, ειδικό παθολόγο, MSc, PhD

Το ήξερες ότι η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί με τόση ευκολία, ώστε σε πανδημίες της ή σε κλειστούς πληθυσμούς να έχουν καταγραφεί ποσοστά μετάδοσης έως και 70%; Με την εποχή της γρίπης στην Ελλάδα να πλησιάζει, οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις είναι χρήσιμες για την ενημέρωσή μας.

Τι είναι η γρίπη;

Είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης των ομάδων Α και Β και ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Κυριότεροι τρόποι μετάδοσής της είναι μέσω των σταγονιδίων, με το βήχα ή με το φτάρνισμα. Μπορεί να μεταδοθεί και από άμεση επαφή.

Τι προκαλεί

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή ίωση ή ακόμα να επιφέρει το θάνατο, ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Γενικότερα, η γρίπη προκαλεί αναπνευστική νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα προσβολής του ανώτερου ή/και του κατώτερου αναπνευστικού (βήχας, πονόλαιμος, καταρροή) μαζί με σημεία συστηματικής νόσου, δηλαδή πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες και κακουχία, απώλεια όρεξης, αδυναμία.

Η εποχή της γρίπης στη χώρα μας

Στην Ελλάδα έχουμε έξαρση της νόσου κατά τους μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Ιδιαίτερα, με βάση τα δεδομένα μετά την πανδημία της γρίπης το 2009, φαίνεται ότι η γρίπη στη χώρα μας έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Ειδικότερα, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται στα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο και η κορύφωση της δραστηριότητάς της συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Διάβασε επίσης: Εμβόλιο γρίπης: Ανήκεις σε αυτούς που πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε φέτος;

Διάβασε επίσης: Ο Αλέξης Αλεξίου νόσησε με γρίπη, πνευμονία και COVID-19 ταυτόχρονα. Αυτή είναι η περιπέτεια της υγείας του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i