Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 7 λόγοι να γυμνάζεσαι και πώς θα πάρεις μέρος σε μεγάλη μελέτη

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η άσκηση φαίνεται πως είναι τελικά στενά δεμένες μεταξύ τους! Διάβασε τα οφέλη αλλά και πληροφορίες για συμμετοχή σε μελέτη.

running-on-tracks-picture-id616002088 Credit:GoodLifeStudio

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Εμφανίζεται περίπου στο 1% του πληθυσμού και προτιμά τις γυναίκες με συχνότητα 3 προς 1 σε σχέση με τους άντρες. Οι ηλικίες που συνήθως παρουσιάζεται είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Παρότι επηρεάζει τις αρθρώσεις, πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Σε αυτή την πάθηση, ο οργανισμός λανθασμένα αναγνωρίζει κύτταρα των αρθρώσεων σαν ξένα και προσπαθεί να τα καταστρέψει για να προφυλάξει τον εαυτό του. Στη διαδικασία αυτή αυξάνεται η ποσότητα του υγρού που υπάρχει στις αρθρώσεις και προκαλείται φλεγμονή, με αποτέλεσμα την καταστροφή της άρθρωσης και του χόνδρου, του λεπτού προστατευτικού στρώματος που περιβάλλει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις. Αν ο χόνδρος αρχίζει να καταστρέφεται, δεν έχει την ικανότητα να επιδιορθωθεί, με συνέπεια η άρθρωση να χάνει τη σταθερότητά της, την κινητικότητά της, να σε πονάει και τελικά να καταστρέφεται.

Διάβασε επίσης: Οστεοαρθρίτιδα: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η θεραπεία

Διάβασεα επίσης: Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα στα παιδιά: Αυτό είναι το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας

Πώς μπορεί να βοηθήσει η άσκηση

Στο εξωτερικό η άσκηση αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι αντιμετώπισης της ΡΑ. Η εξατομικευμένη εφαρμογή της, βάσει των συγκεκριμένων αναγκών του κάθε ασθενούς είναι  η ασφαλέστερη μέθοδος για να βελτιωθεί σημαντικά η υγεία και η ποιότητα ζωής του. Ειδικότερα, η άσκηση δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ούτε προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει και στη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο νοσοκομείο και της διάρκειας νοσηλείας των νοσούντων.

  • Μείωση των επιπέδων φλεγμονής.
  • Ελάττωση του πόνου.
  • Επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
  • Βελτίωση του αισθήματος κόπωσης.
  • Ελάττωση του ρίσκου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.
  • Αύξηση της καρδιο-αναπνευστικής ικανότητας, που αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου.
  • Βελτίωση της γενικότερης λειτουργικής ικανότητας του σώματος, που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής.

Πώς μπορείς να λάβεις μέρος σε επιστημονική έρευνα

Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε έρευνα που μελετά την επίδραση της άσκησης στην καρδιακή και πνευμονική τους λειτουργία και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, αναζητά η ελληνική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου Wolverhampton του Ηνωμένου Βασιλείου, το έργο της οποίας έχει συμβάλει στη σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου. Η έρευνα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Η συμμετοχή στην εν λόγω έρευνα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, έχει διαμορφωθεί βάση διεθνών προτύπων και δεν επηρεάζει ή επηρεάζεται από την αγωγή ή φροντίδα που λαμβάνεται. Για περισσότερες πληροφορίες ή για συμμετοχή στην έρευνα, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, τηλ.: 210-8237302 & 6974065749 , ή να στείλουν email στο info@arthritis.org.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i