Το τσάι αγκινάρας είναι trend | Και χαρίζει τέλειο δέρμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τη χοληστερίνη

Ένα τσάι που δεν μοιάζει με τα άλλα και μπορεί να ωφελήσει την υγεία σου: το τσάι αγκινάρας.

tea istock

Πράσινο τσάι, χαμομήλι, μέντα, θυμάρι, τζίντζερ... Η λίστα είναι μεγάλη όπως και η απόλαυση αυτών των ροφημάτων, πλούσιων σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Αλλά τι θα έλεγες να πιεις ένα τσάι αγκινάρας, που αποτελεί το νέο trend στη διατροφή;

Ωστόσο, αυτή η νέα τάση στο τσάι δεν είναι καθόλου καινούργια. Πρόκειται για ένα δημοφιλές ρόφημα που υπάρχει στη βιετναμέζικη κουλτούρα, γνωστό ως trà atiso, και η γεύση του αναφέρεται ότι είναι απαλή και φυσικά γλυκιά. Δηλαδή, μην περιμένεις ότι θα έχει γεύση τουρσί από ένα βάζο με καρδιές αγκινάρας, ούτε ντιπ αγκινάρας (ευτυχώς!).

Mπρουσκέτα με ντομάτα και αγκινάρα: λιγούρες τέλος

5 οφέλη από το τσάι αγκινάρας

Το τσάι αγκινάρας φτιάχνεται από το βράσιμο των φύλλων αγκινάρας σε νερό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου. 

1. Είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Για αρχή, είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Οι αγκινάρες είναι μια σούπερ τροφή, φορτωμένη σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, C και θειαμίνη (Β1) και μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρος και ψευδάργυρος. Με το βράσιμο των φύλλων της αγκινάρας, το νερό αφομοιώσει μερικά από τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά της αγκινάρας.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Χάρη στη βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά στο τσάι αγκινάρας, το ρόφημα μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια θεραπεία για όλα με κανένα τρόπο, αλλά ποιος δεν θα μπορούσε να πάρει μια μικρή τόνωση αυτήν τη στιγμή με ένα τσάι;

3. Μπορεί να σε ανακουφίσει από την ένταση και το στρες 

Όπως και άλλα ηρεμιστικά τσάγια, π.χ. το χαμομήλι και η λεβάντα, το τσάι αγκινάρας μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. (Και, δεν είναι μόνο λόγω αυτής της απλής πράξης του να καθίσεις σε μια πολυθρόνα και να χαλαρώσεις με ένα φλιτζάνι τσάι.) Το τσάι αγκινάρας έχει ηρεμιστική δράση χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο.

4. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης 

Έμφαση στο "μπορεί", γιατί ενώ δεν έχουν γίνει μελέτες για το τσάι αγκινάρας και τα επίπεδα χοληστερόλης, έχουν γίνει μελέτες για τη σχέση μεταξύ αγκινάρας και χοληστερόλης. Προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας καθημερινά διαπίστωσαν μείωση τόσο της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου, η οποία, φυσικά, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

5. Κάνει καλό στην επιδερμίδα σου

Ένα άλλο όφελος από την κατανάλωση τσαγιού αγκινάρας: Μπορεί να είναι εξαιρετικό για την υγεία του δέρματός σου. Αυτό οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, αλλά η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι πολυφαινόλες της αγκινάρας έχουν αντιγηραντικά αποτελέσματα για το δέρμα. Αξίζει μια κούπα, σωστά;

Φυσικά, το τσάι αγκινάρας δεν είναι για όλους, και η απλή σκέψη του μπορεί να είναι δυσάρεστη για κάποιους. Ωστόσο, είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τα οφέλη του ενώ μπορεί να συμβάλλει και στην ενυδάτωση.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i