Συνεργάστηκε ο Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος- διαβητολόγος (www.lepouras.gr).
Εκεί έξω κυκλοφορούν περισσότεροι από 200 τύποι ιών που προκαλούν από απλό κρυολόγημα μέχρι γρίπη (και προφανώς κορονοϊό), οπότε είναι μάλλον απίθανο να περάσεις το χειμώνα χωρίς να κολλήσεις κάποιον. Όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, ο μέσος ενήλικας αναμένεται να κρυολογήσει δύο έως τρεις φορές στη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τα παιδιά οχτώ ή και περισσότερες. Τα καλά νέα είναι ότι, αν φερθείς έξυπνα, θα είσαι πάλι δραστήρια και ευδιάθετη μέσα σε μία εβδομάδα. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να ταλαιπωρείσαι από βήχα, καταρροή και πονεμένο λαιμό για πολύ περισσότερο. Να τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις, για να συνέλθεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Κάνε τεστ για κορονοϊό
Παρότι μάλλον είναι αυτονόητο πλέον, οφείλουμε να το επαναλάβουμε. Ακόμη κι αν τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια, θα πρέπει και για τη δική σου προστασία και για των γύρω σου να γνωρίζεις εάν έχεις κορονοϊό ώστε να αποφύγεις τη μετάδοση.
ΜΗ συμπεριφέρεσαι σαν να μην έχεις τίποτα
Εφόσον το τεστ για τον κορονοϊό είναι αρνητικό, είναι πολύ εύκολο να επιλέξεις απλά να αγνοήσεις ένα κρυολόγημα, ιδιαίτερα αν δεν έχεις ανεβάσει πυρετό. Μπορεί να θεωρείς ότι όλα τα άλλα που έχεις να κάνεις –η δουλειά, οι υποχρεώσεις, οι βόλτες σου– είναι πιο σημαντικά από μια ιωσούλα. Σιγά, λοιπόν, μη μείνεις μέσα, σωστά; Λάθος! Βάλε σε προτεραιότητα την υγεία σου. Ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από ξεκούραση, προσεγμένη διατροφή και φροντίδα, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να γίνεις χειρότερα. Πάρε 2 ημέρες άδεια και μείνε στο κρεβάτι. Αλλιώς, θα σέρνεσαι μαζί με την ίωσή σου για πολύ καιρό!
MH ζητάς από το γιατρό να σου δώσει αντιβίωση
Πολύ περισσότερο, μην μπεις στον πειρασμό να πάρεις μόνη σου. Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από μερικές δεκάδες τύπους ιών και όχι από μικρόβια, που σημαίνει ότι η αντιβίωση δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα για την καταπολέμησή τους. "Το μόνο που θα καταφέρεις παίρνοντας ένα τέτοιο φάρμακο είναι να συμβάλεις στην ενίσχυση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά" λέει ο Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος. "Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποια στιγμή στο μέλλον χρειαστείς πραγματικά αντιβιοτικό, ίσως η δράση του δε θα είναι αποτελεσματική".
ΜΗΝ καπνίζεις
Αυτός ο επίμονος βήχας και ο πόνος στο στήθος θα μπορούσαν να είναι λιγότερο έντονοι, αν τα συμπτώματα της ίωσης δεν ενισχύονταν από τις κακές σου συνήθειες. Καλό θα ήταν να αποφεύγεις και τον καπνό των άλλων που μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, το λαιμό και μύτη.
ΜΗΝ αγχώνεσαι
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες είναι από τους παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αρρωστήσεις και δυσκολεύοντας τη διαδικασία της ανάρρωσης. Αν θέλεις να έχεις λιγότερο κρυολογήματα αυτόν το χειμώνα, φρόντισε να είσαι χαλαρή ή βρες έναν τρόπο για να αντιμετωπίζεις το στρες. Η γυμναστική θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις.
ΜΗΝ υπερβάλλεις με τα φάρμακα
Στο φαρμακείο θα βρεις πολλά σκευάσματα που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα, όπως η βουλωμένη μύτη, ο πονόλαιμος ή ο βήχας. Μην τα πάρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσεις ένα σπρέι για την καταρροή για περισσότερες από 3-4 ημέρες, θα ερεθίσεις κι άλλο τις μεμβράνες της μύτης. Μην υπερβαίνεις την ενδεδειγμένη δοσολογία και δοκίμασε πιο "εναλλακτικές" μεθόδους για να ανακουφιστείς, όπως πλύσεις με φυσιολογικό ορό στη μύτη.
ΜΗΝ παραλείπεις γεύματα
Από τη μία δεν έχεις όρεξη, από την άλλη όλα τα φαγητά έχουν την ίδια "επίπεδη" μυρωδιά και γεύση, οπότε γιατί να φας; Κι όμως! Το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια! Περισσότερο όμως έχει ανάγκη από υγρά, εξού και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της παραδοσιακής κοτόσουπας για το κρυολόγημα. Φάε μικρά γεύματα, πλούσια σε νερό (σούπες, φρούτα) και εξασφάλισε βιταμίνες από φυσικές πηγές. "Κατανάλωσε τροφές με αντιικές ιδιότητες, όπως σκόρδο και κρεμμύδι" προτείνει ο ειδικός.
Tips για να συνέλθεις πιο γρήγορα
- Απόλαυσε ένα ζεστό μπάνιο. Η υγρασία από τους ατμούς διευκολύνει τη δίοδο του αέρα από το ανώτερο αναπνευστικό που "κλείνει" εξαιτίας της ίωσης.
- Πιες ένα ζεστό τσάι. Τα αφεψήματα θα σου προσφέρουν την απαραίτητη ενυδάτωση και θα σε διευκολύνουν να απομακρύνεις τις βλέννες από το λαιμό και τους βρόγχους.
- Κάνε γαργάρες με αλατόνερο. Σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό ρίξε 1/2 κ.γ. αλάτι και κάνε γαργάρες: θα ανακουφίσει τον πονεμένο λαιμό σου. "Αποτελεσματικά στον πονόλαιμο είναι τα σπρέι πρόπολης. Έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέντε με έξι φορές την ημέρα" λέει ο ειδικός.
- Συμβουλέψου το γιατρό σου. Αν έχεις πυρετό που επιμένει ή ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου, π.χ. έχεις κάποιο χρόνιο νόσημα, επικοινώνησε με το γιατρό σου. Αν είναι γρίπη, θα πρέπει να πάρεις το αντιγριπικό φάρμακο μέσα στα δύο πρώτα 24ωρα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr