Πότε να πάρεις αντιβίωση - και πότε δεν θα σου κάνει τίποτε;

Πότε μπορεί η αντιβίωση να σε βοηθήσει και πότε μπορεί να σου κάνει μακροπρόθεσμα κακό;

pretty-pills-picture-id963142602 Sasha Brazhnik

Συνεργάστηκε ο Μανώλης Βουτσαδάκης, ειδικός παθολόγος.

Μπορεί να σε συμβουλεύει η μαμά σου, η φίλη, η γειτόνισσα ότι, για να απαλλαγείς από αυτό το κρύωμα που κόλλησες, πρέπει να πάρεις αντιβίωση, εσύ όμως δε θα το κάνεις αν δε σου το υποδείξει ο γιατρός, ο οποίος πρώτα θα σε εξετάσει. Κι αυτό επειδή από εδώ και στο εξής θα ξέρεις ότι τα κρυολογήματα προξενούνται από ιούς και κανένα αντιβιοτικό δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Επίσης, διαβάζοντας αυτό το άρθρο, θα μάθεις ότι η αντιβίωση μπορεί να καταπολεμήσει μόνο μια λοίμωξη που έχει προέλθει από ένα ζωντανό (μικρο)οργανισμό: τα βακτήρια.

Μόνο κατόπιν συμβουλής γιατρού

Tο αντιβιοτικό ενδείκνυται μόνο για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Υπεύθυνος για τη χορήγησή του είναι ο γιατρός, ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση κυρίως από την κλινική εικόνα και, αν κριθεί απαραίτητο, κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις. Ένα αντιβιοτικό σπάνια θα χορηγηθεί προληπτικά για την αποφυγή μόλυνσης, όπως, για παράδειγμα, σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς με μηνιγγίτιδα ή με φυματίωση. Ο γιατρός, άλλωστε, είναι εκείνος που θα επιλέξει το κατάλληλο για την περίπτωσή σου, θα καθορίσει τον τρόπο που θα το λάβεις και θα υποδείξει το χρονικό διάστημα.

Ανθεκτικά μικρόβια

«Με το να πάρεις αντιβίωση ενώ δε χρειάζεται, αφενός δημιουργείς πρόβλημα στον οργανισμό σου, καθιστώντας τον ανθεκτικό στην επέλαση των μικροβίων, αφετέρου συμβάλλεις στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού με το πέρασμα του χρόνου τα βακτήρια μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αμύνονται απέναντι στα στελέχη που θα τα καταστρέψουν, καθιστώντας τα φάρμακα αναποτελεσματικά» τονίζει η Susanna Esposit, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια στην Ιταλία.

Να πάρεις αντιβίωση για...

Τον πόνο στο αφτί;

Συνήθως ο πόνος οφείλεται σε οξεία μέση ωτίτιδα, βακτηριακή λοίμωξη του μέσου ωτός (η κοιλότητα πίσω από το τύμπανο), που συχνά είναι αποτέλεσμα ενός κοινού κρυολογήματος: «Η προφύλαξη με αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητη πάντα» εξηγεί η καθηγήτρια. Πότε είναι απαραίτητη; «Εάν έχει ήδη γίνει προσπάθεια να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου, όπως η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα ή αν έχουν πραγματοποιηθεί ρινικές πλύσεις, χωρίς αποτελέσματα. Η επιλογή του αντιβιοτικού θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για τον εντοπισμό του παθογόνου που προκαλεί τα επεισόδια».

Τον πόνο στο λαιμό;

Πρόκειται για οξεία λοίμωξη του φάρυγγα και των αμυγδαλών, η οποία συχνά είναι ιογενής (επομένως, δεν απαιτούνται αντιβιοτικά). Μόνο στο 15-30% των περιπτώσεων έχει βακτηριακή προέλευση: «Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus Group A. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνεις strep test, προκειμένου ο γιατρός να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία, αφού μια ιογενής λοίμωξη με φυσιολογικό πονόλαιμο μπορεί να παρουσιαστεί με ανάλογο τρόπο. Να θυμάσαι ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις απαιτούν τη λήψη αντιβιοτικών, ενώ οι ιογενείς λοιμώξεις χρόνο και ξεκούραση».

Τη λοίμωξη του ουροποιητικού;

Η ουρολοίμωξη είναι μόλυνση σε κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος (νεφρά, ουρητήρας, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα). Οι περισσότερες λοιμώξεις αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, δηλαδή την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. «Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα θα επιλυθεί με το πέρασμα του χρόνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αντιβιοτική προφύλαξη είναι απαραίτητη μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως μετά από ένα οξύ επεισόδιο πυελονεφρίτιδας ή μια λοίμωξη νεφρού».

Τη γρίπη ή τον κορονοϊό;

Και οι δύο λοιμώξεις οφείλονται σε ιό, που σημαίνει ότι η αντιβίωση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αν ωστόσο υπάρχουν επιπλοκές, π.χ. πνευμονία, τότε ο γιατρός θα χορηγήσει αντιβίωση στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης θεραπείας.

Διάβασε επίσης: Γρίπη ή ίωση: Η διατροφή για γρήγορη ανάρρωση

Διάβασε επίσης: Τί να κάνεις αν είσαι ήδη άρρωστη από ίωση ή γρίπη; Τα tips της health editor Ελένης Δασκαλάκη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i