Q+A: Τι να γνωρίζεις πριν κάνεις λαπαροσκόπηση

Πολλές επεμβάσεις γίνονται πλέον με αυτό τον τρόπο. Διάβασε εδώ όσα θέλεις να γνωρίζεις πριν κάνεις λαπαροσκόπηση.

χειρουργείο γιατρός λαπαροσκόπηση

Συνεργάστηκε ο Μιχαήλ Βασίλογλου Γκανής, MD, FACS, χειρουργός

Ο γιατρός είπε ότι πρέπει να κάνεις λαπαροσκόπηση και έχεις πολλές απορίες. Εδώ θα σου λύσουμε μερικές, ο γιατρός θα σου λύσει εξατομικευμένα τις υπόλοιπες.

Η προετοιμασία για την επέμβαση

Ο γιατρός σου είναι αυτός που θα δώσει σαφείς οδηγίες για την προετοιμασία, ωστόσο σε γενικές γραμμές συνιστάται μια δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε πρωτεΐνες. Ο ειδικός μπορεί να προτείνει την προηγούμενη ημέρα τη λήψη καθαρτικού για να αδειάσει το έντερο και μετά από κάποια ώρα το βράδυ δε θα πρέπει να φας ή να πιεις τίποτε για να μπορείς να κάνεις με ασφάλεια τη γενική αναισθησία. Συνήθως η προετοιμασία αυτή γίνεται στο σπίτι, ωστόσο κάποιοι ασθενείς μπορεί να νοσηλευτούν και μία ημέρα πριν από την επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, πριν από το χειρουργείο θα γίνει καρδιολογικός και αιματολογικός έλεγχος.

Μετά την επέμβαση

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 2 ώρες. Αφού ολοκληρωθεί, θα μεταφερθείς για περίπου 2 ώρες στο θάλαμο ανάνηψης, έξω από το χειρουργείο. Όταν συνέλθεις εντελώς από τη νάρκωση, θα μεταφερθείς στο δωμάτιό σου. Συνήθως ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα που αρχικά χορηγούνται μέσω του ορού. Την επόμενη μέρα οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Στις γυναικολογικές επεμβάσεις, η λαπαροσκοπική επέμβαση ανήκει στο χειρουργείο μιας ημέρας, που σημαίνει ότι θα μπορείς να επιστρέψεις την ίδια μέρα στο σπίτι σου.

Η ανάρρωση

Μετά από οποιαδήποτε λαπαροσκοπική θεραπεία θα νιώσεις μικρή σωματική δυσφορία, η οποία είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Μην ανησυχήσεις, αφού τυχόν πόνος που μπορεί να εμφανιστεί στους ώμους, στο λαιμό και στην κοιλιά είναι αποτέλεσμα του αερίου που χρησιμοποιείται για να φουσκώσει η κοιλιά και εξασθενεί μετά από λίγες ώρες ξεκούρασης. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντελώς μετά από 12-24 ώρες ανάρρωσης στο κρεβάτι. Μπορεί να έχεις ναυτία λόγω της κοιλιακής διόγκωσης ή/και της διαταραχής της κοιλιάς κατά τη διαδικασία. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν ναυτία λόγω της αναισθησίας. Η τομή και τα ράμματα μπορεί να είναι μαλακά για μερικές ημέρες. Οι περισσότερες από αυτές τις ενοχλήσεις θα υποχωρήσουν γρήγορα. Κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά την εμπειρία του χειρουργείου, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις την επόμενη ημέρα θα είσαι πολύ καλύτερα.

Επιστροφή στην καθημερινότητα

Στις περιπτώσεις που η λαπαροσκόπηση είναι διερευνητική, η επιστροφή στην καθημερινότητα θα είναι πιο σύντομη, με εξαίρεση τη γυμναστική, που θα πρέπει να περιμένεις περίπου 1-2 εβδομάδες ή να κάνεις σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου. Στη θεραπευτική λαπαροσκόπηση θα χρειαστεί λίγο περισσότερη προσοχή. Μετά τις πρώτες 48 ώρες λογικά θα μπορείς να κάνεις ένα γρήγορο ντους φροντίζοντας μετά να στεγνώσεις πολύ καλά το σημείο της τομής. Και πάλι, ρώτησε το γιατρό σου για σιγουριά. Συνήθως μετά τις πρώτες 3 ημέρες θα μπορείς να επιστρέψεις σταδιακά στις καθημερινές σου συνήθειες. Εάν γυμνάζεσαι τακτικά ή αν έχεις μωρό ή μικρό παιδί που το παίρνεις αγκαλιά, συζήτησε με το γιατρό σου τις προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρεις. Το περπάτημα είναι μια πολύ καλή φυσική δραστηριότητα μετά από μια λαπαροσκοπική επέμβαση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου. Ξεκίνα με μερικά λεπτά και σταδιακά αύξανέ τα. Εάν θέλεις να οδηγήσεις, συζήτησέ το με το γιατρό σου. Θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα φάρμακα που παίρνεις δεν επηρεάζουν την εγρήγορσή σου. Απαραίτητο επίσης είναι να μπορείς να κάθεσαι χωρίς πόνο και να κάνεις χωρίς δυσκολία τις κινήσεις στα πετάλια με τα πόδια σου.

Τι θα φας μετά την επέμβαση

Αφού έχεις κάνει γενική αναισθησία, θα πρέπει να μείνεις νηστική για μερικές ώρες ακόμη. Σταδιακά θα αρχίσεις πάλι να πίνεις νερό και να τρως ξηρή τροφή, όπως φρυγανιές. Μετά τις πρώτες 12 ώρες και για όσο νιώθεις αναστατωμένο το στομάχι σου προτίμησε ελαφριά φαγητά χωρίς λίπος, όπως βρασμένο ρύζι και κοτόπουλο, ψωμί ή φρυγανιές και γιαούρτι ή ζελέ. Πίνε επίσης άφθονα υγρά, κυρίως νερό και αφεψήματα, για να μην αφυδατωθείς.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου σε σχέση με ένα ανοιχτό χειρουργείο είναι αναμφισβήτητα αρκετά.

  • Βραχεία νοσηλεία (έως ένα 24ωρο)
  • Μικρότερος χρόνος πλήρους ανάρρωσης (περίπου 1 εβδομάδα)
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Πιο ήπιος μετεγχειρητικός πόνος
  • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
  • Χαμηλότερο κόστος της επέμβασης και απώλεια εργάσιμου χρόνου
  • Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα λόγω απουσίας μεγάλων τομών

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Πράγματι υπάρχουν, αλλά αυτά δεν αφορούν τον ασθενή! Για την εκτέλεση της λαπαροσκόπησης απαιτείται ειδική και μακροχρόνια εκπαίδευση του γυναικολόγου ή του γενικού χειρουργού και της ομάδας του. Επίσης, υπάρχει ανάγκη υψηλού τεχνολογικού εξοπλισμού, η προμήθεια του οποίου δεν είναι εύκολη για όλες τις κλινικές. Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί τη χειρουργική του μέλλοντος. Σε ό,τι αφορά τη γυναικολογία, υπολογίζεται ότι με αυτή τη μεθοδολογία θα εκτελείται σύντομα το 85-90% των γυναικολογικών επεμβάσεων, προς όφελος βέβαια της γυναίκας, που είναι ο τελικός αποδέκτης των πλεονεκτημάτων της μεθόδου.

Διάβασε επίσης: Επινεφρίδια: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις – οι παθήσεις τους που θέλουν χειρουργείο

Διάβασε επίσης: Ποια συμπληρώματα διατροφής αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή πρέπει να «κόψεις» πριν το χειρουργείο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i