Πόση καφεΐνη μπορείς να καταναλώνεις το πρωί - και πόση είναι πολλή;

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις καταναλώσει υπερβολική δόση καφεΐνης;

καφες iStock

Για τους περισσότερους πρωινό σημαίνει μια κούπα γεμάτη καφέ. Η ισχυρή δόση καφεΐνης που σου χαρίζει ο πρωινός καφές είναι όλα όσα χρειάζεσαι για να "ξυπνήσεις" γρήγορα από τον βραδινό ύπνο και να επαναφέρεις μυαλό και σώμα σε λειτουργία. Πόση καφεΐνη όμως πρέπει να καταναλώνεις τα πρωινά; Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, είναι ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες να καταναλώνουν έως και 400mg καφεΐνης την ημέρα. H ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή 10 κουτάκια αναψυκτικού κόλα ή δύο ενεργητικά ποτά.

Βοηθά τελικά η καθημερινή κατανάλωση καφέ στο αδυνάτισμα;

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως περισσότερα από 1.200 mg την ημέρα οδηγούν σε σημαντικά προβλήματα υγείας όπως οι επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, ακόμα και η ποσότητα των 400mg καφεΐνης ημερησίως πιθανότατα να αποτελεί κίνδυνο για μερικούς ανθρώπους αφού όπως είναι φυσικό δεν έχουμε όλοι την ίδια ανοχή στην καφεΐνη.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις καταναλώσει υπερβολική δόση καφεΐνης;

Η καφεΐνη, ως γνωστόν, αποτελεί διεγερτική ουσία που θέτει τον οργανισμό σε κατάσταση εγρήγορσης. Συμπτώματα όπως ανεξήγητο άγχος, τρέμουλο, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αρνητικά συναισθήματα και δυσφορία, είναι από τα κύρια σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα καφέ από αυτή που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός σου. Η ναυτία αλλά και ο πονοκέφαλος είναι επίσης ενδείξεις υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης στο σώμα σου, όμως δεν εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

Μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμός σου να απαλλαγεί από το "σοκ", πίνοντας μπόλικο νερό ή καταναλώνοντας ένα πλούσιο γεύμα. Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, χρειάζονται 6 με 8 ώρες προκειμένου το σώμα να αποβάλλει μόνο την μίση ποσότητα καφεΐνης από αυτή που έχεις καταναλώσει.

6 πηγές καφεΐνης που δε φαντάζεσαι (εξαιρούνται ο καφές και το τσάι)

Μοίρασε την ποσότητα καφεΐνης μέσα στην μέρα

Το 400mg καφεΐνης μπορεί να αποτελούν ένα ασφαλές όριο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνεις με τον πρωινό καφέ. Συγκεκριμένα, η διπλή ή τετραπλή δόση που επιλέγεις να πίνεις το πρωί προκειμένου να παραμείνεις "λειτουργική", είναι μια άκρως ακατάλληλη συνήθεια αφού οδηγεί σε βλάβη του οργανισμού. Το "Consume Reports" τονίζει πως η ποσότητα αυτή θα πρέπει να μοιράζεται μέσα στην ημέρα και όχι να καταναλώνετε μόνο στο πρωινό ώστε τα συμπτώματα της διεγερτικής αυτής ουσίας να παραμείνουν σε μέτρια έντασης επίπεδα.

Πού βρίσκεται η καφεΐνη;

Την καφεΐνη μπορείς να τη συναντήσεις σε πολλές τροφές που δεν είχες σκεφτεί καν, πέραν του καφέ. Το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, τα ροφήματα γκουαρανά, τα παυσίπονα καθώς και τα χάπια αδυνατίσματος αποτελούν πλούσιες πηγές καφεΐνης, οι οποίες αποτελούν έξτρα ποσότητα από την προβλεπόμενη της κούπας καφέ.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i