Προετοιμάσου για τα Χριστούγεννα | To pretox είναι το νέο detox!

Μόλις 4 εβδομάδες έμειναν για τα Χριστούγεννα και ξεκίνα από σήμερα pretox!

pretox istock

Εάν θέλεις να καθαρίσεις το σώμα σου για τη δίαιτα που θα ακολουθήσεις πριν τα Χριστούγεννα, κάνε pretox από σήμερα κιόλας! 

Δεν προτείνουμε να ξεκινήσεις μία αυστηρή δίαιτα για να χάσεις κιλά αλλά ένα πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να προετοιμάσεις το σώμα σου για σωστή διατροφή και απώλεια βάρους. Αν μέχρι τώρα γνώριζες το Detox καιρός να μάθεις και το Pretox (από το Prepare + Detox), το οποίο υπόσχεται να σε βοηθήσει να μεταβείς πιο ομαλά στη δίαιτα που θα ξεκινήσεις.

Αν μάλιστα έχεις συχνούς πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, νιώθεις κούραση και εξάντληση, έχεις κράμπες, έλλειψη ενέργειας ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα πιθανότατα χρειάζεσαι αποτοξίνωση. Η αποτοξίνωση από το φαγητό συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Μέσω της διατροφικής αποτοξίνωσης το ανοσοποιητικό σου σύστημα βελτιώνεται, με αποτέλεσμα να είσαι περισσότερο ανθεκτική σε ιώσεις, ενώ τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου μειώνονται, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. 

Skin Detox | 3 τρόποι να αποτοξινώσεις την επιδερμίδα σου μέσα στο ΣΚ

Γιατί να κάνεις pretox και όχι detox

Ο οργανισμός σου κάνει μόνος του αποτοξίνωση, γίνεται φυσικά από τα όργανα του σώματος και κανονικά δεν χρειάζονται βοήθεια από detox προγράμματα. Για παράδειγμα το αναπνευστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των τριχών της μύτης και της βλέννας στους πνεύμονές σου, φιλτράρει βλαβερές ουσίες, όπως σκόνη και βακτήρια. Τα νεφρά φιλτράρουν περίπου δύο κιλά απόβλητα την ημέρα, τα οποία αποβάλλονται μέσω της ούρησης. Και το συκώτι μεταβολίζει τα φάρμακα και φιλτράρει το αίμα πριν κυκλοφορήσει στο υπόλοιπο σώμα.
Το pretox αυτό που κάνει είναι να προετοιμάσει το σώμα σου για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και να χάσει κιλά. 

Τι κάνει το pre-toxing

  • Ξεκουράζει: Mειώνει το πεπτικό φόρτο εργασίας εάν του προσφέρεις υγιεινά τρόφιμα και αποφύγεις το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλκοόλ και την καφεΐνη.
  • Επιδιορθώνει: Αποκαθιστά την πεπτική ισορροπία μέσω της προσθήκης ζυμωμένων τροφίμων, πρεβιοτικών και προβιοτικών για ένα υγιές έντερο. 
  • Αναπληρώνει: Με εύκολα βιοδιαθέσιμες βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και από μια πολυβιταμίνη.
  • Επανεκκινεί: Καθαρίζει απαλά το πεπτικό σύστημα με τα παραπάνω βήματα.

Πώς να ξεκινήσεις Pretox

Για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων, το pretox διαρκεί 3-5 ημέρες.  Για να έχεις ευεξία καθημερινά κάνε pretox τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι παρακάτω συμβουλές στοχεύουν τα επινεφρίδια σου, τα οποία εκκρίνουν ορμόνες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του στρες προκειμένου να διατηρηθούν τα ένζυμα καύσης λίπους, και στο συκώτι για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

1. Πίνε πολύ νερό
Το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό και χρειάζεται περίπου 8 - 10 ποτήρια νερό την ημέρα για να παραμείνει ενυδατωμένο και η αποβολή των τοξινών να είναι πιο εύκολη. 

2. Μείωσε ή κόψε την καφεΐνη
Αλκοόλ και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα κόψε τα σταδιακά πριν ξεκινήσεις pretox, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα στέρησης όπως πονοκέφαλο και οξυθυμία.

Πόση καφεΐνη μπορείς να καταναλώνεις το πρωί - και πόση είναι πολλή;

3. Απόφυγε τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γλυκά
Αυτό θα βοηθήσει το πεπτικό σου σύστημα να κάνει ένα καλό διάλειμμα. Επίσης κόψε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα) και τα τηγανητά. Για πρωτεΐνη προτίμησε τη φυτική και καταναλώνετε περισσότερα όσπρια, όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές.

4. Τρώγε λαχανικά και ολόκληρα φρούτα
Δώσε έμφαση στα μούρα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και τα μήλα. Απόφευγε τους χυμούς φρούτων γιατί περιέχουν ζάχαρη και δεν κρατούν σταθερά τα ενεργειακά σου επίπεδα. 

5. Μη μένεις χωρίς λιπαρά
Πάρε τα καλά λιπαρά από ωμούς ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, σολομό, τα οποία επιβραδύνουν την πέψη, σε χορταίνουν και σου δίνουν περισσότερη ενέργεια. 

6. Κατανάλωνε φυτικές ίνες
Προτίμησε ακατέργαστα προΐόντα όπως η βρόμη και το καστανό ρύζι, επειδή παρέχουν φυτικές ίνες και την ενέργεια που χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια του pretox. 

7. Πρόσθεσε προβιοτικά
Πρόσθεσε στη λίστα αποτοξίνωσης τα προβιοτικά, που προωθούν την υγεία του εντέρου με καλά βακτήρια και συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού.

8. Μείωσε το αλάτι
Ακόμα κι αν δεν προσθέτεις αλάτι στο φαγητό πολλά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Προτίμησε τα φρέσκα μυρωδικά.

Πώς θα καταλάβεις αν έχει πολύ αλάτι ένα συσκευασμένο προϊόν;

9. Πιες βότανα
Καθάρισε και προστατέψε το συκώτι σου με βότανα όπως ρίζα πικραλίδας, κολλιτσίδα και πράσινο τσάι.

10. Ασκήσου
Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα ακόμα κι αν πρόκειται για μια βόλτα το μεσημέρι. Οι προπονήσεις υψηλής έντασης είναι καλές, αλλά το περπάτημα, η γιόγκα και το pilates έχουν μια πιο κατευναστική επίδραση στο σώμα και συμβάλλουν καλύτερα στην αποτοξίνωση. 

11. Δοκίμασε τη βιταμίνη C
H βιταμίνη C ενεργοποιεί τη γλουταθειόνη, μια πρωτεΐνη που αυξάνει την παραγωγή των ενζύμων αποτοξίνωσης του συκωτιού, οδηγώντας στη φυσική διαδικασία καθαρισμού του.

12. Πάρε βαθιές αναπνοές
Ανάπνεε αργά και βαθιά για να επιτρέψεις στο οξυγόνο να κυκλοφορεί καλύτερα στον οργανισμό, μεταφέροντας τα θρεπτικά συστατικά.

13. Κάνε μασάζ αποτοξίνωσης
Το detox μασάζ είναι ένας καλός τρόπος για την αποτοξίνωση του σώματος. Πιέζοντας ο θεραπευτής στα σημεία που οι τοξίνες συσσωρεύονται, διευκολύνει την αποβολή των τοξινών. 

14. Διαχειρίσου το στρες
Δεν μπορείς να απελευθερώσεις τις "καλές" ορμόνες, αυτές που σε κάνουν να νιώθεις καλά, όταν έχεις άγχος. Όταν δεν νιώθεις καλά οι βλαβερές τοξίνες αυξάνονται και οι λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται. Όταν μάθεις να διαχειρίζεσαι το στρες σωστά συμβάλεις σε έναν φυσικό καθαρισμό του σώματος. 

