Τοπική αναισθησία: 6 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τοπική αναισθησία: Τι είναι, πώς γίνεται, πονάει;

χειρουργείο γιατρός λαπαροσκόπηση

Συνεργάστηκε η Ελένη Κρέπη, αναισθησιολόγος, συνεργάτιδα Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής "Ρέα" Πρόκειται να κάνεις μία μικρή επέμβαση και σε αγχώνει η τοπική αναισθησία; Δεν θα σε πούμε παράλογη αφού η τοπική αναισθησία μπορεί να ακούγεται πιο ήπια από τη γενική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν γεννά φόβο. Οι γνώσεις σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητες για να νοιώσεις ασφάλεια.

Τι χρησιμοποιείται για την τοπική αναισθησία;

Η ουσία έγχυσης είναι ένα μείγμα τοπικών αναισθητικών: λιδοκαΐνη, μεπιβακαΐνη, ροπιβακαΐνη και βουπιβακαΐνη. Μπορεί να προστεθεί και αδρεναλίνη για να προκληθεί αγγειοσυστολή και να αποφευχθεί η επαναπορρόφηση του αναισθητικού, που παραμένει δεσμευμένο εκεί που εξυπηρετεί. Όμως, μπορεί να προστεθεί και διττανθρακικό, επειδή αυξάνει το pH, οπότε χρησιμοποιείται λιγότερο αναισθητικό με το ίδιο αποτέλεσμα.

Πού γίνεται

Η τοπική αναισθησία με τη στενή έννοια ναρκώνει μικρά τμήματα του σώματος. Στην ιατρική γλώσσα "τοπική" σημαίνει επίσης "περιφερική", που ναρκώνει ολόκληρο το χέρι ή το πόδι, επειδή το αναισθητικό εγχέεται κοντά στα νεύρα που "ελέγχουν" το άκρο.

Πόση ώρα διαρκεί η επίδραση;

Εξαρτάται από το αναισθητικό. Η λιδοκαΐνη, για παράδειγμα, ενεργεί άμεσα αλλά δε διαρκεί πάνω από μιάμιση ώρα, ενώ η δράση της ροπιβοκαΐνης ξεκινά 15 λεπτά αργότερα, αλλά διαρκεί έως και 6 ώρες.

Πόση ώρα χρειάζεται το σώμα για να αποβάλει την αναισθησία;

Από μιάμιση μέχρι 8 με 10 ώρες. Αν έχεις προβλήματα στο συκώτι ή τα νεφρά, ίσως χρειαστεί να "ενισχυθεί" η νεφρική λειτουργία με διουρητικά. Η αυξημένη κατανάλωση υγρών βοηθά, αλλά δεν είναι κρίσιμης σημασίας.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Μούδιασμα της γλώσσας, τρέμουλο, νοητική σύγχυση, ναυτία, μεταλλική γεύση στο στόμα. Όμως, είναι σπάνιες. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχουν εξαιρετικά ασφαλή τοπικά αναισθητικά που λειτουργούν καλά σε μικρές δόσεις και δε δημιουργούν προβλήματα τοξικότητας ή ανεπιθύμητων επιδράσεων.

Μπορεί να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση;

Μπορεί αλλά είναι σπάνια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η αλλεργία είναι σε κάποια αδρανή ουσία, όχι στο αναισθητικό αυτό καθαυτό. Για να σιγουρευτείς, κάνε ένα απλό τεστ σε αλλεργιολόγο. Δεν είναι υποχρεωτικό και συνήθως δε γίνεται. Όμως, αν δεν έχεις κάνεις ποτέ αναισθησία και είσαι αλλεργική σε διάφορες ουσίες, μπορείς να το δοκιμάσεις, για να είσαι πιο ήσυχη. Διάβασε επίσης: Επισκληρίδιος αναισθησία: Μάθε από την αναισθησιολόγο σε 3΄ όσα χρειάζεται να ξέρεις Διάβασε επίσης: Ποια συμπληρώματα διατροφής αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή πρέπει να "κόψεις" πριν το χειρουργείο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i