Τα νέα δεδομένα στις θεραπείες για πολλαπλή σκλήρυνση

Οι νέες θεραπείες για πολλαπλή σκλήρυνση αποδεικνύονται πιο φιλικές από ποτέ για τους ασθενείς.

γυναίκα υγιής υγεία Ridofranz

Αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα ζωής «υπόσχονται» οι σύγχρονες και πιο νέες θεραπείες για πολλαπλή σκλήρυνση. Οι νέες αυτές θεραπείες, προστίθενται στις παλαιότερες καταξιωμένες και δίνουν περισσότερες επιλογές στους γιατρούς. Έτσι μπορούν πια να διαμορφώσουν την πιο αποτελεσματική και την πιο ευνοϊκή θεραπεία για τον κάθε έναν ασθενή.

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια αυτοάνοση, χρόνια και φλεγμονώδης νόσος. Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αποτελεί τη συχνότερη, μη τραυματικής αιτιολογίας νευρολογική διαταραχή που προκαλεί αναπηρία στους νεαρούς ενήλικες.

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς την προκαλεί, ωστόσο πιστεύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στη μυελίνη, την ουσία που περιβάλει και προστατεύει τα νεύρα. Το αποτέλεσμα της μείωσης της μυελίνης είναι πως αποδιοργανώνονται οι πληροφορίες που στέλνονται στο σώμα μέσω των νεύρων.

Θεραπείες για πολλαπλή σκλήρυνση: Τα νεότερα δεδομένα

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία με την έννοια της ίασης για τη νόσο. Υπάρχουν ωστόσο θεραπευτικές αγωγές που βοηθούν στην αναχαίτιση της εξέλιξής της και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.

Οι «κλασικές» αγωγές, όπως οι ιντερφερόνες και η οξική γλατιραμέρη, έχουν προσφέρει πολλά μέχρι σήμερα στους ασθενείς. Ωστόσο, συχνά λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά και του τρόπου χορήγησή της, με ενέσεις, επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων.

Σήμερα, οι θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση έχουν μπει πια σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Οι νέες θεραπείες, με φιλικότερο τρόπο χορήγησης παρέχουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, χωρίς να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Θεραπεία σε μορφή δισκίου

Πρόσφατα, μάλιστα, εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μία νέα θεραπεία για την ενεργό υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση. Πρόκειται για δισκία (χάπια) κλαδριβίνης, ουσία που προκαλεί μακροχρόνιες ποιοτικές αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και που χορηγείται με το πιο απλοποιημένο μέχρι σήμερα δοσολογικό σχήμα: Η χορήγηση κλαδριβίνης συνίσταται σε δύο ετήσιους κύκλους, που περιλαμβάνουν 10 ημέρες θεραπείας τον πρώτο χρόνο και 10 ημέρες το δεύτερο χρόνο. Για τα επόμενα 2 έτη δεν απαιτείται καμία χορήγηση, ενώ η δράση της συνεχίζεται.

Η άδεια κυκλοφορίας των δισκίων κλαδριβίνης βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 2.700 ασθενείς που συμμετείχαν σε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών με μέχρι 10 χρόνια παρακολούθησης για ορισμένους από αυτούς. Συνολικά επομένως η μελέτη αφορά δεδομένα από περισσότερα από 10.000 έτη ασθενών. Τα δισκία κλαδριβίνης συνιστώνται ως μια επιλογή για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης υψηλής ενεργότητας σε ενήλικες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σύσταση αυτή επιβεβαιώνει την αξία, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και την καινοτομία που επιφέρει το φάρμακο στη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i