Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Οι διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθείς (και για τα παιδιά)

Η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι πολύ πιο εύκολη από την αντιμετώπισή της! Η Δήμητρα Γλυνού, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, εξηγεί τον τρόπο.

δίαιτα διατροφή παχυσαρκία Morgan_studio

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο

Η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι κάτι που μπορεί να γίνει - και σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο απ' το να προσπαθείς μετά να χάσεις τα περιττά κιλά.

Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Τα απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:

Κατανάλωνε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Επίλεγε μη επεξεργασμένα σιτηρά, όπως το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως. Απόφευγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται με λευκή ζάχαρη, αλεύρι και κορεσμένα λιπαρά.

Ζύγιζε και μέτρα τα τρόφιμα για να κατανοήσεις τα μεγέθη των μερίδων.

Έλεγχε το βάρος σου τακτικά.

Μήπως σε… παχαίνει ο θυρεοειδής; Μάθε πώς ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την αύξηση βάρους

Παιδική παχυσαρκία: Επιστήμονες ανακάλυψαν τις 3 αιτίες!

Μην προτιμάς τα τρόφιμα που έχουν υψηλή «πυκνότητα ενέργειας» ή πολλές θερμίδες σε μια μικρή ποσότητα τροφής. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο cheeseburger και μία μεγάλη μερίδα πατάτες μπορεί να έχουν περίπου 1.000 θερμίδες και 30 ή περισσότερα γρ. λίπους.

Πίνε περισσότερο νερό. Ο οργανισμός χρειάζεται 1,5 με 2 λίτρα κάθε μέρα.

Μη χάνεις ευκαιρία να γυμναστείς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρόσθεσε 10 ή 15 λεπτά κάποιου είδους δραστηριότητα, όπως περπάτημα.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Όπως είναι γνωστό, η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, έτσι η αντιμετώπισή της μπορεί να συμπεριλάβει πολλές μεθόδους.

Είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους απώλειας βάρους που να μπορούμε να τους πετύχουμε. Μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή, που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, είναι το κύριο θεμέλιο για τη μείωση βάρους.

Η φυσική δραστηριότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί από παχύσαρκα άτομα λόγω αυξημένου βάρους, έτσι θα πρέπει η θεραπεία να περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή. Ο σκοπός είναι η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης και η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς.

Σε περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας η αντιμετώπιση γίνεται μέσω χειρουργικής επέμβασης. Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

1. Επεμβάσεις περιορισμού που δεν επιτρέπουν την κατανάλωση ποσότητας φαγητού.

2. Επεμβάσεις δυσαπορρόφησης, που δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του φαγητού.

3. Επεμβάσεις μεικτού τύπου, που συνδυάζουν και τα δύο παραπάνω.

Όσον αφορά τις επεμβάσεις περιορισμού, η επιμήκης γαστρεκτομή, ενώ εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, πρόσφατα εγκρίθηκε ως αυτόνομη επέμβαση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας και αποτελεί πλέον συνήθη επέμβαση κατά της παχυσαρκίας.

Ο γαστρικός δακτύλιος έχει στις μέρες μας περιορισμένη χρήση και δεν προτιμάται από τους χειρουργούς, πιθανόν λόγω του υψηλού ποσοστού απώτερων επιπλοκών και της επανάκτησης του σωματικού βάρους.

Στις επεμβάσεις δυσαπορρόφησης το mini gastric bypass φαίνεται ότι προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με τις κλασικές υπάρχουσες μεθόδους, οι οποίες θεωρούνται περισσότερο πολύπλοκες και δυσκολότερες τεχνικά.

Στις επεμβάσεις μεικτού τύπου το λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass παραμένει το gold standard για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i