Τροφική δηλητηρίαση: Τι είναι, τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να σου χαλάσει τις διακοπές - αλλά να σε στείλει και στον γιατρό. Μάθε όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να την αποφύγεις. 

τροφική δηλητηρίαση βακτήρια φαγητό Dr_Microbe

Από τη Νικολία Σαλίαϊ, τεχνολόγο τροφίμων, M.Sc. στην Φυσικοχημεία (@nikolia.food.scientist)

Το καλοκαίρι είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση αφού οι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων και την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Πώς όμως μπορείς να προστατευτείς; Και είναι, πράγματι, τόσο επικίνδυνη μια τροφική δηλητηρίαση;

Τι είναι και σε τι οφείλεται

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση χαλασμένων, μολυσμένων ή τοξικών τροφίμων. Η εκδήλωση της μπορεί να γίνει από μισή ώρα μετά την κατανάλωση της τροφής έως τρεις ημέρες. Υπεύθυνοι είναι κυρίως οι μικροοργανισμοί, δηλαδή τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες ή τα παράσιτα. Πολλές φορές βέβαια οι μικροοργανισμοί παράγουν τοξίνες, οι οποίες μπορούν και αυτές να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.

Τα παθογόνα βακτήρια αποτελούν τον πιο συνηθισμένο και πιο σημαντικό τύπο τροφικών δηλητηριάσεων, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως απαιτείται μεγάλος αριθμός βακτηρίων για να προκληθεί μια τροφική δηλητηρίαση, αλλά πολλές φορές και ένα μόνο κύτταρο μπορεί να προκαλέσει ασθένεια.

Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να πάθουμε επίσης άμα καταναλώσουμε τρόφιμα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση η ασθένεια δεν εκδηλώνεται αμέσως αλλά μακροχρόνια. Η παρουσία επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα οφείλεται συνήθως σε λάθος χειρισμούς του προσωπικού σε μία επιχείρηση τροφίμων.

Επίσης η κατανάλωση μανιταριών τα οποία είναι δηλητηριώδη, θα οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Μάλιστα υπάρχουν είδη μανιταριών που μπορεί η κατανάλωση τους να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Διάβασε επίσης: Γαστρεντερίτιδα στις διακοπές; Η Ελένη Δασκαλάκη σου λέει πώς θα την αποφύγεις και πώς θα περάσει πιο γρήγορα

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα που σε ανησυχούν; Μήπως δεν είναι μια απλή ίωση;

Ο καθένας μας μπορεί να πάθει τροφική δηλητηρίαση

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν όλοι θα πάθουμε τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας τροφική δηλητηρίαση. Άτομα όπως βρέφη, ηλικιωμένοι, ασθενείς, άτομα σε ανάρρωση, έγκυες γυναίκες κλπ. παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στην τροφική δηλητηρίαση.

Για να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση από μικροοργανισμούς θα πρέπει να συνυπάρχουν τα παρακάτω:

  • Το τρόφιμο να έχει επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς.
  • Το μολυσμένο τρόφιμο να παραμείνει για αρκετό διάστημα σε κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
  • Κατανάλωση αρκετής ποσότητας τροφίμου ώστε να υπάρχει σ΄ αυτήν τέτοιος πληθυσμός μικροοργανισμών που θα είναι ικανός να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, ωστόσο τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Στομαχικός και κοιλιακός πόνος

Πώς θα την προλάβεις

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις μια τροφική δηλητηρίαση είναι να χειρίζεσαι με ασφάλεια τα τρόφιμα σου και να απορρίψεις τρόφιμα τα οποία μπορεί να μην είναι ασφαλή. Τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά και τα όστρακα είναι πολύ επικίνδυνα να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, εάν δεν τα μαγειρέψεις σωστά ή τα καταναλώσεις ωμά, ή αν δεν καθαρίσεις σωστά τα χέρια σου ή τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή.

Τρόφιμα υψηλού κινδύνου να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση είναι:

  • Το σούσι και προϊόντα με βάση το κρέας που σερβίρονται ωμά ή μισό-ψημένα.
  • Τα αλλαντικά που δεν θερμαίνονται ή μαγειρεύονται.
  • Ο κιμάς, ο οποίος μπορεί να περιέχει κρέας από διάφορα ζώα.
  • Μη παστεριωμένο γάλα, τυρί και χυμός.
  • Ωμά, άπλυτα φρούτα και λαχανικά.

Τι μπορώ να κάνω για να μην πάθω τροφική δηλητηρίαση;

Πλένε συχνά τα χέρα σου και τις επιφάνειες εργασίας που χειρίζεσαι τα τρόφιμα.

Βεβαιώσου ότι το φαγητό σου είναι καλά κλεισμένο και αποθηκευμένο στις κατάλληλες συνθήκες.

Ξεχώρισε σωστά το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά από τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα.

Μαγείρεψε προσεκτικά και στις σωστές θερμοκρασίες τα τρόφιμα. Χρησιμοποίησε θερμόμετρο.

Οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με ωμά τρόφιμα, θα πρέπει να το απολυμάνεις πριν το χρησιμοποιήσεις για την επεξεργασία άλλων τροφίμων.

Σιγουρέψου ότι έπλυνες τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i