Το κρυολόγημα σε έριξε στο κρεβάτι; Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις: Ο παθολόγος δίνει τις οδηγίες

Δες όλα αυτά που σαμποτάρουν την προσπάθεια του οργανισμού σου να αναρρώσει γρήγορα από το κρυολόγημα. Απόφυγέ τα και περαστικά σου.

02.11.2019

Γράφει: Αμαλία Δούκα

εχεις διαβασει

Ήξερες πως αν κοιμάσαι σε αυτή τη στάση μειώνεται η αυτοπεποίθηση σου;

Συνεργάστηκε ο Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος- διαβητολόγος (www.lepouras.gr).

Εκεί έξω κυκλοφορούν περισσότεροι από 200 τύποι ιών που προκαλούν από απλό κρυολόγημα μέχρι βαριάς μορφής γρίπη, οπότε είναι μάλλον απίθανο να περάσεις το χειμώνα χωρίς να κολλήσεις κάποιον.

Όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, ο μέσος ενήλικας αναμένεται να κρυολογήσει δύο έως τρεις φορές στη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τα παιδιά οχτώ ή και περισσότερες. Τα καλά νέα είναι ότι, αν φερθείς έξυπνα, θα είσαι πάλι δραστήρια και ευδιάθετη μέσα σε μία εβδομάδα.

Διαφορετικά, κινδυνεύεις να ταλαιπωρείσαι από βήχα, καταρροή και πονεμένο λαιμό για πολύ περισσότερο. Να τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις, για να συνέλθεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΜΗ συμπεριφέρεσαι σαν να μην έχεις τίποτα

Είναι πολύ εύκολο να επιλέξεις απλά να αγνοήσεις ένα κρυολόγημα, ιδιαίτερα αν δεν έχεις ανεβάσει πυρετό. Μπορεί να θεωρείς ότι όλα τα άλλα που έχεις να κάνεις –η δουλειά, οι υποχρεώσεις, οι βόλτες σου– είναι πιο σημαντικά από μια ιωσούλα. Σιγά, λοιπόν, μη μείνεις μέσα, σωστά; Λάθος!

Βάλε σε προτεραιότητα την υγεία σου. Ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από ξεκούραση, προσεγμένη διατροφή και φροντίδα, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να γίνεις χειρότερα. Πάρε 2 ημέρες άδεια και μείνε στο κρεβάτι. Αλλιώς, θα σέρνεσαι μαζί με την ίωσή σου για πολύ καιρό!

ipnos-stasi-body

MH ζητάς από το γιατρό να σου δώσει αντιβίωση

Πολύ περισσότερο, μην μπεις στον πειρασμό να πάρεις μόνη σου. Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από μερικές δεκάδες τύπους ιών και όχι από μικρόβια, που σημαίνει ότι η αντιβίωση δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα για την καταπολέμησή τους.

«Το μόνο που θα καταφέρεις παίρνοντας ένα τέτοιο φάρμακο είναι να συμβάλεις στην ενίσχυση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά» λέει ο Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος.

«Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποια στιγμή στο μέλλον χρειαστείς πραγματικά αντιβιοτικό, ίσως η δράση του δε θα είναι αποτελεσματική».

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece