Λιποίδημα: Τι συμβαίνει όταν το λίπος διανέμεται στο σώμα ακανόνιστα και ποια η αντιμετώπιση

Λιποίδημα: Τι δεν γνωρίζεις για τον εχθρό της επιδερμίδας σου, που κάνει το λίπος να διανέμεται στο σώμα με ακανόνιστο τρόπο.

soma-lipos

Τι είναι: Το λιποίδημα επηρεάζει έως 11% των ανθρώπων. Συμβαίνει όταν το λίπος διανέμεται στο σώμα με ακανόνιστο τρόπο κάτω από την επιδερμίδα, συνήθως στους γλουτούς και τα πόδια. Παρότι ξεκινά σαν μία ανησυχία αισθητικής φύσης, μπορεί τελικά να προκαλέσει πόνο και άλλα προβλήματα. Το λιποίδημα μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως παχυσαρκία ή λεμφοίδημα.

Τα συμπτώματα του λιποιδήματος

Τα τυπικά συμπτώματα είναι παχύτερο κάτω μέρος του σώματος και πόδια σαν κολώνες, που συχνά τα νιώθεις ευαίσθητα και μελανιάζουν εύκολα. Για παράδειγμα, το επάνω μισό του σώματός σου μπορεί να είναι μέγεθος 40 και το κάτω να είναι 46.

Καθώς η κατάσταση προχωρά, το λίπος συνεχίζει να μαζεύεται, και το κάτω μέρος του σώματος γίνεται βαρύτερο. Το λίπος από το λιποίδημα μπορεί στη συνέχεια να αρχίσει να συγκεντρώνεται και τα χέρια. Με τον καιρό, τα λιποκύτταρα φράσσουν τα αγγεία του λεμφικού συστήματος, που κανονικά συμβάλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων των υγρών του σώματος και προστατεύουν από λοιμώξεις. Αυτή η απόφραξη αποτρέπει τη σωστή στράγγιση των λεμφικών υγρών, οδηγώντας στη συσσώρευση υγρού, μια κατάσταση που ονομάζεται λεμφοίδημα.

Εάν δεν θεραπευτεί, το λεμφοίδημα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως λοιμώξεις, καθυστέρηση στη θρέψη των πληγών, ανάπτυξη ιστού σαν ουλές που ονομάζεται ίνωση και σκλήρυνση του δέρματος στα πόδια.

Αίτια για το λιποίδημα

Η αιτία του δεν είναι γνωστή, οι γιατροί όμως υποψιάζονται πως παίζουν ρόλο οι θηλυκές ορμόνες. Αυτό γιατί η κατάσταση επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και συχνά αυτό ξεκινά ή επιδεινώνεται στην εφηβεία, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, μετά από κάποια γυναικολογική επέμβαση και την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης πως εμπλέκονται τα γονίδια, επειδή πολλές γυναίκες με το πρόβλημα αυτό έχουν μέλη της οικογένειάς τους με την ίδια κατάσταση.

Θεραπείες του λιποιδήματος

Η δίαιτα και η άσκηση δεν θα μειώσουν το λίπος που εμπλέκεται με το λιποίδημα. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να τρως σωστά και να γυμνάζεσαι επειδή μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος από μη λιποιδηματικό λίπος και να μειωθεί η φλεγμονή.

Μια θεραπεία αποσυμφόρησης μπορεί να καταπραΰνει την αίσθηση του πόνου. Η θεραπεία αυτή συνήθως συμπεριλαμβάνει:

  • Λεμφική αποστράγγιση με χειρομασάζ. Μία μορφή μασάζ που χρησιμοποιεί ήπιες, ρυθμικές πιέσεις για να διεγερθεί η κυκλοφορία της λέμφου γύρω από τις αποφραγμένες περιοχές προς τα υγιή αγγεία, απ’ όπου θα μπορεί να αποστραγγιστεί μέσα στο φλεβικό σύστημα. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και αποτρέπει την ίνωση.
  • Συμπίεση. Επιτυγχάνεται με τη χρήση ελαστικών επιδέσμων ή κατά παραγγελία καλτσών, κολάν ή σορτς από spandex που αυξάνουν την πίεση των ιστών στα πρησμένα πόδια και μειώνουν τις πιθανότητες να επαναληφθεί η κατακράτηση υγρών.
  • Άσκηση. Βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών, ενισχύει την κινητικότητα και διατηρεί ή βελτιώνει τις λειτουργίες των ποδιών.
  • Προσεκτική φροντίδα του δέρματος και των νυχιών. Βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος πληγών και λοιμώξεων εάν έχεις λιποίδημα που σχετίζεται με πρήξιμο.
  • Η λιπαναρρόφηση μπορεί να απομακρύνει το λιποιδηματικό λίπος. Γι’ αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιείται ένας κούφιος σωλήνας που τοποθετείται κάτω από το δέρμα και αναρροφά το λιπώδη ιστό. Γι’ αυτή τη διαδικασία μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες ανάλογα με την ποσότητα του μη φυσιολογικού λίπους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i