Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: 8 facts για την πάθηση που οδήγησε τη Selena Gomez σε μεταμόσχευση νεφρού

Η 10η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα ενημέρωσης για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, μια αυτοάνοση πάθηση που δείχνει προτίμηση στις γυναίκες.

selena-gomez-default1

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ ή λύκος) είναι η αυτοάνηση πάθηση που αφορά περισσότερο τις γυναίκες. Αυτό έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κλινική Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, φαίνεται ότι η νόσος δεν είναι σπάνια και προσβάλλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: 8 facts που αξίζει να γνωρίζεις

#1

Ο λύκος είναι μια απρόβλεπτη, αυτοάνοση πάθηση που προσβάλει διάφορα μέρη του σώματος. Στην πάθηση αυτή επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα, το μέρος του σώματος που πολεμάει τα μικρόβια, τους ιούς και τα βακτήρια. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή αυτοαντισωμάτων που προκαλούν φλεγμονή. Η νόσος μπορεί να επηρεάσει όλα τα όργανα του οργανισμού συμπεριλαμβανομένου της καρδιάς, των πνευμόνων, του αίματος, των αρθρώσεων και του δέρματος.

#2

Το 90% των ατόμων που προσβάλλονται από λύκο είναι γυναίκες. Οι άντρες μπορεί επίσης να προσβληθούν και η νόσος τους είναι πιο σοβαρή. Πιο συχνά η πάθηση εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 15 και 44. Αλλά 10 με 20 % των περιπτώσεων εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιπλοκές μπορεί να εξελιχθούν ραγδαία.

#3

Το εξάνθημα “πεταλούδας” στο πρόσωπο υπάρχει στο ένα τρίτο των ατόμων με Λύκο. Το επίπεδο, ερυθρόχροο εξάνθημα που απλώνεται στην μύτη και στα μάγουλα συχνά είναι το μόνο εξωτερικό σύμπτωμα του Λύκου. (Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.)

Διάβασε επίσης: Γιατί ο «λύκος» οδήγησε τη Selena Gomez σε μεταμόσχευση νεφρού

Διάβασε επίσης: Γιατί η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα θεωρείται η η ρευματική νόσος των νέων ανθρώπων;

#4

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος μέχρι και την διάγνωση μπορεί να μεσολαβήσουν κατά μέσο όρο 6 χρόνια. Κι αυτό γιατί πολλά συμπτώματα του Λύκου μιμούνται αυτά άλλων παθήσεων και μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται με τον χρόνο, γεγονός που κάνει δύσκολη την διάγνωση. Η κόπωση, οι πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις και το εξάνθημα «πεταλούδας» στο πρόσωπο, είναι μερικά από τα συμπτώματα της νόσου.

#5

Ο Λύκος δεν είναι κολλητικός ούτε μεταδοτικός.

#6

Λύκος και εγκυμοσύνη: Παρότι η εγκυμοσύνη σε γυναίκες με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο θεωρούνται υψηλού κινδύνου, η κατανόηση της νόσου έχει βελτιώσει πολύ τις πιθανότητες μιας καλής έκβασης. Έτσι περίπου το 80% των γυναικών που δεν έχουν ενεργή νόσο έχουν μπορούν να αποκτήσουν παιδί.

#7

Λύκος και κατάθλιψη: Η ψυχική υγεία των ανθρώπων με την πάθηση επηρεάζεται σημαντικά. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να είναι παρόμοια ή και χειρότερη από την ψυχική υγεία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, πρόσφατης καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και ψηλής αρτηριακής πίεσης.

#8

5 εκατομμύρια στον κόσμο πάσχουν από Λύκο. Δεν τους λες και λίγους για «σπάνια» πάθηση!

Μάθε περισσότερα για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i