Πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάλεις το ταχίνι στη διατροφή σου

Η περίοδος της νηστείας που διανύουμε είναι η κατάλληλη για να βάλεις στη διατροφή σου μία από τις πιο χαρακτηριστικές και πιο λαχταριστές τροφές της.

διατροφικές συνήθειες iStock

Το ταχίνι είναι μία από τις πιο γνωστές υπερτροφές, με εκπληκτική θρεπτική αξία. Μάλιστα, κατά την περίοδο της νηστείας είναι και ένα από τα τρόφιμα που σίγουρα δεν θα πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου. Αλλά τι ακριβώς είναι και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να το καταναλώσεις;

Γιατί να επιλέξεις το Μακεδονικό Ταχίνι

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που εδώ και περισσότερα από 90 χρόνια αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Παράλληλα, μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που είναι αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης ετών, ο κάθε σπόρος ψήνεται ομοιόμορφα και αποκτά τη μοναδική, ελαφρώς καβουρδισμένη γεύση που τον χαρακτηρίζει. Η ευκολία στη χρήση του και η υπέροχη γεύση του είναι και ένας από τους λόγους που το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, αποτελώντας μια θρεπτική απόλαυση για όλες τις ώρες της ημέρας (σκέτο, πρωινό, σνακ, βραδινό, σαν dressing σε σαλάτα, στο πλαίσιο άσκησης, νηστείας, ισορροπημένης διατροφής κλπ.) και προσφέροντας δύναμη και ενέργεια, κάτι το οποίο - ειδικά αυτήν την περίοδο - είναι για όλους μας απαραίτητο. 

ταχίνι

Και αν απορείς σε τι κάνει καλό το Μακεδονικό Ταχίνι, αυτά είναι τα πιο γνωστά οφέλη του:

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες 

Οι φυτικές ίνες - που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια - είναι πιθανώς πιο γνωστές για τα οφέλη τους στο πεπτικό σύστημα. Αλλά τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, όπως το Μακεδονικό Ταχίνι, μπορούν να προσφέρουν περαιτέρω οφέλη στην υγεία, όπως το να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Αυτό που αποκαλούμε "πρωτεΐνη" είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη κατηγορία μορίων. Δίνουν δομή και υποστήριξη στα κύτταρά μας και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την κίνηση, τις χημικές αντιδράσεις, τη σύνθεση ορμονών και πολλές άλλες διαδικασίες του σώματος. Όλες αποτελούνται από μικροσκοπικά δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα. Ένα μεγάλο μέρος των τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη (κρέας και τα παράγωγά του) είναι αποκλεισμένα την περίοδο της νηστείας, οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές σχετικά με τα τρόφιμα που θα επιλέξετε να συνθέσουν τα γεύματά σας. 

ταχίνι

Το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να περιέχει έως και 3 γρ. πρωτεΐνης σε μία κουταλιά της σούπας, καθιστώντας το μία από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, καθώς είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερεί σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό. Οι πρωτεΐνες όχι μόνο είναι απαραίτητες για την υγεία μας, αλλά είναι επίσης το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό. Η κατανάλωσή τους μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χορτάτη για ώρες. 

Έχει (πολύ) σημαντικά λιπαρά 

Δύο πολύ συχνές, και πολύ κοινές, παρανοήσεις είναι ότι το λίπος είναι κακό για τον οργανισμό μας και μας παχαίνει. Αντιθέτως, το σώμα μας χρειάζεται λίπος για να λειτουργήσει. Το μακροθρεπτικό συστατικό του Μακεδονικού Ταχινιού είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας, ενώ τα λιπαρά οξέα που περιλαμβάνονται σε αυτό μας κρατούν ζεστούς και είναι απαραίτητα για να απορροφά ο οργανισμός μας τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες καθημερινές λειτουργίες του σώματός μας. Επίσης, το Μακεδονικό Ταχίνι είναι μια καλή πηγή Ω λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος.

Θα σου δώσει υδατάνθρακες, μέταλλα και βιταμίνες για ενέργεια

Οι υδατάνθρακες συχνά έχουν και αυτοί ένα "κακό" προφίλ. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός μας τους χρειάζεται για να λειτουργήσει καλά. Είναι ένας τύπος μακροθρεπτικών συστατικών που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά. Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων αλλά έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο και αποτελεί πηγή μαγνησίου και ψευδαργύρου, καθιστώντας το μία από τις κορυφαίες υπερτροφές σε κάθε περίσταση, είτε νηστεύεις, είτε προετοιμάζεσαι για Πανελλήνιες ή απλά θέλεις να δίνεις στον οργανισμό σου ό,τι καλύτερο.

Έχει γεύση και νοστιμιά 

Η νοστιμιά και η γεύση σε κάθε σου γεύμα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατροφή σου. Την περίοδο της Σαρακοστής, μάλιστα, το ταχίνι αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή τόσο για τη γεύση, όσο και την ποικιλία στους τρόπους κατανάλωσής του. Το Μακεδονικό Ταχίνι μάλιστα ξεχωρίζει με τη γεύση του και λόγω της διαδικασίας παραγωγής του - αλέθεται σε πέτρινους μύλους, με ειδική πέτρα που προέρχεται από τα παράλια της Μικράς Ασίας, και είναι περίτεχνα σκαλισμένη. Έτσι, το σουσάμι αλέθεται με τον πιο φυσικό τρόπο, δίνοντας στο Μακεδονικό Ταχίνι την εκλεπτυσμένη γεύση και τα φίνα αρώματα που το κάνουν να ξεχωρίζει.

ταχίνι

Πώς μπορείς να το καταναλώσεις;

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι μία από τις τροφές που μπορείς να βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή και να το συμπεριλάβεις, κυριολεκτικά, σε κάθε σου γεύμα αλλά και σε κάθε περίσταση. Είτε πρόκειται για νηστεία, είτε πρόκειται για κυρίως γεύμα, ή για ένα απλό σνακ. 

  • Το καλύτερο σνακ: Πράσινο μήλο και Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι. Πρόκειται για ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες, καθώς το Μακεδονικό Ταχίνι περιέχει καλά λιπαρά και πρωτεΐνη και δεν περιέχει αλάτι που είναι απαγορευτικό τις βραδινές ώρες. Τέλος, το μέλι ολοκληρώνει το θρεπτικό combo, αφού θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό.
  • Το καλύτερο γλυκό σνακ: Μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι και λίγη μαύρη σοκολάτα, που είναι επίσης ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά.
  • Το καλύτερο πρωινό: Μια φέτα ψωμί με Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δυναμωτικού πρωινού για μια ημέρα γεμάτη ενέργεια.
  • Καλύτερη χρήση σε συνταγή: Το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο σε κέικ και μπισκότα, για πιο υγιεινό και γευστικό αποτέλεσμα.
  • Καλύτερη ιδέα για θρεπτικό ρόφημα: Για να δώσεις στον οργανισμό σου την απαραίτητη δύναμη να ανταπεξέλθει στους σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας, πρόσθεσε μια κουταλιά Μακεδονικό Ταχίνι σε φρέσκο χυμό φρούτων.

Δες πολλές ιδέες και συνταγές με Μακεδονικό Ταχίνι εδώ.

Γιατί και η υγιεινή διατροφή και η νηστεία της Σαρακοστής το θέλουν το Ταχίνι τους…το Μακεδονικό!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i