Πώς ένας χωρισμός μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας

Ένας δύσκολος και επώδυνος χωρισμός σίγουρα προκαλεί πολλά και έντονα συναισθήματα. Μπορεί όμως να επηρεάσει και τον οργανισμό μας;

Γυναίκα που βγάζει τη βέρα της - χωρισμός ή διαζύγιο istock

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Ανδρεανίδης, καρδιολόγος

Ένας χωρισμός είναι κάποιες φορές εύκολος, αφού ...ήρθε η ώρα του, ενώ άλλες φορές, ο χωρισμός είναι οδυνηρή απόφαση, ακόμη κι αν είναι δική μας. Μια ενδιαφέρουσα διάσταση του θέματος, είναι ότι πιθανότατα μετά από το χωρισμό δεν υποφέρει μόνο η καρδιά μας, συναισθηματικά, αλλά μπορεί να επηρεάζονται πολλά συστήματα και όργανα του οργανισμού.

Ορμόνες

Τη στιγμή του "αντίο", τα επινεφρίδια εκκρίνουν κορτιζόλη και αδρεναλίνη, τις ορμόνες που απελευθερώνει το σώμα στην αντίδραση "φυγή ή μάχη". Ανάλογα με το πόσο άσχημος είναι ο χωρισμός, οι ορμόνες του στρες μπορεί να σιγοβράζουν ή να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και είναι πιθανό να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε Επίσης

Πώς ένας χωρισμός μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας - εικόνα 1

Πώς θα διαλέξουμε πιεσόμετρο και θα κάνουμε σωστή μέτρηση

Εγκέφαλος

Όταν βλέπεις μια φωτογραφία σας μαζί, ξαφνικά νιώθεις ένα κενό στο στομάχι. Νιώθεις ναυτία, αλλά δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου. Αυτό συμβαίνει επειδή τη στιγμή που είδες το πρόσωπό του το αίμα άρχισε να ρέει στο κέντρο της απόλαυσης του εγκεφάλου, το κοιλιακό καλυπτικό πεδίο του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, επανέρχονται οι καλές στιγμές στο μυαλό σου.

Τι άλλο συμβαίνει; Φωτίζεται το κέντρο εντολών για την επιθυμία και τη λαχτάρα. Απαιτεί προσοχή, γι’ αυτό έχεις εμμονή να περνάς από το σπίτι του πρώην σου, να κατασκοπεύεις τη σελίδα του στο Facebook ή να προσπαθείς να τον αντικαταστήσεις με κάτι άλλο (βλ. κρασί και τόνοι σοκολάτας). Η απόρριψη, επίσης, στέλνει αίμα και σε δύο ακόμα περιοχές: το δευτερεύοντα σωματοαισθητικό φλοιό και τον οπίσθιο λοβό υποφύσεως, που εμπλέκονται στην παραγωγή σωματικού πόνου. Γι’ αυτό μπορεί να νιώθεις ότι πονάς παντού. Στην πορεία και αρχικά παραμερισμένος από τις παραπάνω αντιδράσεις, ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός αρχίζει σιγά σιγά να φωτίζεται. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου ευθύνεται για την αξιολόγηση και επανεκτίμηση – αυτή που λέει "Ίσως έτσι να είναι καλύτερα".

Στομάχι

Το στρεσαρισμένο νευρικό μας σύστημα στέλνει σήμα να επιβραδύνει η πέψη. Το στομάχι μας πονάει και έχουμε μηδενική όρεξη – εκτός αν πρόκειται για ένα μπολ μπολ παγωτό, για να "τιμήσουμε" τις κλασικές αμερικανικές ταινίες!

Ανοσοποιητικό σύστημα

Tο στρες της θλίψης μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας, προκαλώντας φλεγμονή που βλάπτει τα κύτταρα. Τα μέρη που ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις μολύνσεις και κρατούν υπό έλεγχο τους ιούς αρχίζουν να χάνουν το σθένος τους. Ίσως την περίοδο μετά από έναν χωρισμό να είμαστε πιο επιρρεπείς σε ιώσεις και άλλες ασθένειες.

Δέρμα

Θυμάσαι την κορτιζόλη που λέγαμε; Ε, προκαλεί συσσώρευση σμήγματος κάτω από δέρμα που φράσσει τους πόρους. Γι’ αυτό και μια ερωτική απογοήτευση συχνά συνοδεύεται από μία κρίση ακμής.

Μαλλιά

Εάν είσαι εντελώς καταβεβλημένη, κάποιοι από τους θύλακες των τριχών στο κεφάλι σου μπορεί να μπουν σε μια φάση που ονομάζεται "τελογενής τριχόπτωση"  ή διάχυτη αλωπεκία). Έτσι ονομάζεται στην ιατρική η φάση κατά την οποία τα μαλλιά σταματούν να μεγαλώνουν και ύστερα από λίγο αρχίζουν να πέφτουν.

Καρδιά

Το ξαφνικό συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει ένα συναίσθημα που μοιάζει με καρδιολογικό πρόβλημα. Τα συμπτώματα μιμούνται εκείνα του εμφράγματος, όπως στηθάγχη και δύσπνοια, είναι προσωρινά και αναστρέψιμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν νιώθεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μίλησε με τον γιατρό σου.

Διαβάστε Επίσης

Πώς ένας χωρισμός μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας - εικόνα 2

Σπάει η καρδιά από έρωτα; Η επιστημονική απάντηση

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i