Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για παθήσεις σε γόνατα, ώμους, χέρια, χόνδρους και άλλα ορθοπεδικά προβλήματα

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι ένα ρεαλιστικό όπλο στη φαρέτρα του σύγχρονου ορθοπαιδικού.

κύτταρα βλαστοκύτταρα adventtr

Από τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, επιμελητής της Γ' Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, υπεύθυνος ορθοπεδικός του γυναικείου τμήματος basket του Πανιωνίου ΓΣ (www. brilakisorthopaedics.gr).

Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία με βλαστοκύτταρα (stem cells) έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, με πάνω από 3.000 μελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη μελλοντική προοπτική αυτών των θεραπειών.

Τα «θαυμαστά» μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα που μπορούν να διαφοροποιηθούν και να δώσουν διάφορους τύπους συνδετικού ιστού, δηλαδή οστά, χόνδρο, τένοντες, συνδέσμους, μυς, ονομάζονται μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα (mesenchymal stem cells - MSCs). Αυτού του τύπου οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα στοχεύουν στο να συλλέξουν τα βλαστικά κύτταρα από ιστούς όπου βρίσκονται σε αφθονία, αλλά σε ληθαργική κατάσταση και να τα μεταφέρουν στο σημείο της βλάβης. Εκεί μεταφέρονται συγχρόνως με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (growth factors) που απομονώνονται από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP). Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν «αγγελιαφόρους» και στέλνουν σήματα που ελέγχουν την κυτταρική αύξηση και διαφοροποίηση και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση της βλάβης.

Έτσι, χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου του ατόμου, επιτυγχάνεται αποκατάσταση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη. Η τεχνική βασίζεται στην ικανότητα του οργανισμού να αυτοϊάται, δηλαδή, να παράγει ο ίδιος τα απαραίτητα «όπλα» για να μπορέσει και να καταπολεμήσει το πρόβλημα.

Πόνος στον αυχένα, στη μέση, στον ώμο, στο μέσο της πλάτης: Να η σωστή αντιμετώπιση για κάθε πόνο στην πλάτη

Πόνος στο στήθος: Πότε είναι επικίνδυνος και τι άλλο μπορεί να «κρύβει»

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με θεραπεία με βλαστοκύτταρα

• Κακώσεις ή παθήσεις του αρθρικού χόνδρου

• Κακώσεις ή παθήσεις ενδοαρθρικών δομών, π.χ. μηνίσκων

• Χρόνιες τενοντοπάθειες, π.χ. στροφικού πετάλου του ώμου, επιγονατιδικού

και αχίλλειου τένοντα, επικονδυλίτιδες αγκώνα

• Κακώσεις συνδέσμων, π.χ. ακρωμιοκλειδικής, πλάγιων συνδέσμων γόνατος

• Κακώσεις ή παθήσεις μυών κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές

• Αρθρίτιδας των μεγάλων αρθρώσεων, π.χ. ισχίου, γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής, και των μικρών αρθρώσεων, π.χ. χεριού

Οι παρεμβάσεις αυτές συνδυάζονται πολλές φορές με αρθροσκόπηση και φυσικοθεραπεία για καλύτερα αποτελέσματα. Η ενίσχυση της βιολογίας του επουλωτικού μηχανισμού του οργανισμού σταθερά βρίσκει περισσότερους οπαδούς. Η σωστή αξιολόγηση του σταδίου της πάθησης και των απαιτήσεων του ασθενούς πρέπει να είναι οδηγός για την επιλογή της παραδοσιακής ή πιο σύγχρονης ορθοπεδικής τεχνικής. Όταν η χρήση τους γίνεται με αυστηρές ενδείξεις και συνδυάζεται με άλλες θεραπευτικές επιλογές, δείχνει ότι αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i