Εμμηνόπαυση: Αυτό είναι το πολύτιμο μέταλλο που "αποτρέπει" τις συνέπειες στον οργανισμό

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα σε κάθε φάση της ζωής μας, υπάρχει όμως ένα που πολύ σημαντικό στην εμμηνόπαυση.

Γυναίκα που παίρνει συμπλήρωμα μαγνήσιο istock

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα που επηρεάζει τη διάθεση, υποστηρίζει την υγεία των οστών και τα επίπεδα ορμονών και συμμετέχει σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις σε όλο τον οργανισμό. Το μαγνήσιο όμως γίνεται ακόμη πιο σημαντικό στις γυναίκες στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση καθώς μετριάζει τις πιθανές επιπτώσεις της στον οργανισμό, ανάμεσά τους οστεοπόρωση, δυσκολίες στον ύπνο, κατάθλιψη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Ας δούμε πώς, λοιπόν, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει σε όλα αυτά.

Διαβάστε Επίσης

Μαγνήσιο και υγεία των οστών

Περίπου το 60% του μαγνησίου στον οργανισμό αποθηκεύεται στα οστά, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση - που ορίζεται ως χαμηλή οστική πυκνότητα - επηρεάζει το 10-30% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και αυξάνεται με την ηλικία. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, πυροδοτώντας τη διαδικασία που συμβάλει στην απώλεια της οστικής μάζας. Σε αυτή τη φάση τα οστά διασπώνται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανοικοδομούνται, με αποτέλεσμα να γίνονται πορώδη και να εξασθενούν, κάνοντας πιο πιθανά τα σοβαρά κατάγματα.
Η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την οστεοπόρωση λόγω του σημαντικού του ρόλου στην ασβεστοποίηση του χόνδρου και της οστικής μήτρας ή, με πιο απλά λόγια, στην αυξημένη αντοχή των οστών. Συνδέεται επίσης με τη χαμηλότερη δραστηριότητα της παραθορμόνης (PTH) και της βιταμίνης D, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών.

Μια βραχυπρόθεσμη μελέτη σε 20 γυναίκες με οστεοπόρωση διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση 1.830 mg κιτρικού μαγνησίου ημερησίως για 30 ημέρες δημιούργησε στον οργανισμό αντιδράσεις που υποδηλώνουν μείωση της οστικής απώλειας.

Σε άλλη μελέτη, διάρκειας 7 ετών που παρακολούθησε 73.684 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η πρόσληψη 334-422 mg ή μεγαλύτερης ποσότητας μαγνησίου από τρόφιμα ή συμπληρώματα συσχετίστηκε με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα.
Δεδομένου ότι το μαγνήσιο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υγεία των οστών, η εξασφάλιση επαρκών επιπέδων μαγνησίου μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της οστικής απώλειας.

Διαβάστε Επίσης

Άλλα πιθανά οφέλη από το μαγνήσιο στην εμμηνόπαυση

Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο

Έως και το 60% των γυναικών στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αϋπνία ή δυσκολία στον ύπνο. Σε σύγκριση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όσες βρίσκονται στη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, γνωστή ως περιεμμηνόπαυση, αναφέρουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κακού ύπνου και κυρίως ξύπνημα στη διάρκεια της νύχτας. Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, το άγχος, η κατάθλιψη και η μείωση της μελατονίνης και της προγεστερόνης, δύο ορμονών που έχουν αποτελέσματα που προάγουν τον ύπνο, φαίνεται να είναι οι κύριες αιτίες της αϋπνίας κατά την εμμηνόπαυση.

Με τη σειρά της, η έλλειψη ύπνου φαίνεται να συνδέεται με μια σειρά από συνυπάρχουσες καταστάσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη, το άγχος και η αύξηση του σωματικού βάρους.
Πώς μπορεί να βοηθήσει το μαγνήσιο; Είναι γνωστό ότι συμβάλει σε καλύτερο ύπνο ρυθμίζοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος, το φυσικό ρολόι του οργανισμού, και αυξάνοντας τη μυϊκή χαλάρωση.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους

Η κατάθλιψη είναι ένα κοινό σύμπτωμα στις γυναίκες σε προεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση και σχετίζεται τόσο με φυσιολογικούς όσο και με συναισθηματικούς παράγοντες. Και πάλι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης καθώς διαδραματίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη ρύθμιση της διάθεσης και στην απόκριση στο στρες.

Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι ότι μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Σε μια μελέτη σε 8.984 συμμετέχοντες, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου κάτω από 183 mg ημερησίως είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, ενώ άλλες έρευνες έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της έλλειψης μαγνησίου και του αυξημένου άγχους.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες χάνουν την προστασία που τους παρείχαν οι αυξημένες γυναικείες ορμόνες. Επίσης έχει φανεί ότι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια και LDL (κακή) χοληστερόλη εξαιτίας παραγόντων όπως τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, το άγχος, η ηλικία και οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής. Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με κακή υγεία της καρδιάς. Σε μια μελέτη σε 3.713 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου συσχετίστηκαν με χαμηλότερους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, υποδεικνύοντας καλύτερη υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές αποτελούν παράλληλα σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, υγιεινών λιπών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, τα οποία ωφελούν την υγεία της καρδιάς.

Πριν σπεύσεις για συμπλήρωμα μαγνησίου…

Συμβουλέψου το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου. Να θυμάσαι πάντα ότι οι έρευνες δείχνουν ορισμένα στοιχεία αλλά μόνο ο γιατρός που σε παρακολουθεί μπορεί να σου δώσει εξατομικευμένες και έγκυρες συμβουλές υγείας.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i