Vegan εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλής; Τι χρειάζεται να γνωρίζεις και να προσέχεις;

Καθώς ο βιγκανισμός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν αυτού του τύπου τη διατροφή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

έγκυος εγκυμοσύνη λαχανικά vegan διατροφή istock

Οι vegan δίαιτες αποκλείουν όλα τα ζωικά προϊόντα και δίνουν έμφαση σε "καθαρά" τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Αυτό το διατροφικό μοτίβο συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, όπως δείχνει και έρευνα δημοσιευμένη στο The Permanent Journal. Οι vegans αποκλείουν από το διαιτολόγιό τους ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αβγό και τα γαλακτοκομικά. Πρόκειται κυρίως για μια ιδιοσυγκρασιακή διατροφική συμπεριφορά η οποία πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή. Μια ανησυχία που, για να είμαστε ειλικρινείς, τείνει να απαλειφθεί είναι αν μια vegan διατροφή μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά για τη γυναίκα και το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης. 

Διαβάστε Επίσης

Οι vegan δίαιτες έχουν επικριθεί για έλλειψη θρεπτικών συστατικών και ότι είναι ακατάλληλες για πιο ευαίσθητα στάδια της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη. "Αυτό συμβαίνει επειδή κατά κανόνα έχουν πιο χαμηλά ποσοστά σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β12, τα Ω3 λιπαρά, ο σίδηρος, το ιώδιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος – στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης" λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Miho Hatanaka, RDN, LD. Από την άλλη, μια vegan διατροφή που παρέχει επαρκείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών φαίνεται να είναι εξίσου υγιεινή με μια συμβατική διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, αβγό και γαλακτοκομικά. Για παράδειγμα, έρευνα (Plant-Based and Plant-Rich Diet Patterns during Gestation, στο PubMed Central) δείχνει ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μια vegan διατροφή δε διατρέχουν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη τους από τις γυναίκες που δεν το κάνουν. Στην πραγματικότητα, οι vegan γυναίκες μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, τοκετού με καισαρική τομή και μητρικής ή βρεφικής θνησιμότητας. Ως αποτέλεσμα, αρκετές διατροφικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, αλλά και η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ, έχουν εκδώσει επίσημες δηλώσεις που υποστηρίζουν την ασφάλεια μιας vegan δίαιτας για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης. 

Οι σωστά οργανωμένες vegan δίαιτες μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Οι φυτοφαγικές δίαιτες τείνουν να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αλλά χαμηλές σε ζάχαρη και λιπαρά. Όπως υπογραμμίζεται σε έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να προστατέψουν από τον διαβήτη κύησης ή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και από την υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε έρευνες στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό αναφέρεται ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά και φυτικές ίνες της vegan διατροφής μπορεί να προστατέψει από την προεκλαμψία. Οι δίαιτες vegan μπορεί ακόμα και να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης του DNA και να μειώσουν τον κίνδυνο για ορισμένα αναπτυξιακά προβλήματα. Είναι, όμως, σημαντικό να θυμάσαι ότι αυτά τα οφέλη ισχύουν μόνο για καλά σχεδιασμένες vegan δίαιτες, που παρέχουν επαρκείς ποσότητες όλων των σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Έτσι, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μια vegan διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν καθοδήγηση από έναν διαιτολόγο που ειδικεύεται σε φυτοφαγικές δίαιτες. Αυτό θα σε βοηθήσει να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσύ και το μωρό σου.

Σημαντικό: Οι καλά σχεδιασμένες vegan δίαιτες προϋποθέτουν προσεκτική παρακολούθηση για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, χρήση πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων και, αν κρίνεται απαραίτητο, εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων.

Διαβάστε Επίσης

"Τι κινδύνους διατρέχω από μια λάθος vegan διατροφή;"

Ενώ μια ισορροπημένη vegan δίαιτα είναι απολύτως αποδεκτή για την εγκυμοσύνη, μια λανθασμένα σχεδιασμένη εγκυμονεί κινδύνους.
•    Βιταμίνη Β12: Οι vegan δίαιτες δεν περιέχουν αυτή τη βιταμίνη. Μια ανεπάρκεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, διαβήτη κύησης, πρόωρου τοκετού και δυσπλασιών.
•    Βιταμίνη D: Πολλές γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από τη διατροφή τους. Τα ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για προεκλαμψία, χαμηλό βάρος γέννησης και αποβολή.
•    Σίδηρος: Το σώμα σου δεν απορροφά τον μη αιμικό σίδηρο από φυτικές τροφές. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου και σχετικών επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης.
•    Ιώδιο: Η ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη των βρεφών, καθώς και σε κίνδυνο του θυρεοειδούς και της νοητικής λειτουργίας.
•    Ασβέστιο: Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της μητέρας για προεκλαμψία, κατάγματα και νόσο των οστών.
•    Ω3 λιπαρά: Τα άτομα που ακολουθούν vegan δίαιτες τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) στο αίμα, δύο Ω3 σημαντικών για τα μάτια, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού.
•    Πρωτεΐνη: Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του μωρού. Η πρωτεΐνη μπορεί να είναι άφθονη σε μια vegan δίαιτα, αλλά πιο δύσκολη στην απορρόφησή της, αυξάνοντας τις ημερήσιες ανάγκες σου σε πρωτεΐνη κατά περίπου 10%.
•    Ψευδάργυρος: Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν πολύ λίγο ψευδάργυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης, παρατεταμένο τοκετό και πρόωρο τοκετό. Ο φυτικός ψευδάργυρος απορροφάται πιο δύσκολα, αυξάνοντας τις ημερήσιες ανάγκες κατά 50% για τις vegan γυναίκες.
•    Χολίνη: Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού. Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν πολύ λίγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και οι φυτικές τροφές περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες.

Σημαντικό: Με τις συμβουλές του διατροφολόγου και του γυναικολόγου μια vegan διατροφή στην εγκυμοσύνη όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά μπορεί και να δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων καταστάσεων που ίσως προκύψουν στην κύηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i