15. Απόφευγε τις "όξινες" τροφές 
Στην κλίμακα ρΗ το αλκοόλ, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά είναι πολύ όξινα σε σύγκριση με τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσπάθησε να μειώσεις σημαντικά αυτές τις κατηγορίες τροφίμων για να κρατήσεις τις τοξίνες μακριά από το το σώμα σου.

 Τι μπορείς να τρως

Δημητριακά 
•    Καστανό ρύζι
•    Κινόα
•    Κεχρί
•    Φαγόπυρο –συμπεριλαμβανομένων των αλευριών, των νιφάδων και των ζυμαρικών χωρίς αβγά που παράγονται από αυτά
•    Βρόμη

2 Φρούτα 2-3 μερίδες την ημέρα
•    Μήλα: βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
•    Σταφύλια: πλούσια σε κάλιο, επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου.
•    Αχλάδια: πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο.
•    Παπάγια και ανανάς: περιέχουν ένζυμα που βοηθούν στην πέψη.
•    Βερίκοκα και ροδάκινα: πλούσια σε β-καροτίνη, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για το συκώτι κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης.
•    Μούρα: βατόμουρα, μύρτιλλα και φράουλες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
•    Γκρέιπφρουτ: μειώνει τις αντιδράσεις αποτοξίνωσης.
•    Προσοχή: ο χυμός γκρέιπφρουτ περιέχει ναριγγίνη, ένα κιτρικό φλαβονοειδές που ενδέχεται ν’ αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, γι’ αυτό μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή.
•    Ακτινίδιο: πλούσιο σε βιταμίνη C. 
•    Καρπούζι: γεμάτο βιταμίνες Α, Β6 και C, βοηθά στην αποτοξίνωση αυξάνοντας τη διούρηση.

Λαχανικά
•    Παντζάρια και καρότα: ανακουφίζουν από τα αέρια και την καούρα, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος.
•    Σέλινο: αυξάνει την παραγωγή ούρων, η οποία βοηθά στην αποτοξίνωση και μειώνει την πίεση.
•    Αλφάλφα (τριφύλλι): λειτουργεί ως καθαρτικό, βελτιώνει τη διούρηση και είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών (απόφυγε το αν πάσχεις από ερυθηματώδη λύκο ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα).
•    Αγκινάρες: βελτιώνουν τη διούρηση, βοηθούν στη λειτουργία του ήπατος και μειώνουν τη χοληστερόλη. Βοηθούν επίσης στη βελτίωση των σωματικών και στοματικών οσμών.
•    Σταυρανθή: περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα γογγύλια, τα ραπανάκια, τα λαχανάκια Βρυξελών, το κινέζικο λάχανο και το λάχανο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα θρεπτικά τους στοιχεία είναι περισσότερα όταν καταναλώνονται ωμά ή με μορφή χυμού.
•    Σκόρδο, πράσα και κρεμμύδια: ενισχύουν τη λειτουργία του ήπατος και το ανοσοποιητικού.
•    Μαϊντανός: φρεσκάρει την αναπνοή, περιέχει αντιοξειδωτικά, είναι διουρητικό και καθαρτικό του αίματος.

Η καλή πλευρά του pretox

Τα pretox ροφήματα και οι ωμές τροφές είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Κάθε αποτοξίνωση που δεν περιέχει μαγειρεμένες τροφές διακόπτει προσωρινά την κατανάλωση δυνητικώς καρκινογόνων ενώσεων (όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες που δημιουργούνται όταν η κρεατίνη, στοιχείο των πρωτεϊνών στα τρόφιμα και κυρίως στο μυϊκό ιστό του κρέατος, εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες) που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Μια άλλη θετική πτυχή είναι η αποφυγή του πρόχειρου φαγητού, των εξευγενισμένων υδατανθράκων και του αλκοόλ.

 

8 τροφές που βοηθούν το συκώτι να βοηθά στα πάντα!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i