Ποιο είναι το Walking IQ σου; Κάνε το τεστ!

Κάνε το παρακάτω τεστ και δες ποιο είναι το δικό σου walking IQ! Θα εκπλαγείς από τις απαντήσεις.

walking istock

Δοκίμασε τις γνώσεις σου στο περπάτημα: Είτε περπατάς για άσκηση είτε για απώλεια βάρους, μάθε όλα τα οφέλη του περπατήματος με αυτό το αποκαλυπτικό κουίζ και δες ποιο είναι το δικό σου walking IQ.

1. Κάθε λεπτό που περπατάς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής για:

α. 30 δευτερόλεπτα επιπλέον.
β. 1 1/2 έως 2 λεπτά επιπλέον.
γ. 5 λεπτά επιπλέον.

Η σωστή απάντηση: Β
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που περπατούν τείνουν να ζουν περισσότερο και όσο περισσότερο περπατούν, τόσο μεγαλύτερη είναι αύξηση του προσδόκιμου. Κάθε λεπτό μετράει πράγματι. Και μην υποτιμάς έστω και αυτά τα λίγα λεπτά που σου προσφέρει. Με τον καιρό, αυτά τα λεπτά γίνονται μέρες, μήνες, ακόμη και χρόνια.

2. Πόσα χιλιόμετρα χρειάζεται να περπατάς κάθε εβδομάδα για να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο μισό;

α. 10 έως 27 χλμ.
β. 16 έως 22 χλμ.
γ. 28 έως 33 χλμ.

Η σωστή απάντηση: Β
Μελέτη για την καρδιά διαπίστωσε ότι οι άνδρες που περπατούσαν περίπου 3-4 χιλιόμετρα μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο μισό από εκείνους που περπατούσαν ένα χιλιόμετρα λιγότερο. Αλλά ακόμη και τα πολύ λιγότερα χιλιόμετρα εξακολουθούν να έχουν cardio οφέλη. Η μελέτη ορόσημο Nurse's Health με περισσότερες από 72.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες περπατούσαν τρεις ώρες την εβδομάδα (συνολικά περίπου 15 χιλιόμετρα με γρήγορο ρυθμό) μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 35%.

Περπάτημα για αδυνάτισμα: Πώς να περπατάς σωστά για να χάσεις -1 νούμερο σε ένα μήνα

3. Ποιο όφελος για τον εγκέφαλο ΔΕΝ προσφέρει το περπάτημα;

α. βελτιωμένη μνήμη.
β. υψηλότερο IQ.
γ. καλύτερη επίλυση προβλημάτων.

Η σωστή απάντηση: Β
Εντάξει, το περπάτημα δεν θα αυξήσει την ευφυΐα σου. Αλλά σίγουρα θα ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σου. Σε μελέτη που έγινε σε περισσότερες από 18.000 γυναίκες ηλικίας 70 ετών και άνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν το εξής:

Όσες περπατούσαν τουλάχιστον 1 1/2 ώρα την εβδομάδα σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ μνήμης, επίλυση προβλημάτων και προσοχή, σε σύγκριση με εκείνες που περπατούσαν λιγότερο από 40. λεπτά την εβδομάδα. Το περπάτημα μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

4. Ποιος είναι ο μέσος ρυθμός βαδίσματος;

α. 1 mph (miles per hour).
β. 2 mph.
γ. 3 mph.

Η σωστή απάντηση: Β
Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν φυσιολογικά μεταξύ 2 και 3,5 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό είναι καλό όταν κοιτάς βιτρίνες, αλλά αν θέλεις να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, αύξησε την ταχύτητά σου. Μια καλή ταχύτητα βαδίσματος είναι 5 έως 6 χιλιόμετρα την ώρα, ο ρυθμός δηλαδή που θα περπατούσες αν είχες αργήσει σε μια συνάντηση ή έτρεχες στο αεροδρόμιο για να προλάβεις την πτήση σου.

5. Η αύξηση της ταχύτητας βαδίσματος θα αυξήσει…

α. τη διάρκεια ζωής σου.
β. τη δύναμη των ποδιών σου.
γ. τη χωρητικότητα των πνευμόνων σου.

Η σωστή απάντηση: Α
Έρευνες δείχνουν ότι το πόσο γρήγορα περπατάς είναι ένας ισχυρός δείκτης της γενικής σου υγείας. Σε μελέτη περιπατητών άνω των 65 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι περπατούσαν πιο γρήγορα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τους συνομηλίκους τους με πιο αργή ταχύτητα.

