Πόσα σκαλιά πρέπει να ανέβεις ημερησίως για να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιοπάθειας;

Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας κατά 20%.

σκαλιά istock

Σε σχέση με τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, ήρθε η ώρα να μετατοπίσουμε το ενδιαφέρον μας από τα πανταχού παρόντα 10.000 βήματα την ημέρα σε έναν πολύ πιο απλό και πιο εφικτό στόχο: να ανεβούμε τουλάχιστον 50 σκαλοπάτια. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tulane έκανε μια συναρπαστική αποκάλυψη - το ανέβασμα αυτών των σκαλοπατιών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ξέχνα τις περίπλοκες ρουτίνες άσκησης. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια σκάλα κοντά σου! 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Atherosclerosis, αποκαλύπτει ότι η ανάβαση πάνω από πενήντα σκάλες καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 20%. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό εύρημα, μιας και η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος (ASCVD), μαζί με τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό, αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Το όφελος στο ανέβασμα σκαλοπατιών 

Ο Δρ. Lu Qi, ο Διακεκριμένος Πρόεδρος του HCA Regents και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, τονίζει την αποτελεσματικότητα των σύντομων ανεβασμάτων σκαλοπατιών υψηλής έντασης στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και των λιπιδικών προφίλ. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις τρέχουσες συστάσεις φυσικής δραστηριότητας. Το ανέβασμα σκαλοπατιών προσφέρει έναν προσβάσιμο και χρονικά αποδοτικό τρόπο για να βελτιώσεις την καρδιαγγειακή σου υγεία και τη συνολική ευεξία σου.

Η μελέτη

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιελάμβανε πληροφορίες από 450.000 ενήλικες, η μελέτη υπολόγισε την ευαισθησία των συμμετεχόντων σε καρδιαγγειακές παθήσεις με βάση το οικογενειακό ιστορικό, τους καθορισμένους παράγοντες κινδύνου και τους γενετικούς δείκτες. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους συμμετέχοντες σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας αναρρίχησης σκαλοπατιών, σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 12,5 ετών.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για εκείνους που ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ανάβαση περισσότερων σκαλοπατιών καθημερινά συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο, υπογραμμίζοντας τις προληπτικές δυνατότητες του ανεβάσματος σκαλοπατιών. Είναι σημαντικό, ο Δρ Qi σημείωσε ότι ακόμη και άτομα με μεγαλύτερη ευαισθησία σε καρδιακές παθήσεις μπορούν να αντισταθμίσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο μέσω της καθημερινής ανάβασης σκαλοπατιών.

Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη τόσο ξεχωριστή είναι η προσβασιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των σκαλοπατιών. Σε αντίθεση με τις περίπλοκες ρουτίνες προπόνησης ή τις ακριβές συνδρομές στο γυμναστήριο, οι σκάλες είναι ένας πόρος διαθέσιμος σε όλους. Δε χρειάζεται να ορίσεις συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα σου για να πας στο γυμναστήριο. Αντίθετα, μπορείς να εντάξεις την ανάβαση σκαλοπατιών στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Το ανέβασμα σκαλοπατιών δεν είναι μόνο η αποφυγή του ασανσέρ. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Έτσι, αν ψάχνεις έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο για να ενισχύσεις την καρδιαγγειακή σου υγεία, ξεκίνα να ανεβαίνεις σκάλες - η καρδιά σου θα σε ευχαριστήσει!

Πόσο κακό μπορούν να κάνουν τα ανθυγιεινά σνακ σε μία υγιεινή διατροφή;

Περισσότερο από τον καφέ: Το ρόφημα που αυξάνει το άγχος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i