Ζήλια | 5 τρόποι να τη διαχειριστείς

Προτού ξεκινήσεις να θυμάσαι ότι η ζήλια δεν αφορά ποτέ το άλλο άτομο, αλλά πάντα τον εαυτό μας.

γυναίκα και ζήλια istock

Το μυστικό για μια υγιή σχέση είναι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με το πώς σε επηρεάζει η ζήλια. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίζεις νωρίς τα συναισθήματα ζήλιας και να ξέρεις πώς να τα διαχειριστείς με υγιή και παραγωγικό τρόπο.

Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά δεν χρειάζεται να σε ελέγχει. Υπάρχουν υγιείς τρόποι για να διαχειριστείς τη ζήλια και να διατηρήσεις μια υγιή σχέση. Η επικοινωνία, η κατανόηση και η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπισή της.

Το ψυχολογικό τεστ ζήλιας: Είσαι από τη φύση σου ζηλιάρα;

5 τρόποι να διαχειριστείς τη ζήλια

Πάρε μια βαθιά ανάσα και θυμήσου ότι η ζήλια είναι συναίσθημα και όχι πραγματικότητα. Έχεις την επιλογή να κάνεις κάτι για αυτό ή όχι.

1. Αναγνώρισε το αίσθημα της ζήλιας αλλά μη μένεις σε αυτό. Εάν υποθέτεις ότι ο σύντροφός σου σε απατά και έχεις εμμονή με αυτό, είναι πιθανό να φαντάζεσαι στοιχεία εκεί που δεν υπάρχουν. Εξέτασε την αιτία της ζήλιας σου. Είναι ρεαλιστική η ανησυχία σου ή βασίζεται σε αρνητικές σκέψεις και ερμηνείες; Μήπως σχετίζεται με παρελθόντες εμπειρίες ή τραύματα που σχετίζονται με την απόρριψη, την απώλεια, τους πρώιμους αποχωρισμούς και τα βιώματα εγκατάλειψης;

2. Ανακάλυψε τα συναισθήματά σου που κρύβονται πίσω από τη ζήλια: Τι νιώθεις όταν ζηλεύεις; 

  • Πίεση;
  • Λύπη; 
  • Δυστυχία; 
  • Ανησυχία;
  • Θυμό; 
  • Ενοχή;
  • Πόνο; 

Προσπάθησε να αναγνωρίσεις και να ξεσκεπάσεις τα συναισθήματα που κρύβει η ζήλια σου.

2. Προσπάθησε να ηρεμήσεις: Όταν νιώθεις ζήλια, προσπάθησε να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές και να ηρεμήσεις, προτού αντιδράσεις. Απόφευγε τις παρορμητικές ενέργειες ή τα λόγια που μπορεί να βλάψουν τη σχέση σου.

2. Σκέψου αν θα κερδίσεις κάτι. Τις περισσότερες φορές, όταν κάνεις σκηνές ζηλοτυπίας, χάνεις και τα πράγματα στη σχέση γίνονται χειρότερα. Συχνά, όταν κάποιος ζηλεύει, "κάνει σκηνές" κάθε φορά που νιώθει πως απειλείται, με στόχο να επιβεβαιωθεί και να νιώσει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που χρειάζεται. Στρέψε την προσοχή σου στον εαυτό σου, στις ανάγκες σου και σε ό,τι μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια, επάρκεια και ικανοποίηση.

3. Αποδέξου ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις στις σχέσεις και αν δεν μπορείς πραγματικά να εμπιστευτείς τον σύντροφο ή τον φίλο σου, ίσως χρειαστεί να φύγεις ή να χωρίσεις. Εδώ χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι σε μια σχέση ο σύντροφός σου δεν είναι ιδιοκτησία σου. Με το να είσαι κτητική το μόνο που καταφέρνεις είναι να τον καταπιέζεις, να τον "πνίγεις" και, τελικά, να τον διώχνεις μακριά σου. Να θυμάσαι ότι σε μια καλή, ισορροπημένη και ισότιμη σχέση οι σύντροφοι δεν μένουν στη σχέση επειδή φοβούνται, είναι υποχρεωμένοι, ανασφαλείς κ.λπ., αλλά επειδή έχουν βρει όλα όσα χρειάζονται και επιζητούν.

4. Θέστε όρια στη σχέση μαζί. Έτσι θα προσδιορίσεις με τι νιώθεις άνετα και τι σε κάνει να νιώθεις άβολα.

Να θυμάσαι ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που δίνεται, όχι κάτι που κερδίζεται. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σου σε απάτησε στο παρελθόν, δεν πρέπει να του το υπενθυμίζεις συνεχώς ή να το χρησιμοποιείς για να δικαιολογήσεις τη ζήλια σου. 

Εάν νιώθεις την ανάγκη να ενεργήσεις μετά από βίαιες παρορμήσεις ή να βλάψεις τον εαυτό σου ή άλλους, χρειάζεσαι βοήθεια από ψυχολόγο. Όταν επαναλαμβάνεις συμπεριφορές που σε βλάπτουν πρέπει να βρεις την αιτία και να την αντιμετωπίσεις.

Ζήλια: Πώς θα την αντιμετωπίσεις με αξιοπρέπεια και υγιή τρόπο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i