Συμπτώματα που σε ανησυχούν; Μήπως δεν είναι μια απλή ίωση;

Ένας μικρός αλλά κατατοπιστικός οδηγός για τις ιώσεις για να ξέρεις πότε να περιμένεις ξαπλωμένη στο κρεβάτι να περάσουν τα συμπτώματα και πότε είναι καλύτερα να επισκεφθείς το γιατρό σου.

θερμομετρο ίωση πυρετός Ridofranz

Συνεργάστηκε η Ιωάννα Μυξάκη, ειδικός παθολόγος µε ειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη,

επιστηµονική υπεύθυνη Ασκληπιός-Διάγνωσις (asklipios-diagnosis.gr)

Δε νιώθεις καλά, έχεις πυρετό, βήχεις και τρέχει η μύτη σου. Ε, ίωση θα είναι! Συνήθως η πρώτη αυτή «διάγνωση» που κάνουμε είναι η σωστή. Μερικές φορές όμως δεν είναι μια απλή ίωση ή κρυολόγημα που θα περάσει από μόνο του, αλλά χρειάζεται ιατρική συμβουλή. Αν νιώθεις αμφιβολίες για το αν πρέπει να τηλεφωνήσεις στο γιατρό σου, συμβουλέψου αυτόν εδώ το μικρό οδηγό (Αν και σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, καλύτερα να μιλήσεις με το γιατρό σου. Είναι προτιμότερο να είσαι λίγο περισσότερο προσεκτική, παρά να αγνοήσεις κάτι πιο σοβαρό που μπορεί να σου συμβαίνει).

Έχεις υψηλό πυρετό

Μια απλή ίωση συνήθως δεν προκαλεί πυρετό ή αν υπάρξει πυρετός, είναι χαμηλός (έως 38°C) και υποχωρεί εύκολα με απλά παυσίπονα. Εάν έχεις υψηλότερο πυρετό που επιμένει, συνήθως αυτό αποτελεί σύμπτωμα μικροβιακής λοίμωξης, όπως στρεπτόκοκκος, φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα. Τα καλά νέα, αν μπορούμε να τα πούμε έτσι, είναι πως οι λοιμώξεις αυτές ξεκινούν με υψηλό πυρετό, οπότε σου χτυπάνε έγκαιρα το καμπανάκι!

Τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 3 ημέρες

Μια ίωση ή κρυολόγημα, όπως το λέμε συνήθως, περνά ή έχει βελτιωθεί πολύ μέσα σε 3 με 4 ημέρες. Τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά –γδάρσιμο στο λαιμό, βουλωμένη μύτη, συνάχι και μετά βήχας– και υποχωρούν επίσης σταδιακά. Εάν ο βήχας ή η βουλωμένη μύτη διαρκούν περισσότερες από 3 ημέρες ή αν στο μεταξύ ανεβάσεις πυρετό πάνω από 38,5°C, τότε μπορεί να είναι κάτι που χρειάζεται ιατρική συμβουλή και θεραπεία, όπως π.χ. γρίπη ή ιγμορίτιδα.

Έχεις δέκατα που δεν υποχωρούν

Ακόμα κι αν ο πυρετός σου δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, αν έχεις για πάνω από 3-4 ημέρες δέκατα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως ο οργανισμός σου προσπαθεί να καταπολεμήσει κάτι πιο ισχυρό από έναν απλό ιό. Η συνεχής δεκατική πυρετική κίνηση, όπως λέγεται ιατρικά, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις γρίπη ή λοιμώδη μονοπυρήνωση, νοσήματα που χρειάζονται ιατρική φροντίδα και θεραπεία.

