Πρώτες βοήθειες: Τι να κάνεις αν έχεις πυρετό, πονάει η μέση σου, κόπηκες ή έχεις ή ανοιχτή πληγή;

Τι κάνεις όταν έχεις πυρετό; Πώς αντιδράς σε ένα άτσαλο κόψιμο; Υπάρχουν περιστατικά υγείας που χειρίζεσαι με λάθος τρόπο!

πρώτες βοήθειες τραύμα κόψιμο istock

Ξέρεις πώς να προσφέρεις κάποιες "καθημερινές" πρώτες βοήθειες σε εσένα ή στους γύρω σου; Τι κάνεις όταν έχεις πυρετό; Πώς αντιδράς σε ένα άτσαλο κόψιμο; Υπάρχουν περιστατικά υγείας που ίσως χειρίζεσαι με λάθος τρόπο!

Τι κάνεις όταν έχεις πυρετό;

Παίρνεις κάποιο αντιπυρετικό φάρμακο; Βάζεις κρύες κομπρέσες; Ή αφήνεις τον πυρετό να κάνει τον κύκλο του; Ο πυρετός, όταν μιλάμε για μια ή δύο μονάδες, είναι ένδειξη πως ο οργανισμός προσπαθεί να παλέψει μια ίωση, σύμφωνα με την ερευνήτρια Elizabeth Repasky του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου Roswell Park στο Μπάφαλο των ΗΠΑ. Ο οργανισμός ανεβάζει αυτόν τον ελαφρύ πυρετό λόγω παραγωγικότητας περισσότερων κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αυτό σημαίνει πως αν παίρνεις αντιπυρετικά ή αν κάνεις μπάνιο και βάζεις δροσερές κομπρέσες, μάλλον βοηθάς την ίωση που ο οργανισμός παλεύει. Η συμβουλή είναι να αφήσεις τον πυρετό να κάνει τον κύκλο του και να επέμβεις μόνο αν χτυπήσεις το 39 ή ο πυρετός επιμένει για 3 ημέρες.

Διάβασε επίσης: Πρώτες βοήθειες: Μάθε ΚΑΡΠΑ και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και σώσε μια ζωή!

Διάβασε επίσης: Η λάθος κίνηση που κάνουμε όλοι – και τι να κάνεις αν ανοίξει η μύτη σου

Τι κάνεις για να καθαρίσεις και περιποιηθείς μια πληγή ή ένα κόψιμο;

Πλένεις με νερό και μετά βάζεις γάζα; Αφήνεις την πληγή να "αναπνεύσει" Καθαρίζεις με οξυζενέ; Και τα τρία αποτελούν λανθασμένες πρώτες βοήθειες! Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το να αφήσεις την πληγή στον αέρα, αντί να την διατηρήσεις ενυδατωμένη, αποτελεί την χειρότερη επιλογή, αφού τα βακτήρια κάνουν πάρτι και μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, η πληγή αργεί να κλείσει και μπορεί να σου μείνει και ουλή ως ενθύμιο.

  • Αν προτιμάς το οξυζενέ όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας, μάθε πως δεν σε προστατεύει κόντρα στα βακτήρια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
  • Όσον αφορά τις αντιβιοτικές αλοιφές, μπορούν να προκαλέσουν έξτρα μόλυνση στο δέρμα και αλλεργική αντίδραση.

Τι να κάνεις; Πλύνε τα χέρια σου, ξέπλυνε καλά την πληγή, βάλε βαζελίνη για να κρατάς ενυδατωμένη την πληγή και μετά τύλιξε με επίδεσμο.

Πώς αντιμετωπίζεις τον πόνο στην πλάτη;

Παίρνεις κάποιο χάπι για τον πόνο; Βάζεις πάγο ή θερμοφόρα και ξεκουράζεσαι μέχρι να σταματήσει ο πόνος; Προσπαθείς να κινείσαι για να περάσει ο πόνος; Ο πόνος στην πλάτη δεν έχει λογική. Έρευνα που έγινε έδειξε πως τα χάπια με παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη δρουν στον πόνο της πλάτης σαν να έφαγες μια καραμέλα. Ταυτόχρονα, αυστραλιανή έρευνα έδειξε πως η ζέστα στο σημείο του πόνου της πλάτης μπορεί να ανακουφίσει την περιοχή μεν αλλά ο πάγος δεν φαίνεται να δρα το ίδιο αποτελεσματικά. Για να ξεπεράσεις τον πόνο, κινήσου. Κι όμως, να δεν φοβηθείς και πας κόντρα στον πόνο της πλάτης, θα τον ξεπεράσεις, αρκεί να μην ζοριστείς. Κάνε μια βόλτα περπατώντας στο τετράγωνο, και τις επόμενες ημέρες, ανέβα σκάλες κι όσο ο πόνος μειώνεται, μπες και πάλι στην ρουτίνα της καθημερινότητάς σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i