#shapeawareness: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να προληφθεί εάν είσαι σωστά ενημερωμένη.

υγεία, μαμά, γυναίκα, γυναικολόγος, μήτρα, ChesiireCat

Συνεργάστηκε η Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, ογκολόγος παθολόγος, διευθύντρια Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», διευθύντρια Care and Cure Omcology Center.

Η έγκυρη ενημέρωση είναι ένα στοιχείο που αυξάνει τη «βεβαιότητα» πως, ακόμα κι αν ασθενήσουμε με καρκίνο, θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Αυτός ο γενικός κανόνας ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση του καρκίνου των ωοθηκών, όπου η καλή ενημέρωση και η επικοινωνία με τον γιατρό μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και σε ένα αίσιο αποτέλεσμα.

Γνωρίστε τον καρκίνο των ωοθηκών

Η επιστημονική ομάδα πίσω από τον φορέα Ovarian Cancer Australia (OCA) αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με την ασθένεια. Ως εκ τούτου, έχουν ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια με σύνθημά της «Γνωρίστε τον καρκίνο των ωοθηκών», μια πρωτοβουλία εθνικής ευαισθητοποίησης για τη μείωση της εξάπλωσης της ασθένειας. Με απλά λόγια, πληροφόρηση για αναγνώριση των συμπτωμάτων και κάθε πιθανής ένδειξης, γνώση του οικογενειακού ιστορικού, αλλά και σωστή ενημέρωση προκειμένου να γνωρίζεις πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου, αλλά και τις υπόλοιπες γυναίκες και τις οικογένειές τους που θα χρειαστεί να ζήσουν με τη νόσο.

Καρκίνος των ωοθηκών: ΣΩΣΤΑ & ΛΑΘΗ

«Καρκίνος των ωοθηκών, ο σιωπηλός δολοφόνος» ΛΑΘΟΣ

Τα δύο τρίτα των Αυστραλών δε γνωρίζουν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών έχει συμπτώματα. Συχνά αναφέρεται ως «σιωπηλός δολοφόνος», αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν είναι. Ποσοστό 93% των γυναικών με εμπειρία καρκίνου των ωοθηκών έχουν βιώσει και αναγνωρίζουν τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου, που περιλαμβάνουν:

-Κοιλιακό ή πυελικό πόνο

- Αυξημένη περίμετρο κοιλιάς ή επίμονο φούσκωμα

- Ανάγκη ούρησης τακτικά ή ως επείγουσα ανάγκη

- Αίσθημα κορεσμού με μικρή ποσότητα φαγητού

Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει αρκετά συχνά λανθασμένη διάγνωση λόγω των ασαφών συμπτωμάτων του, που, εύκολα, με μια πρώτη ερμηνεία αποδίδονται σε εμμηνόπαυση ή πεπτικά προβλήματα και εξαιτίας αυτών πολλές γυναίκες καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή. Μια γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της όταν τα συμπτώματα είναι νέα για εκείνη, αν εμφανίζεται ένα ή περισσότερα από αυτά επίμονα μέσα σε διάστημα 4 εβδομάδων και ιδιαίτερα αν τα συσχετίζει με κόπωση, ασυνήθιστη απώλεια ή αύξηση βάρους ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου της.

«Το εμβόλιο HPV θα με προστατέψει από τον καρκίνο των ωοθηκών» ΛΑΘΟΣ

Το εμβόλιο HPV προστατεύει από πολλά στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όχι όμως καρκίνο των ωοθηκών.

«Υπάρχει σχέση μεταξύ του καρκίνου των ωοθηκών και του καρκίνου του μαστού;»

ΣΩΣΤΟ

Γυναίκες που έχουν κληρονομήσει μία από τις δύο ή και τις δύο γονιδιακές μεταλλάξεις, BRCA1 και BRCA2, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών ή/και καρκίνο του μαστού. Στον γενικό πληθυσμό ο κίνδυνος να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών είναι περίπου 1%. Η κληρονόμηση της μετάλλαξης BRCA1 αυξάνει τον κίνδυνο στο 59%, ενώ η μετάλλαξη BRCA2 αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών στο 17%.

«Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών» ΑΛΗΘΕΙΑ

Αν και ο καρκίνος των ωοθηκών είναι περισσότερο συχνός σε γυναίκες άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, παρ’ όλ’ αυτά, κάθε γυναίκα σε οποιαδήποτε ηλικία έχει πιθανότητες να εμφανίσει την ασθένεια. Κι αν θέλεις να γνωρίζεις μερικά πράγματα παραπάνω, οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο αυτή περιλαμβάνουν ιστορικό ενδομητρίωσης, τη μη χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα, κάπνισμα, παχυσαρκία, πρώιμη εφηβεία ή καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

«Το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών» ΛΑΘΟΣ

Το 50% των γυναικών στην Αυστραλία πιστεύουν πως ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να ανιχνευθεί μέσω ενός τεστ Παπανικολάου. Κάτι που προφανώς δεν είναι καθόλου έτσι. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια δοκιμή έγκαιρης ανίχνευσης για τον καρκίνο των ωοθηκών. Επομένως, οι ειδικοί υποστηρίζουν την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος ανίχνευσης της νόσου είναι να γνωρίζουμε τα σημάδια και τα συμπτώματα, τα οποία θα μας οδηγήσουν έγκαιρα στον γιατρό.

«Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών θα επιβιώσουν» ΛΑΘΟΣ

Κάθε χρόνο περίπου 1.500 γυναίκες στην Αυστραλία διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών και περίπου 1.000 θα πεθάνουν σε διάστημα 5 ετών από τη διάγνωση. Αναλογικά, λοιπόν, μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο των ωοθηκών στην Αυστραλία κάθε 8 ώρες! Ξέρεις ποιο είναι το θετικό μέσα σε όλη αυτή την άσχημη περίπτωση; Εάν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια, μια γυναίκα έχει 80% πιθανότητες να είναι ζωντανή και καλά στην υγεία της έπειτα από 5 χρόνια. Τότε, δίκαια θα αναρωτηθείς, γιατί ο καρκίνος αυτός έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης ανάμεσα στους γυναικείους καρκίνους; Δυστυχώς, επειδή το 75% των γυναικών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

«Τα γονίδια BRCA, που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, μπορείς να τα κληρονομήσεις μόνο από τη μητέρα σου» ΛΑΘΟΣ

Τα ελαττωματικά γονίδια BRCA μπορούν να κληρονομηθούν και από τους δύο γονείς και υπάρχει 50% πιθανότητα ότι ένα άτομο με μετάλλαξη BRCA θα μεταφέρει αυτό το γονιδιακό σφάλμα σε καθένα από τα παιδιά του. Το να κληρονομήσεις ένα ή και τα δύο μεταλλαγμένα γονίδια BRCA δε σημαίνει ότι θα αναπτύξεις καρκίνο των ωοθηκών, αλλά δηλώνει ότι πρέπει να είσαι σε επιφυλακή και να παρακολουθείς τα όποια συμπτώματα θα εμφανιστούν. Εάν έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών και ή/και καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από το αν έχεις κληρονομήσει ή όχι μετάλλαξη του γονιδίου BRCA, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζεις, είναι σημαντικό να συζητήσεις με τον γιατρό σου το οικογενειακό σου ιστορικό.

Πότε μια γυναίκα θεωρείται ότι έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών

Εάν ισχύουν στην περίπτωσή σου ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω, πρέπει να είσαι σε επιφυλακή και σε διαρκή επικοινωνία με τον προσωπικό σου γιατρό:

- Συγγενής πρώτου βαθμού που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε ηλικία κάτω των 50 ετών.

- Συγγενής πρώτου βαθμού που διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών σε οποιαδήποτε ηλικία.

- Συνδυασμός δύο ή περισσότερων συγγενών πρώτου βαθμού με καρκίνο του στήθους ή καρκίνο των ωοθηκών.

- Άνδρας συγγενής πρώτου βαθμού που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία.

Διάβασε επίσης: Διατροφή και καρκίνος: Μύθοι και αλήθειες (να τρως κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη;)

Διάβασε επίσης: 6 facts για τον καρκίνο του τραχήλου + 1 βασικός στόχος: Να εμβολιάζονται και οι άντρες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Τετ, 10 Μαϊ 2023

10 συμπτώματα που χρειάζονται διερεύνηση από το γιατρό

Κάθε σύμπτωμα δεν σημαίνει ότι είμαστε βαριά άρρωστοι, αντίθετα, από μόνο του, μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό. Ωστόσο είναι σημαντικό να ενημερώνουμε το γιατρό μας για κάθε σύμπτωμα που εντοπίζουμε και μας απασχολεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΚΩΣΤΑΡΑ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i