Τραυματισμοί στον ώμο και παθήσεις: Q+A από τον ορθοπαιδικό

Οι τραυματισμοί στον ώμο είναι πολύ συχνότεροι απ' όσο νομίζουμε.

άσκηση διατάσεις ώμος istock

Από τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, χειρουργό-ορθοπαιδικό-αθλητίατρο,αναπληρωτή Διευθυντή της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (BrilakisOrthopaedics.gr)

Αν έχεις υποστεί έναν τραυματισμό στον ώμο ξέρεις πόσο επώδυνο είναι και πως χρειάζεται προσοχή και σωστή αντιμετώπιση για να περάσει. Ο ορθοπαιδικός μας απαντά στις πιο συχνές απορίες και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του ώμου.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της άρθρωσης του ώμου και πόσο συχνά είναι τα προβλήματα στον ώμο;

Ο ώμος είναι μία θαυμαστή άρθρωση η οποία είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. Η κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα επιτυγχάνεται εις βάρος της σταθερότητας της. Τα μαλακά μόρια που την περιβάλλουν (τένοντες, μύες, σύνδεσμοι) συγκρατούν την άρθρωση και παράλληλα της επιτρέπουν να εκτελεί κινήσεις μεγάλου εύρους. Η ιδιαιτερότητα της αυτή συνεπάγεται αυξημένη καταπόνηση και συχνότερους μικροτραυματισμούς. Τα προβλήματα στον ώμο είναι τα 2α σε σειρά μυοσκελετικά προβλήματα στο σώμα μας, μετά την μέση μας.

Τα προβλήματα και οι τραυματισμοί στον ώμο μπορεί να μας απασχολήσουν σε κάθε ηλικία;

Προβλήματα στον ώμο μπορεί να προκύψουν σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Πιο συγκεκριμένα, σε μικρές ηλικίες που υπάρχει έντονη αθλητική δραστηριότητα, οι παθήσεις του ώμου αφορούν κυρίως τραυματισμούς στους συνδέσμους, με κύριο το εξάρθρημα ώμου και την αστάθεια που επιφέρει. Οι παθήσεις των τενόντων, όπως τενοντίτιδες και ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου, είναι συνηθέστερες σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, εργαζόμενους, αθλούμενους κτλ. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, η αρθρίτιδα του ώμου, είναι το προέχων πρόβλημα, δηλαδή η φθορά του αρθρικού χόνδρου. Η συχνότητα της είναι μικρότερη από το ισχίο και το γόνατο αλλά είναι εξίσου επώδυνη και προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία. Τέλος, σε όλες τις ηλικίες μπορούν να συμβούν κατάγματα στον ώμο.

Παθήσεις συνδέσμων – Εξάρθρημα: Τι είναι, τι προβλήματα δημιουργεί;

Πέρα από το προφανές πρόβλημα που υπάρχει όταν βγαίνει ο ώμος, τι άλλα προβλήματα δημιουργεί το εξάρθρημα στον ώμο. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ξέρω ότι βγαίνει συνέχεια ο ώμος τους. Γι’ αυτούς υπάρχει λύση; Το εξάρθρημα του ώμου οφείλεται σε κάποιο τραυματικό γεγονός. Η πιθανότητα να υποτροπιάσει και να μετατραπεί σε καθ’ έξιν εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς κατά το πρώτο επεισόδιο, το είδος και το επίπεδο της αθλητικής του δραστηριότητας του, την χαλαρότητα των αρθρώσεων του και φυσικά από τις ανατομικές βλάβες που συμβαίνουν κατά τον τραυματισμό (ρήξη συνδέσμων, κατάγματα, οστικά ελλείμματα). Για παράδειγμα αν το πρώτο εξάρθρημα συνέβη σε ηλικία κάτω των 20 ετών, ο κίνδυνος να συμβεί ξανά ξεπερνά το 90%. Η αντιμετώπισή της χρόνιας αστάθειας ή η πρόληψη αυτής, γίνεται χειρουργικά από εξειδικευμένους στον ώμο ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Σήμερα, ακόμη και οι πιο δύσκολες βλάβες αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και πραγματοποιούνται μέσω της αρθροσκόπησης ώμου.

Μέση ηλικία – Εργαζόμενοι: Παθήσεις τενόντων/ρήξεις: Ποιες είναι οι συνήθεις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον ώμο;

Σε άτομα μέσης ηλικίας που είναι δραστήρια λόγω επαγγελματικών, οικογενειακών, κοινωνικών, αθλητικών υποχρεώσεων οι παθήσεις του ώμου, κατά κανόνα, αφορούν τους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Οι πιο συνήθεις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον ώμο είναι:

Τρίτη ηλικία: Παθήσεις χόνδρου – Αρθρίτιδα

Ξέρουμε ότι συμβαίνει αρκετά συχνά στα ισχία και στα γόνατα. Μπορεί να συμβεί και στον ώμο; Και αν ναι, πως αντιμετωπίζεται; Η αρθρίτιδα του ώμου οφείλεται στην προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου, δηλαδή του ιστού που προστατεύει τα οστά των αρθρώσεων, και μπορεί να δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς. Πρόκειται για μία εκφυλιστική πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα στα γόνατα και τα ισχία, αλλά προσβάλλει λιγότερο συχνά και την άρθρωση του ώμου. Η αρθρίτιδα του ώμου αντιμετωπίζεται με ολική αρθροπλαστική ώμου, κατά την οποία οι κατεστραμμένες αρθρικές επιφάνειες αντικαθίστανται με μεταλλικά εμφυτεύματα τα οποία είναι απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό και ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ισχυρό πλαστικό υλικό για να μην επιτρέπεται η παραγωγή μεταλλικών στοιχείων φθορά από τριβή. Ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο και ανακτά τη χαμένη κινητικότητά του.