Χρειάζεσαι να αυξήσεις την ταχύτητά σου; Βάλε τη διαλειμματική προπόνηση στις βόλτες σου. Κάθε δύο με τρία λεπτά, αύξανε τον ρυθμό πάνω από τη ζώνη άνεσής σου για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Η κανονική ταχύτητα περπατήματος θα είναι επίσης μεγαλύτερη. Μην κάνεις μεγαλύτερα βήματα, όχι μόνο σε επιβραδύνουν, αλλά σε κουράζουν πιο γρήγορα.

6. Τι αυξάνει τις θερμίδες που καις περισσότερο;

α. το περπάτημα στην ανηφόρα.
β. το να φοράς γιλέκο με βάρη.
γ. το να κρατάς βάρη στα χέρια σου.

Απάντηση: Β
Φορώντας ένα σακίδιο πλάτης (με μερικά βιβλία ή άλλα βαριά αντικείμενα μέσα) ή ένα γιλέκο με βάρη θα διπλασιάσει τις θερμίδες σου, καίγοντας περίπου 475 θερμίδες την ώρα.

Παράλειψε τα βάρη των χεριών. Θα κάψεις σχεδόν το ίδιο, αλλά μπορεί να σου προκαλέσουν τραυματισμό στους ώμους, τους αγκώνες και τους καρπούς. Αν δεν σου αρέσει να κουβαλάς βάρος περπάτα σε ανηφοριές. Η ανηφόρα ενάντια στη βαρύτητα καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το περπάτημα με επιπλέον βάρος.

Καθημερινό περπάτημα: Να γιατί είναι η νο1 συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις

7. Πόσο διαρκούν τα παπούτσια για περπάτημα;

α. 6 μήνες έως 1 χρόνο.
β. 1 χρόνο έως 2 χρόνια.
γ. 3 χρόνια.

Η σωστή απάντηση: Α
Αυτή η απάντηση εξαρτάται και από το πόσο συχνά περπατάς. Τα περισσότερα παπούτσια κατασκευάζονται για να διαρκούν περίπου 700 - 800 χιλιόμετρα. Μετά από αυτό, η αντικραδασμική προστασία δεν υπάρχει και το σώμα σου απορροφά τον αντίκτυπο. Εάν περπατάς 30 ή 40 λεπτά την ημέρα τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, αντικατάστησε τα παπούτσια σου πριν τελειώσει ο χρόνος.

8. Πόσες θερμίδες καις με 2 χιλιόμετρα περπάτημα;

α. 80
β. 100
γ. 200

Η σωστή απάντηση: Β
Ένα άτομο που ζυγίζει 150 κιλά καίει περίπου 100 θερμίδες ανά δύο χιλιόμετρα περπατήματος, σε σύγκριση με 31 θερμίδες που καίει αν το ίδιο άτομο καθόταν και διάβαζε. Αυτό είναι καλό, αλλά και πάλι δεν καίγονται πολλές θερμίδες συνολικά.

Σκέψου όμως το εξής: Δεν είναι μόνο η καύση θερμίδων σημαντική. Το περπάτημα χτίζει μυϊκό ιστό στο κάτω μέρος του σώματός σου, που ενισχύει τον μεταβολισμό, λιώνει το επικίνδυνο λίπος της κοιλιάς (ακόμα και αν δεν χάσεις πολύ πραγματικό βάρος), κάνει το σώμα σου λιγότερο ανθεκτικό στην ινσουλίνη και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σου, τη γενική φυσική κατάσταση και τα επίπεδα ενέργειας.

9. Πόσα βήματα κάνει ο μέσος άνθρωπος την ημέρα;

α. 5.000 έως 6.000
β. 2.000 έως 4.000
γ. 8.000 έως 10.000

Η σωστή απάντηση: Β
Τα 2.000 βήματα είναι περίπου 2,5 με 3 χιλιόμετρα (ένα χιλιόμετρο είναι περίπου 1.200 - 1.600 βήματα), τα οποία οι γιατροί λένε ότι δεν αρκούν για να έχεις καλή υγεία. Για να χάσεις λίπος και να αυξήσεις τα αμέτρητα οφέλη για την υγεία σου αύξησε την ένταση και τα βήματά σου. 

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν 10.000 βήματα ως σημείο αναφοράς για έναν καθημερινό στόχο, αλλά αυτός ο αριθμός προήλθε ως μέρος μιας εκστρατείας μάρκετινγκ αντί να προέρχεται από επιστημονικά στοιχεία. Δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα 10.000 βήματα ημερησίως είναι ο ιδανικός για καλύτερη υγεία από ένα χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό βημάτων. 

