Μπορείς να λυγίζεις, αλλά να μη σπας;

Να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις της ζωής όχι μόνο αποτελεσματικά, αλλά και να μαθαίνεις από αυτές; Δες πώς μπορείς να κάνεις την ψυχική ανθεκτικότητα ασπίδα σου.

ψυχική ανθεκτικότητα pexels

Η ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) έχει αποτελέσει τις τελευταίες δεκαετίες το επίκεντρο πολλών ερευνών – και όχι άδικα. Αν ρίξουμε μια ματιά στην καθημερινότητά μας, στον κόσμο αλλά και μέσα μας, θα δούμε πώς μέρα με τη μέρα, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε συλλογικό, αντιμετωπίζουμε μια σειρά κρίσεων και προκλήσεων οι οποίες απαιτούν διαχείριση, στομάχι γερό και ηθικό… ακμαίο! Η πανδημία, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ακόμη εδώ, μας έκλεισε στο σπίτι.

Με κυβερνήτη τον φόβο για την υγεία των ανθρώπων μας και τη δική μας, κάναμε να αγκαλιαστούμε μήνες ολόκληρους, χάσαμε την επαφή. Πολλοί άνθρωποι έχασαν, επίσης, μέλη της οικογένειάς τους, τη δουλειά τους, το χαμόγελό τους. Σμίκρυναν. Και κάποιοι αντιμετώπισαν την εν λόγω συνθήκη ως "ευκαιρία" να ξανασυστηθούν με τον εαυτό τους, να υλοποιήσουν τα όνειρά τους και να τολμήσουν όσα για χρόνια ολόκληρα είχαν καταχωνιασμένα σε ένα σεντούκι του μυαλού.

Η ψυχική ανθεκτικότητα πιο επίκαιρη από ποτέ 

Όταν όλα σου τα δεδομένα ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη, στερείσαι την ελευθερία σου, φοβάσαι, νιώθεις μόνη, σε απολύουν και την ίδια στιγμή σκέφτεσαι πώς θα βγάλεις τον μήνα ή αναρωτιέσαι αν ο σύντροφός σου είναι όντως "ο άνθρωπός σου" κι εσύ επιμένεις να βρίσκεσαι "στην αρένα", τότε μάντεψε… Αυτό που σε κρατά έχει όνομα: ψυχική ανθεκτικότητα. Αν θα μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε το νόημά της σε λίγες μόνο λέξεις, θα λέγαμε ότι είναι η ικανότητα κάποιου να λυγίζει μεν, αλλά να μη σπάει. Να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής όχι μόνο αποτελεσματικά, αλλά και να μαθαίνει από αυτές. Να ανακάμπτει μετά από μια δύσκολη εμπειρία και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, διατηρώντας την ψυχική του υγεία. Εν ολίγοις, να διαχειρίζεται τις καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που ο ίδιος μπορεί.

"Όταν κάνεις σχέδια, ο Θεός γελάει"

Σίγουρα, κανένας μας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει η ζωή, είναι αυτό που λέμε: "Όταν κάνεις σχέδια, εκεί ψηλά ο Θεός γελάει". Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις τον τρόπο που θα διαχειριστείς ό,τι έρθει στη σφαίρα της πραγματικότητάς σου. Θυμίζω σε αυτό το σημείο ότι είμαστε και οφείλουμε (σ’ εμάς) να είμαστε ενεργές πρωταγωνίστριες "στην αρένα" της ζωής μας και όχι απλώς παθητικές αποδέκτριες. Αλήθεια, τι επιλέγουμε να βλέπουμε; Το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Την πρόκληση ως πρόβλημα ή ως ευκαιρία; Στην αγαπημένη μου ταινία Eat, Pray, Love υπάρχει η ατάκα "επίλεγε τις σκέψεις σου όπως επιλέγεις τα ρούχα σου" και σε αυτό έρχομαι να προσθέσω ότι ένα αρνητικό μυαλό δε θα σου προσφέρει ποτέ μια θετική ζωή (που αδιαπραγμάτευτα αξίζεις) και στην οποία η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ίδια η φύση σου και συνάμα η ασπίδα σου.

It’s all about mindset 

Αν θέλεις να καλλιεργήσεις την ψυχική σου ανθεκτικότητα, ο δρόμος φωνάζει "θετική πλαισίωση" και, ως γνωστόν, όλα ξεκινούν από το… κεφάλι. Σου μοιάζει δύσκoλο; Ξεκίνα να σκέφτεσαι: "Πρόβλημα ή ευκαιρία;". Θα δεις πως, όταν ξεκινήσεις να αντιμετωπίζεις τις όποιες συνθήκες ως ευκαιρίες μάθησης, αφενός σου ανοίγεται ένας νέος κόσμος, αφετέρου με αυτό τον τρόπο καλλιεργείς μια πολύ βασική συνιστώσα του resilience, το "positive mindset". Και αυτό με τη σειρά του φέρνει μαγεία… Γιατί όσο πιο θετική στάση διατηρείς απέναντι στα πράγματα, τόσο πιο ανεβασμένα επίπεδα ενέργειας έχεις και έτσι θέτεις (και πετυχαίνεις) με μεγαλύτερη αρμονία τους στόχους σου, διεκδικείς περισσότερο, σε φροντίζεις καλύτερα, ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του και είσαι ανοιχτή στο "νέο". Εν ολίγοις, ενσωματώνεις όλο και περισσότερο το resilience στη ζωή και τη φιλοσοφία σου. Μαθαίνεις να ζεις ολόψυχα!

Από τη Μάρη Γαργαλιάνου, διαπιστευμένη business & life coach, communication expert, δημιουργό του Magicme.gr (magicme.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i