Χωρίς ζάχαρη: 6 υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για να ενσωματώσεις στη διατροφή σου

Η ζάχαρη είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά και μπορεί να είναι δύσκολο να τη μειώσεις ή να την εξαλείψεις από τη διατροφή σου.

Χωρίς ζάχαρη iStock

Η ζάχαρη είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά και μπορεί να είναι δύσκολο να τη μειώσεις ή να την εξαλείψεις από τη διατροφή σου. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Παρακάτω θα δούμε μερικές υγιεινές εναλλακτικές λύσεις αντί της ζάχαρης που μπορείς να ενσωματώσεις στη διατροφή σου.

6 υγιεινές εναλλακτικές λύσεις της ζάχαρης για να ενσωματώσεις στη διατροφή σου

Στέβια: Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana. Είναι μια χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες εναλλακτική λύση στη ζάχαρη και δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η στέβια διατίθεται σε υγρή και σκόνη μορφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στο ψήσιμο και το μαγείρεμα.

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο, στο μαγείρεμα ή ως επικάλυψη για πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι.

Σιρόπι σφενδάμου: Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που παρασκευάζεται με το βράσιμο του χυμού των δέντρων σφενδάμου. Περιέχει αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Το σιρόπι σφενδάμου έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο, το μαγείρεμα ή ως επικάλυψη για τηγανίτες ή βάφλες.

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι μια εναλλακτική λύση με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αντί της ζάχαρης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γλυκάνουν τα smoothies, τα αρτοσκευάσματα ή ως σνακ.

Ζάχαρη καρύδας: Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που παρασκευάζεται από το χυμό φοινίκων καρύδας. Περιέχει μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο, το μαγείρεμα ή ως επικάλυψη για πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι.

Φρούτα: Τα φρούτα είναι μια φυσική πηγή ζάχαρης και περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα επεξεργασμένα σάκχαρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γλυκάνει τα smoothies, το πλιγούρι βρώμης ή ως σνακ.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i