Μια μετα-ανάλυση επιχείρησε να προσδιορίσει τον ελάχιστο και βέλτιστο ημερήσιο αριθμό βημάτων για τη βελτίωση της υγείας κάποιου, αναλύοντας πάνω από 111.000 άτομα σε 12 μελέτες. Μόλις 2.600 και 2.800 βήματα την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 8% και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 11 %, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 2.000 βήματα την ημέρα. Τα οφέλη κορυφώθηκαν στα 8.800 βήματα την ημέρα.

10. Μετά από ένα μεγάλο γρήγορο περπάτημα, το σώμα σου συνεχίζει να καίει θερμίδες για…

α. 3 ώρες.
β. 12 ώρες.
γ. 24 ώρες.

Η σωστή απάντηση: Β
Οι κινησιολόγοι διαπιστώνουν ότι ο μεταβολισμός που καίει θερμίδες παραμένει ανεβασμένος για 12 ολόκληρες ώρες μετά από ένα γρήγορο περπάτημα δύο ωρών. Αυτά είναι ιδιαίτερα καλά νέα για τα άτομα με διαβήτη: όχι μόνο σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και ότι το σώμα σου χρησιμοποιεί περισσότερο σάκχαρο (γλυκόζη). 

11. Η συνήθεια του περπατήματος βοηθά να νικήσεις τον διαβήτη…

α. αυξάνοντας τον αριθμό των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρά σου.
β. χτίζοντας μυική μάζα που απαιτεί περισσότερο σάκχαρο στο αίμα όλο το 24ώρο.
γ. και τα δύο: α και β.

Η σωστή απάντηση: Γ
Οι ενεργοί μύες χρειάζονται καύσιμο για να λειτουργήσουν, όχι μόνο όταν ασκούνται, αλλά ακόμα και όταν είναι αδρανείς. Και το σάκχαρο στο αίμα (γλυκογόνο) είναι το καύσιμο τους. Έτσι, όσο περισσότερο περπατάς, τόσο περισσότερο απαιτούν οι μύες σου γλυκογόνο. Και ο μηχανισμός για αυτό είναι μέσω των υποδοχέων ινσουλίνης. Αν και κάθε τύπος άσκησης είναι καλός για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, το περπάτημα είναι αποτελεσματικό ειδικά όταν το κάνεις αμέσως μετά το φαγητό.

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα για μόλις δύο λεπτά μετά την κατανάλωση ενός γεύματος μείωσε αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα, περισσότερο από την ορθοστασία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη να διαχειριστούν τη γλυκόζη στο αίμα τους, καθώς και να βοηθήσει άλλους να βελτιώσουν τη μεταβολική τους υγεία. (Αυτή η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι καθώς το περπάτημα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία της καρδιάς.)

12. Το τρέξιμο ή το περπάτημα είναι καλύτερη γυμναστική;

α. Το τρέξιμο.
β. Το περπάτημα.
γ. Και τα δύο.

Η σωστή απάντηση: Β
Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου που προσφέρει οφέλη όπως η απελευθέρωση ενδορφίνης, η αύξηση της ροής του αίματος στο σώμα και τον εγκέφαλο και η βελτίωση της υγείας των οστών, χωρίς να ασκείται επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις σου. Για το ευρύ κοινό, το περπάτημα είναι πιο εύκολο στο σώμα από το τρέξιμο και υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού. Επιπλέον, αυτή η δραστηριότητα χαμηλού αντίκτυπου είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι.

Το τρέξιμο είναι περισσότερο μια δεξιότητα και μερικοί άνθρωποι έχουν σώματα που προσαρμόζονται καλύτερα σε αυτό το είδος δραστηριότητας. Η ευθυγράμμιση των ισχίων και των γονάτων, το σωματικό βάρος και το σχήμα της καμάρας του ποδιού μπορεί είτε να προδιαθέσουν για προβλήματα είτε να οδηγήσουν στην επιτυχία.

Ωστόσο, πολλοί ρωτούν αν πρέπει να τρέξουν ή να περπατήσουν. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο στόχος σου; Εάν θέλεις να αποκτήσεις φυσική κατάσταση και να βελτιώσεις τη χωρητικότητα οξυγόνου και την παραγωγή CO2, τότε το τρέξιμο είναι καλύτερο εργαλείο. Αν θέλεις να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση και να κοιμάσαι καλύτερα, το περπάτημα είναι καλύτερο.

Πώς θα κάψεις γρήγορα λίπος μόνο με περπάτημα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i