Τι είναι καλό να τρως όταν έχεις ωορηξία

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί σχεδόν ένα μήνα και η ωορρηξία είναι το τρίτο στάδιο.

ωορρηξια_διατροφη Istock

Η ωορρηξία είναι η συντομότερη από τις φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου, και συχνά είναι ένα κομβικό σημείο για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Εμφανίζεται στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου - περίπου στις 14 ημέρες - όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη στη σάλπιγγα. Εκεί, το ωάριο περιμένει τη γονιμοποίηση από ένα σπέρμα.

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η ορμόνη των οιστρογόνων κορυφώνεται, ενεργοποιώντας μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ορμόνη ή ωχρινοποιητική ορμόνη ή ωχρινοτροπίνη (LH- Lutenizing hormone). Αυτή η ορμόνη εκτοξεύεται γρήγορα και ενεργοποιεί την έναρξη της ωορρηξίας.

Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως μεταξύ 10-14 ημερών του κύκλου, με την πιο γόνιμη περίοδο να είναι οι πρώτες τέσσερις έως πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία και δύο έως τρεις ημέρες μετά.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή για να κάμψεις τις λιγούρες της περιόδου

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνεις, όταν έχεις ωορρηξία

ωορρηξια_διατροφη
Istock

1. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Ο ρόλος των λιπαρών οξέων, συγκεκριμένα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, έχει σημειωθεί ότι συμβάλλει θετικά στα αποτελέσματα γονιμότητας, καθώς έχει βρεθεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζουν θετικά τόσο την εμφύτευση ωαρίου όσο και την εμφύτευση εμβρύου (για όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες).

Επιπλέον, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στα ιχθυέλαια) μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου (ή αλλιώς μονοξείδιο του αζώτου [NO] μια χημική ένωση που διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων), μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και προάγοντας την καλύτερη ροή του αίματος. Αυτό επηρεάζει, επίσης, την περιοχή της πυέλου, δημιουργώντας με τη σειρά του ένα καλύτερο περιβάλλον για επιτυχημένη εμφύτευση.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3: σολομός, σκουμπρί, ρέγγα, σαρδέλες, καθώς και λιναρόσπορος και καρύδια.

2. Τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος, αυτό το μεταλλικό ιχνοστοιχείο, φαίνεται να έχει, επίσης, θετική επίδραση στη γονιμοποίηση (όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής προγεστερόνης, η οποία αυξάνει με τη σειρά της την FSH (θυλακιοτρόπος ή ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη) που διεγείρει την ανάπτυξη των ωαρίων.

 Εκτός από αυτό, έχει επίσης αποδειχθεί σε μελέτες ως συμπλήρωμα για τη μείωση της έντασης κράμπες περιόδου.

Τα τρόφιμα που περιέχουν καλές ποσότητες ψευδαργύρου: άπαχα κρέατα, οστρακοειδή, φασόλια, ξηροί καρποί και ηλιόσποροι.

3. Τροφές με βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ

Αυτή η τριάδα βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ένα αμινοξύ στο αίμα, η οποία είναι η ιδανική για την τακτική ωορρηξία. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 έχει βρεθεί ότι μειώνει τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση (PMS) σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6: τα ψάρια, τα δημητριακά, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, τα ρεβίθια και τα πορτοκάλια.

  • Για ενίσχυση της βιταμίνης Β12, αύξησε την πρόσληψη θαλασσινών, βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Φυλλικό οξύ μπορείς να βρεις στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ηλιόσπορους και τα φασόλια.

Διάβασε επίσης: Τι να τρως πριν και κατά την περίοδο για να νιώθεις καλύτερα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i