Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς; Σου λείπει αυτό το συστατικό!

Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και κουράζεσαι εύκολα. Μάθε ποιο συστατικό σου λείπει από τον οργανισμό σου και πώς θα το αναπληρώσεις.

woman istock

Στη Γερμανία, στην περιοχή γύρω από την πόλη της Daun, υπάρχει μια εξαιρετικά χαμηλή συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Και όπως φαίνεται, οι ντόπιοι θα πρέπει να είναι τυχεροί, αφού ανακαλύφθηκε ότι το νερό της περιοχής τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ένα συγκεκριμένο συστατικό: το πυρίτιο!

Διάβασε ακόμη: Oι καλύτερες τροφές για να είσαι πάντα συγκεντρωμένη

Πυρίτιο και οφέλη 

  • Η δράση του είναι πολλαπλή, αφού συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου για τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς, για υγιή νύχια, δέρμα και μαλλιά και βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου.
  • Διατηρεί ελαστικές τις αρτηρίες και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.
  • Εξουδετερώνει τις επιδράσεις του αλουμινίου στο σώμα και είναι σημαντικό στην πρόληψη του Alzheimer και της οστεοπόρωσης.
  • Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναχαιτίζει τη διαδικασία του γήρανσης στους ιστούς.
  • Συμβάλει στην υγεία των οστών. Διευκολύνει τον εμπλουτισμό των οστών με ασβέστιο και μέταλλα, επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο χωρίς την παρουσία του.
  • Μειώνει την τριχόπτωση. Αν ο σκοπός σου είναι να εμποδίσεις την τριχόπτωση, το πυρίτιο μπορεί να βοηθήσει γιατί απορροφά πιο αποτελεσματικά βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Καταπολεμά τις επιπτώσεις της γήρανσης. Η γήρανση ξεκινά βαθιά μέσα στα κύτταρα, που περιέχουν κολλαγόνο. Καθώς τα χρόνια περνούν, το κολλαγόνο φθείρεται με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χαλαρώνει, τα μαλλιά να εξασθενούν και τα νύχια να είναι πιο εύθραυστα.
  • Γνωρίζοντας ότι το πυρίτιο είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του κολλαγόνου, ένα ευδιάλυτο συμπλήρωμα πυριτίου μπορεί να προλάβει αυτές τις επιπτώσεις της γήρανσης. 
  • Έχε υπόψη σου ότι τα επίπεδα του πυριτίου μειώνονται με την ηλικία, έτσι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Επίσης, ο οργανισμός δε μπορεί να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο χωρίς την παρουσία πυριτίου. Είναι απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για όσους έχουν προβλήματα οστεοπόρωσης.

Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπει πυρίτιο

Τα πρώτα σημάδια φαίνονται στο πρόσωπο: ρυτίδες, ειδικά γύρω από τα μάτια.

Επίσης, απώλεια μαλλιών, λιπαρή άκρη της μύτης, δερματικά προβλήματα.

Η έλλειψή του συντελεί σε συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν εκνευρισμό, ευαισθησία στο θόρυβο ή στο φως, αισθήματα επιθετικότητας, πονοκεφάλους που "σφίγγουν" το κεφάλι και αθέλητα "τικ" στα μάτια ή στους μυς του προσώπου.

Πού μπορείς να βρεις αυτό το συστατικό

Τροφές που περιέχουν πυρίτιο είναι το παντζάρι, το καστανό ρύζι, το πίτουρο ρυζιού, τα φασόλια σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το αγγούρι (με τη φλούδα), οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, η πατάτα και η μπίρα.

Προσπάθησε να τις καταναλώνεις ωμές ώστε να επωφελείσαι από τα θρεπτικά συστατικά τους. Επίσης, μπορείς να το βρεις σε συμπληρώματα διατροφής.

Μάθε επίσης: 10 υγιεινές τροφές που δεν τρως: Από την κάπαρη μέχρι το φασόλι ροβίτσα

 


 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i