Όταν έχουμε ένα πρόβλημα με τον ώμο, γιατί πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον εξειδικευμένο ορθοπεδικό;

Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου η ορθοπαιδική έχει αλλάξει 180 μοίρες σε σχέση με τις αρχές του αιώνα μας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των υπολογιστών, των οπτικών μέσων έχει επηρεάσει την εξέλιξη της ειδικότητας. Αυτό όμως την κάνει και πιο απαιτητική. Απαιτητική για τον ορθοπαιδικό να εξειδικευτεί και να αποκτήσει δομημένη και τεκμηριωμένη γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση. Επιπλέον, για τον χειρουργό, να αποκτήσει την ικανότητα να μπορεί να χειρίζεται με επιδεξιότητα και με ορθό τρόπο, όλα τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα. Ο ορθοπαιδικός είναι επίσης "τεχνίτης" και πρέπει να αφιερώσει χρόνο και πολύ προσπάθεια για να μπορεί να εξοικειωθεί με την χρήση των εργαλείων, τον υλικών και των καινούργιων συστημάτων. Η εμπειρία του είναι απαραίτητος παράγοντας για τη σωστή διεκπεραίωση των διαδικασιών και η διαρκής ενημέρωσή του για τις επιστημονικές εξελίξεις και την πρόοδο της τεχνολογίας που επηρεάζει τις διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πρακτικής του.

Ποια είναι τα σύγχρονα μέσα που έχετε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ώμου;

Στην αρθροσκόπηση, έχουμε οθόνες High Definition, 4K, 7Κ, νέα εργαλεία και τεχνικές. Σήμερα, οι τεχνικές γίνονται αρθροσκοπικά με πολλά πλεονεκτήματα στο αποτέλεσμα και μείωση της ταλαιπωρίας του ασθενούς στο ελάχιστο. Επιπλέον, έχουμε νέα ρομποτικά συστήματα και συστήματα πλοήγησης που μας κατευθύνουν με ακρίβεια στη διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων, κάτι πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα σε πολύπλοκα περιστατικά. Επίσης, συστήματα προεγχειρητικού σχεδιασμού που μας βοηθούν να πραγματοποιούμε την επέμβαση στον υπολογιστή και να μπορούμε να ελέγχουμε το αποτέλεσμα πριν κάνουμε το χειρουργείο. Αυτό μας αποτρέπει από λάθη που θα τα βλέπαμε πολύ αργότερα, κατά την μετεγχειρητική περίοδο. Επιπλέον, η ανάπτυξη των υπερήχων μας βοηθά να έχουμε ένα εργαλείο διάγνωσης στο ιατρείο μας αλλά και μας δίνει ακρίβεια στην στόχευση της περιοχής που θέλουμε να κάνουμε έγχυση κάποιου φαρμάκου. Τέλος, η ανάπτυξη των βιολογικών θεραπειών, μας έχει δώσει εργαλεία για να "σπρώξουμε" την φύση και να χρησιμοποιήσει τα δικά της υλικά για την αποκατάσταση μιας βλάβης.

Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση και πώς γίνεται;

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί θεραπεία εκλογής σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να αποκατασταθεί μία ανατομική βλάβη. Επιπλέον, όταν η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να επαναφέρει τον ασθενή στο επιθυμητό επίπεδο δραστηριότητας. Η αρθροσκόπηση ώμου, είναι μία ελάχιστα επεμβατική και εξαιρετικά αποτελεσματική επεμβατική μέθοδος. Μέσα από οπές 5 χιλιοστών εισέρχονται ειδικά εργαλεία και με τη χρήση κάμερας υψηλής ευκρίνειας ο χειρουργός έχει άψογη οπτική επαφή με το εσωτερικό της άρθρωσης. Αυτό συνεπάγεται ακρίβεια και απόλυτο έλεγχο στην εκτέλεση της επέμβασης, κάτι που εξασφαλίζει άριστο αποτέλεσμα και μείωση τραυματισμών στους υγιείς ιστούς.

Οι βιολογικές θεραπείες με αιμοπετάλια ή βλαστοκύτταρα έχουν εφαρμογή στις παθήσεις του ώμου;

Φυσικά, αλλά η επιλογή θα πρέπει να γίνεται επί ενδείξεων και κατόπιν προσεκτικής διάγνωσης. Η επικοινωνία του θεράποντος με τον ασθενή είναι κριτικής σημασίας για να μπορέσει να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέσα από αυτή καθορίζονται οι θεραπευτικοί στόχοι λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς και την δυνατότητα κάθε μεθόδου. Αν δεν μπουν αυτά στη ζυγαριά, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρότερες.

Ποια είναι η σημασία της άσκησης για την άρθρωση του ώμου;

Ο ρόλος της άσκησης για την ισορροπία του συστήματος που ονομάζεται "ώμος" είναι ιδιαίτερης σημασίας. Όταν μία περιοχή πάσχει, τότε η φόρτιση μεταφέρεται στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στις γειτονικές. Συνεπώς, όσο πιο καλά γυμνασμένος είναι ο ώμος τόσο πιο εύκολα είναι σε θέση να αντιρροπήσει πολύ περισσότερα προβλήματα και να είναι λειτουργικός χωρίς περιορισμούς. Διάβασε επίσης: Πόνος στην πύελο: Τι σημαίνουν οι "κράμπες" μετά το σεξ και τι βοηθάει Διάβασε επίσης: Πόνος στους καρπούς ή τον αστράγαλο: Ποιες ασκήσεις θα βοηθήσουν και τι αποφεύγουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i