Διάβασε επίσης: Κληρονομικότητα από τη μητέρα: Τι αποκαλύπτει η υγεία της μαμάς σου για τη δική σου υγεία;

Διάβασε επίσης: Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: 8 facts για την πάθηση που οδήγησε τη Selena Gomez σε μεταμόσχευση νεφρού

Νιώθεις ενοχλήσεις στο στομάχι

Το αναστατωμένο στομάχι, ο εμετός και η διάρροια δεν ανήκουν στα συμπτώματα μιας απλής ίωσης. Θα μπορούσαν να συνδέονται με γρίπη ή με τροφική δηλητηρίαση, που επίσης

κάποιες φορές δίνει υψηλό πυρετό. Είναι σημαντικό να μιλήσεις με το γιατρό σου, ειδικά αν τα συμπτώματα είναι έντονα, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα έφυγαν και... επανήλθαν

Εάν νόμιζες πως η ίωση πέρασε, αλλά λίγες ημέρες μετά τα συμπτώματα επανήλθαν, τότε μπορεί να έχεις «ξανακυλήσει», ουσιαστικά δηλαδή να έχει παρουσιαστεί επιπλοκή της ίωσης με μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος, που μπορεί, για παράδειγμα, να προκαλέσει πνευμονία. Πιθανότατα αρχικά ήταν απλά ένας ιός που κατέβαλε το ανοσοποιητικό σου και μετά σε βρήκε ευάλωτη ένα ισχυρό μικρόβιο, όπως και είναι πιθανό να πρέπει να κάνεις εξετάσεις ή να πάρεις αντιβίωση.

Έχεις έντονο πονοκέφαλο

Παρότι ο πονοκέφαλος πάει συχνά «πακέτο» με τον υψηλό πυρετό, ο συνδυασμός «ισχυρός πονοκέφαλος, δύσκαμπτος αυχένας και πυρετός» χρειάζεται άμεσο ιατρικό έλεγχο, γιατί θα μπορούσε να σημαίνει μηνιγγίτιδα. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν έχεις πυρετό ή νιώθεις τον πόνο ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια και τη μύτη σου, θα μπορούσε να σημαίνει ότι πάσχεις από ιγμορίτιδα. Shape tip: Στην περίπτωση της ιγμορίτιδας ο πονοκέφαλος γίνεται πιο έντονος όταν σκύβεις προς τα μπρος.

Τα συμπτώματα επικεντρώνονται σε ένα σημείο

Σε μια απλή ιογενή κατάσταση υπάρχει μια γενικευμένη κακουχία και κόπωση που συνοδεύεται από πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις. Όταν όμως το σύμπτωμα επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, τότε θα πρέπει να υποψιαστούμε ένα πιο συγκεκριμένο αίτιο και είναι σημαντικό να επισκεφθούμε το γιατρό μας. Ο στρεπτόκοκκος και η αμυγδαλίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα τον έντονο πόνο στο λαιμό, αλλά τυπικά δεν προκαλούν συνάχι ή πονοκέφαλο. Στην περίπτωση της ιγμορίτιδας θα έχεις έντονο πονοκέφαλο, αλλά δε θα επηρεάσει το λαιμό, ούτε θα έχεις βήχα, και μια ωτίτιδα μπορεί να είναι βασανιστική, αλλά ο πόνος θα περιορίζεται στο αφτί σου.

Πονάς σε όλο το σώμα

Τα συμπτώματα μιας ίωσης είναι κουραστικά και ενοχλητικά, αλλά όχι τόσο που να νιώθεις πόνους σε όλο το σώμα. Οι δυνατοί αυτοί πόνοι μαζί με μια έντονη εξάντληση είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της γρίπης, η οποία μπορεί να σε κάνει να σηκώνεσαι

με δυσκολία από το κρεβάτι, έστω και

για να πας μέχρι την τουαλέτα.

Γύρισες πρόσφατα από ταξίδι στο εξωτερικό

Εάν έχεις επιστρέψει πριν από λίγες ημέρες από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας και παρουσιάσεις συμπτώματα ίωσης, είναι σημαντικό να μιλήσεις με το γιατρό σου, καθώς θα μπορούσε να είναι μια λοιμώδης νόσος που «έφερες» στις αποσκευές σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i