Πώς το μυϊκό σου σύστημα μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό;

Πώς, αλήθεια, συνδέονται μεταξύ τους;

Ανοσοποιητικό σύστημα

Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, το χτίσιμο μυϊκής μάζας μπορεί να έχει μία "μαγική" επίδραση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα κάνοντάς το πιο ισχυρό κι εσένα άτρωτη απέναντι σε αόρατους εχθρούς, όπως τα μικρόβια και οι ιοί. Πάμε λοιπόν να το χτίσουμε, αλλά πρόσεξε: αυτή τη φορά μπορεί να μη χρειαστείς καν αλτήρες. 

Mύες και ανοσία: Πώς αλήθεια συνδέονται μεταξύ τους; Μπορεί η εικόνα που έχεις μέχρι τώρα στο μυαλό σου για τους μυς να είναι η εξής: ότι πρόκειται για το μέσο που παράγει δύναμη και απογειώνει τη φυσική σου κατάσταση. Η επιστήμη αποδεικνύει ότι η χρησιμότητά τους δε σταματά εκεί.

Οι μύες σου συστέλλονται και το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η απελευθέρωση μιας σειράς πρωτεϊνών στην κυκλοφορία του αίματος, μερικές από τις οποίες συμπεριφέρονται ως ορμόνες. Αυτή και μόνο η διάχυση μπορεί να έχει τρομακτικά θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα να δείχνουν ότι η δράση τους είναι παρόμοια μ’ εκείνη ενός πολύ ισχυρού φαρμάκου. Πώς θα αποκτήσεις αυτή την προστατευτική "ασπίδα" Πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Aging Cell έδειξε ότι οι άνθρωποι που συνήθιζαν να κάνουν ποδήλατο σε τακτική βάση σε όλη τη ζωή τους είχαν ένα εξαιρετικά καλό ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό οφειλόταν σε ένα βαθμό και στους αναπτυγμένους μυς τους.

"Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο ότι, μέσω της διατήρησης της μυϊκής τους μάζας, κέρδισαν τη δυνατότητα να παράγουν ορμόνες που διατηρούν το μέγεθος του θύμου αδένα, ενός οργάνου που παράγει Τ-κύτταρα, που συνήθως συρρικνώνεται με την ηλικία" τονίζει μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης, η Janet Lord, PhD, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία. "Έχοντας περισσότερα νέα Τ-κύτταρα, αλλά και τη μνήμη παλαιότερων Τ κυττάρων, στην πραγματικότητα έχεις το "κλειδί” ώστε το σώμα σου να μπορεί να ανιχνεύσει νέες λοιμώξεις, όπως ο κορονοϊός, αλλά και προηγούμενες" συνεχίζει.

Εκτός από την ενεργοποίηση της παραγωγής ανοσοκυττάρων, άλλες πρωτεΐνες εκκρίνονται επίσης από τους μυς σου δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο. Για παράδειγμα, η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) είναι μια πρωτεΐνη που "παίζει το δικό της ρόλο καθοδηγώντας τα κύτταρα που έχουν το χαρακτήρα ενός φυσικού δολοφόνου απέναντι στον όγκο κατά τη διάρκεια της άσκησης", σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η ποσότητα της IL-6 που εκκρίνεται από τον οργανισμό σου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης συνδέεται με τη μυϊκή σου μάζα και το χρόνο που ασκείσαι.

3 tips για δυνατό ανοσοποιητικό και ενέργεια στο φουλ

Πρόγραμμα μυϊκής συντήρησης

Η προπόνηση δύναμης (που είναι η "τροφή" του μυϊκού συστήματος του αθλούμενου) δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα θα κρατήσει τους μυς σου και κατ’ επέκταση τον οργανισμό σου στην ιδανική φόρμα για την καταπολέμηση των μικροβίων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα: Εάν χρησιμοποιείς ελεύθερα βάρη είτε μηχανήματα με βάρη, το ζητούμενο είναι να εκτελείς σετ των 8-12 επαναλήψεων για τις περισσότερες μυϊκές ομάδες, με φορτίο τουλάχιστον στο 60 έως 70% του μέγιστου βάρους που μπορείς να σηκώσεις σε μία επανάληψη για κάθε συγκεκριμένη κίνηση. Βέβαια, αν έχεις εμπειρία και έχεις ασκηθεί στο παρελθόν με άρση βαρών, μπορείς να φτάσεις στο 80 έως 95% του μέγιστου φορτίου σου.

Πάντως, όπως διαπιστώθηκε στην πρόσφατη μελέτη στο Aging Cell με τους ποδηλάτες, υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να αυξήσεις τη δύναμή σου. "Κατά μια έννοια, οι ασκήσεις αντίστασης, όπως και οι cardio ασκήσεις, δεν αποτελούν τόσο διαφορετικά είδη εξάσκησης" τονίζει η Cassandra Forsythe, PhD, RDN, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στο Central Connecticut State University και προσθέτει: "Και τα δύο διεγείρουν τις μυϊκές ίνες, το καρδιαγγειακό σύστημα και την ανοσοαπόκριση". Προτείνει, μάλιστα, ασκήσεις τύπου boot camp (ασκήσεις των πεζοναυτών) ή ακόμα και τη δική της καθημερινή ρουτίνα: τη γιόγκα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i