Plant based διατροφή: Οδηγός για αρχάριους | Εύκολα tips να ξεκινήσεις

Και οι 5 βασικές κατηγορίες τροφών που ανήκουν σε plant based διατροφή.

διατροφη_συμβουλες Istock

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις για μια plant based διατροφή είναι το εξής: επικεντρώνεται στα φυτικά τρόφιμα. Αντί να εστιάζεις σε αυτά που δεν μπορείς να φας, μια φυτική διατροφή εστιάζει σε αυτά που μπορείς. Και πίστεψέ μας είναι όλα τόσο θρεπτικά, γευστικά και πολύχρωμα.

Η μετάβαση σε μια διατροφή με βάση τα χορταρικά και τα λαχανικά, ειδικά όταν ακολουθείς τον δυτικό τρόπο διατροφής, μπορεί να φαίνεται δύσκολη. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι με λίγο προγραμματισμό, δεν είναι καθόλου δύσκολο να μεταβείς σε μια plant based διατροφή.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και μια διατροφή που είναι 100% φυτική μπορεί να μην είναι εφικτή για όλους, ωστόσο όσο περισσότερες φυτικές τροφές συμπεριλαμβάνεις στη διατροφή σου, όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταμοιβή για την υγεία του οργανισμού σου.

Διαβάστε περισσότερα: Vegan εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλής; Τι χρειάζεται να γνωρίζεις και να προσέχεις;

Plant based διατροφή: Οδηγός για αρχάριους

διατροφη_συμβουλες
Istock

Δοκίμασε τις meatless Παρασκευές

Εάν η 100% φυτικής προέλευσης διατροφή σου φαίνεται αρκετά δύσκολη στην αρχή, δοκίμασε να το κάνεις μόνο μια ημέρα της εβδομάδας -π.χ την Παρασκευή. Καθώς εξερευνάς νέα γεύματα και συνταγές, ίσως μπορείς να αρχίσεις σταδιακά να τρως φυτικά και άλλες ημέρες της εβδομάδας. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και κάνε την αλλαγή με αργά, αλλά σταθερά βήματα.

Η προετοιμασία είναι το μυστικό

φυτικη_διατροφη
Istock

Το να προγραμματίζεις τα γεύματά σου και να προετοιμάζεις εκ των προτέρων την διατροφή σου θα κάνει τη ζωή σου ακόμη πιο εύκολη! Είναι καλύτερο να προετοιμάζεις τα γεύματα, τις ημέρες που είσαι λιγότερο απασχολημένη και να μαγειρεύεις εκ των προτέρων, όσπρια, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Εάν θέλεις να δημιουργήσεις μερικές βίγκαν σάλτσες για τα ζυμαρικά σου, τότε μπορείς να τις καταψύξεις. Και μη χάνεις χρόνο κάνοντας μόνο γκουρμέ γεύματα. Θα εκπλαγείς πόσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα μπολ γεμάτο με ένα μείγμα λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και μια νόστιμη σάλτσα φυτικής προέλευσης!

Αντικατέστησε τα ζωικά συστατικά με υγιεινές φυτικές τροφές

Αγελαδινό γάλα → φυτικά γάλατα όπως γάλα βρόμης, αμυγδάλου ή σόγιας (δεν συνιστώ το γάλα καρύδας για κατανάλωση καθώς είναι υψηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά. Χρησιμοποίησε μικρότερες ποσότητες μόνο για το μαγείρεμα.)

Αυγά για ψήσιμο → αυγό λιναρόσπορου (ανακάτεψε λιναρόσπορους με λίγο νερό)

Αυγά ομελέτα → ομελέτα τόφου

Επεξεργασμένα ντρέσινγκ για σαλάτες → ντρέσινγκ με φυσικά συστατικά όπως σπόροι και βούτυρο ξηρών καρπών (ταχίνι, κάσιους κ.λπ.)

Πουλερικά → όσπρια

Γαλακτοκομικό γιαούρτι → γιαούρτι με βιολογική σόγια ή καρύδα

Τυρί → διατροφική μαγιά και κάσιους για να φτιάξεις σάλτσες κρέμας για ζυμαρικά

Πάρε έμπνευση από Pinterest και το Instagram

φυτικη_διατροφη
Istock

Η φυτική διατροφή έχει γίνει τόσο δημοφιλής που υπάρχει κάτι για όλους στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το είδος των τροφίμων που αγαπάς περισσότερο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ψάξεις σε ιστότοπους και σελίδες σχετικές με την plant based διατροφή. Επιπλέον, μπορείς να ακολουθήσεις ομάδες το facebook με άτομα που ακολουθούν ήδη μια φυτική διατροφή και, φυσικά, να κάνεις subscribe σε κανάλια του youtube με συνταγές.

Συμπληρώματα Β12

Ενώ θα λαμβάνεις άφθονη πρωτεΐνη, σίδηρο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την plant based διατροφή σου, η Β12 είναι η μόνη που μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθεί μόνο από φυτικές πηγές. Για να διασφαλίσεις ότι έχεις άφθονη ενέργεια, πρόσθεσε τα συμπλήρωμα Β12 στη διατροφή σου.

Η βιταμίνη Β12 μπορεί να ωφελήσει το σώμα και τη γενική υγεία του οργανισμού σου με διάφορους τρόπους, όπως στην όραση μέχρι τα οστά, τα μαλλιά και το δέρμα σου.

Plant based: Οι 5 βασικές κατηγορίες τροφών

φυτικη_διατροφη
Istock

 

  1. Φρούτα και λαχανικά
  2. Ολικής αλέσεως
  3. Ξηροί καρποί και σπόροι
  4. Όσπρια
  5. Καλά λιπαρά

Διαβάστε περισσότερα: Φυτοφαγική ή vegan διατροφή; Ποιες οι διαφορές τους και ποια να προτιμήσεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i